Νικόλας Γκίκας – Κέλλυ Δρίτσα (Nereus Digital Bunkers): Φέρνοντας την ψηφιακή επανάσταση στον κλάδο της ναυτιλίας

Νικόλας Γκίκας – Κέλλυ Δρίτσα (Nereus Digital Bunkers): Φέρνοντας την ψηφιακή επανάσταση στον κλάδο της ναυτιλίας
Οι Κέλλυ Δρίτσα και Νικόλαος Γκίκας, Co-founders της Nereus Digital Bunkers
Οι Κέλλυ Δρίτσα και Νικόλας Γκίκας, Co-founders της Nereus Digital Bunkers μιλούν για την ένταξή τους λίστα 40 under 40, για τα όνειρα, που πραγματοποιηθήκαν, αλλά και τους στόχους που θέτουν για το μέλλον.

Στο όραμά τους, στα όσα έχουν ήδη επιτύχει, αλλά και στο daydream της συμπερίληψης στη λίστα 40 under 40 του Fortune Greece, αναφέρονται μεταξύ άλλων, οι Νικόλας Γκίκας και Κέλλυ Δρίτσα, Co-founders της Nereus Digital Bunkers.

Όπως τονίζουν οι ίδιοι, η εταιρεία ιδρύθηκε με «ξεκάθαρη» αποστολή το να φέρει την ψηφιακή επανάσταση στον κλάδο της ναυτιλίας και συγκεκριμένα στον τομέα του bunkering. Σε αυτό το πλαίσιο δημιούργησαν τη SaaS πλατφόρμα NEREUS, στην οποία καλύπτονται όλες οι ανάγκες των πελατών τους.

Ωστόσο, δεν σκοπεύουν να μείνουν εκεί. Θέλουν συνεχώς να εξελίσσονται και να εντάξουν πράγματα, που δεν υπάρχουν στην αγορά, με στόχο να διατηρήσουν το προβάδισμα σε σχέση με τον ανταγωνισμό.

Όσο για την 40 under 40, αμφότεροι δηλώνουν ενθουσιασμένοι, αλλά και με πλήρη επίγνωση της ευθύνης να ανταποκριθούν στις αυξημένες προσδοκίες, που δημιουργεί η παρουσία τους.

Αναλυτικά, η συνέντευξη της Κ. Δρίτσα και του Ν. Γκίκα στο Fortune Greece:

Ποιο το όραμα της εταιρείας σας και ποια η πορεία της έως σήμερα;

Κέλλυ Δρίτσα (ΚΔ): Η Nereus Digital Bunkers ιδρύθηκε με μια ξεκάθαρη αποστολή: να εισάγει την ψηφιακή επανάσταση στον κλάδο της ναυτιλίας και συγκεκριμένα στον τομέα του bunkering. Με την ψηφιακοποίηση (digitalisation) και ψηφιοποίηση (digitization) σε διάφορους βιομηχανικούς κλάδους σε παγκόσμιο επίπεδο, αντιληφθήκαμε ότι η εμπειρία μας στη ναυτιλία και στη τεχνολογία μας καθιστούσε ικανούς να δημιουργήσουμε μια ψηφιακή πλατφόρμα που θα επιτρέπει στις εταιρείες να εκτελούν τις εργασίες τους με μεγαλύτερη ευκολία, ταχύτητα και οργάνωση.

Πoιο είναι το βασικό προϊόν σας;

Νικόλας Γκίκας (ΝΓ): Η Nereus Digital Bunkers έχει δημιουργήσει τη NEREUS, μία καινοτόμα SaaS (Software as a Service) πλατφόρμα, που σχετίζεται με τη διαχείρηση, την έρευνα αγοράς και την αγοραπωλησία ναυτιλιακών καυσίμων.  Έτσι, είμαστε σε θέση να προσφέρουμε μία ολοκληρωμένη λύση και ένα σύνολο υπηρεσιών που ανταποκρίνονται στις σύγχρονες ψηφιακές τάσεις, και στην ανάγκη των ναυτιλιακών εταιρειών να εξελίξουν, να βελτιστοποιήσουν και να απλοποιήσουν τη διαδικασία έρευνας και αγοράς ναυτιλιακών καυσίμων.

ΚΔ: Όραμά μας να αποτελέσουμε το οικοσύστημα διασύνδεσης αγοραστών και πωλητών ή διαμεσολαβητών πώλησης καυσίμων ώστε να συναλλάσσονται, να συνεργάζονται και να λειτουργούν υπέρ-αποδοτικά μέσα από ένα και μόνο σημείο αλληλεπίδρασης, τη NEREUS.

«Οι πελάτες μας πλέον απολαμβάνουν ένα οργανωμένο τρόπο λειτουργίας με αυτοματοποίηση σε διαδικασίες και κυρίως άμεση πρόσβαση και αρχειοθέτηση της πληροφορίας end to end».

Ποιο ήταν το έναυσμα για να προχωρήσετε στη δημιουργία της πλατφόρμας. Εντοπίσατε κάποιο κενό στην αγορά;

ΝΓ: Στο παρελθόν υπήρξα assistant operator, bunker broker και port agent στην Αμερική και βίωσα τη μεγάλη πίεση που ασκεί ο υφιστάμενος τρόπος λειτουργίας της παγκόσμιας αγοράς bunkers λόγω των μη αυτοματοποιημένων διαδικασιών. Ήμουν διαρκώς στο τηλέφωνο για να ενημερώνω πελάτες για ότι σχετίζεται σχετικά με το υποψήφιο λιμάνι, από τα έξοδα του λιμανιού, τη διαθεσιμότητα και φυσικά την τιμή. Μέσα από αυτή την πίεση, διέγνωσα τα προβλήματα στη διαδικασία αγοράς ναυτιλιακών καυσίμων (market research, negotiation και post fixture) και δημιούργησα την πλατφόρμα NEREUS με επίκεντρο τις ανάγκες τόσο των αγοραστών, όσο και των πωλητών. Οι πελάτες μας πλέον απολαμβάνουν ένα οργανωμένο τρόπο λειτουργίας με αυτοματοποίηση σε διαδικασίες και κυρίως άμεση πρόσβαση και αρχειοθέτηση της πληροφορίας end to end. Οι περισσότερες λειτουργίες μπορούν με εξοικείωση να πραγματοποιηθούν με ένα κλικ.

Σε ποιές αγορές δραστηριοποιείται η Nereus Digital Bunkers και σε ποιους τομείς;

ΝΓ: Η Nereus Digital Bunkers έχει κάνει focus στο bunkering. Δηλαδή να κάνει τη ζωή εύκολη σε όποιον αγοράζει καύσιμα στην ναυτιλία. Είναι κατηγορίες όπως είναι οι charterers, οι operators, management companies και οι ship owners. To shipping όπως ξέρετε είναι παγκόσμιο industry, τα βαπόρια κινούνται σε όλο το κόσμο 365 ημέρες το χρόνο. Κανένα βαπόρι δεν θα είναι στο ίδιο μέρος, άρα προφανώς και η πλατφόρμα μας είναι global platform, δεν κάνουμε focus μόνο στην ελληνική αγορά ή στην Ευρώπη, κάνουμε focus στη παγκόσμια αγορά της ναυτιλίας. Σαν sales strategy ξεκινάμε από την Μέκκα του shipping, η οποία είναι η Ελλάδα. Δεν νομίζω ότι υπάρχει πιο ευνοϊκή θέση να ξεκινήσει μια εταιρεία, που ασχολείται με τη ναυτιλία καλύτερη από την Ελλάδα.

Τι είναι αυτό που σας κάνει να διαφέρετε από τον έντονο ανταγωνισμό;

ΝΓ: Όπως προανέφερα ήμουν τυχερός που δούλεψα σε διαφορετικά departments στο χώρο της ναυτιλίας, το οποίο με έκανε να έχω εμπειρία από όλες τις πλευρές του bunkering και με τη βοήθεια των συνεργατών μου, οι οποίοι προέρχονται από διαφορετικά industries όπως tech companies, όπως data analytics companies, καταφέραμε να συνδυάσουμε όλες αυτές τις γνώσεις και να φτιάξουμε μια πλατφόρμα, στην οποία να καλύπτονται όλες οι ανάγκες των πελατών μας, αλλά δεν θέλουμε να μείνουμε εκεί.

ΚΔ: Μας αρέσει να είμαστε innovative, μας αρέσει να κάνουμε πράγματα που δεν τα έχουν οι άλλοι και αυτή τη στιγμή στην αγορά έχουμε το πιο εξελιγμένο εργαλείο στη διαπραγμάτευση καυσίμων. Το Negotiation Tool της πλατφόρμας είναι τόσο εξελιγμένο σε σχέση με τον ανταγωνισμό μας, το οποίο η αγορά το έχει αγκαλιάσει από τη πρώτη μέρα. Όμως δεν σταματάμε, έχουμε ήδη σχεδιάσει και υλοποιούμε νέες λειτουργικότητες, που θα βελτιώσουμε ακόμα περισσότερο τη NEREUS. Μας αρέσει συνέχεια να ξεπερνάμε το comfort zone μας. Στα sprints που «τρέχουν» και θα «τρέξουν» οι τεχνικές μας ομάδες έχουν ενταχθεί πράγματα, που δεν υπάρχουν στην αγορά. Αυτό θα μας δώσει ένα ακόμα προβάδισμα σε σχέση με τον ανταγωνισμό μας.

«Οι κόποι και τα όνειρα, που έκανα όλα αυτά τα χρόνια γίνονται πραγματικότητα».

Τι σημαίνει τόσο για εσάς προσωπικά, όσο και για την εταιρεία σας, η παρουσία σας στη φετινή λίστα 40 under 40 του Fortune Greece;

ΝΓ: Όταν μετακόμισα στα 25 μου στο Λος Αντζελες για να ξεκινήσω μια καριέρα στο εξωτερικό και με όλα τα όνειρα, που έχει ένας νέος μετανάστης να το πω και έτσι, ήμουν στο αεροδρόμιο και είχα πάει στο κιόσκι με τα περιοδικά και είχα δει το Fortune Magazine με τους 40 under 40 Αμερικής. Έκανα daydream στη διαδρομή και έλεγα ότι μια μέρα θα είμαι και εγώ εκεί. Με στόχο κάθε χρόνο να κάνω τα σωστά βήματα, κάποια μέρα θα μπώ στο 40 under 40. Κάθε χρόνο έπαιρνα αυτή τη λίστα για να γίνομαι motivate. Ήξερα ότι όλα αυτά τα χρόνια δεν ήμουν έτοιμος, αλλά πάντα μου έδινε τη δύναμη και την όρεξη και εκεί που κάποιες φορές ήμουν αντιμέτωπος με εξαιρετικά μεγάλο όγκο δουλειάς και όλα αυτά που πέρασα για να τα καταφέρω, ήταν πάντα στο μυαλό μου ότι έπρεπε να μπω σε αυτή τη λίστα. Τώρα βέβαια που μπήκα είμαι πραγματικά πάρα πολύ ευτυχισμένος γιατί όλοι οι κόποι και όλα τα όνειρα, που έκανα όλα αυτά τα χρόνια γίνονται πραγματικότητα. Eπειδή είμαι άνθρωπος motivated και θέλω να έχω συνέχεια στόχους στη ζωή μου για να γίνομαι καλύτερος ελπίζω κάποια στιγμή να φτιάξετε και μια λίστα 50 under 50 γιατί σε λίγο «πατάω» τα 40 και δεν έχω άλλα περιθώρια…

ΚΔ: Η παρουσία μας σε αυτή τη λίστα δημιουργεί μια μεγάλη ευθύνη να ανταποκριθούμε στις προσδοκίες, που γεννά μια τέτοια παρουσία σε μια λίστα εξαιρετικά ελπιδοφόρων και διακεκριμένων νέων επιχειρηματιών. Πρέπει να συνεχίσουμε να δουλεύουμε σκληρά για να πραγματοποιήσουμε τους στόχους μας. Είμαστε επίσης πολύ χαρούμενοι, που βρισκόμαστε ανάμεσα σε τόσους καταξιωμένους νέους επιχειρηματίες, που θέλουν να πετύχουν τα όνειρα τους. Είναι πολύ συγκινητικό να βλέπεις ότι οι κόποι σου αναγνωρίζονται και ανταμείβονται. Αυτό είναι και το κίνητρο να συνεχίσεις. Αλλά κυρίως με συγκινεί που η ιδέα του Νικόλα μετά από πολύ κόπο πήρε σάρκα και οστά και ανταμείβεται. Και τον ευχαριστώ που με επέλεξε για συνοδοιπόρο σε αυτό το ταξίδι. Όσον αφορά στην εταιρεία για το 40 under 40, δεν νομίζω ότι μπορούσε να υπάρχει καλύτερο timing γιατί ανεβαίνουμε και γινόμαστε γνωστοί στο χώρο της ναυτιλίας έχοντας υπογράψει μεγάλους πελάτες, μας βοηθά πάρα πολύ γιατί είμαστε σε περίοδο αναζήτησης επενδυτών. Πολλοί δεν ξέρουν καλά το χώρο της ναυτιλίας και δεν ξέρουν ποιοι είμαστε, αλλά ξέρουν εσάς, το Fortune Magazine. Πράγμα, το οποίο μας ανοίγει τις πόρτες της αναγνωρισιμότητας σε ένα κοινό που μας ενδιαφέρει πάρα πολύ. Δεν μπορούσε να έρθει σε καλύτερο timing όλο αυτό για εμάς.

«Η NEREUS είναι ένα community, είναι ένα ecosystem, στο οποίο σύντομα θα μπορούν όλοι οι παίχτες της αγοράς να έρθουν σε επαφή μεταξύ τους».

Ποιά είναι τα επόμενα επιχειρηματικά σας βήματα;

ΝΓ: Στόχος αρχικά ήταν να φτιάξουμε το πιο εξελιγμένο bunker management solution στην αγορά και αυτή τη στιγμή είμαστε πολύ κοντά στο να πετύχουμε. Όλα αυτά τα tools, τα οποία θέλουμε στη πλατφόρμα, αλλά κατά τη διάρκεια όλου αυτού του implementation process, που είχαμε με τους πελάτες μας, όλο το onboarding process, όλο το training process που είχαμε και με τους πελάτες και με τους vendors, τους οποίους κάνουνε quote μέσα από τη πλατφόρμα, κατάλαβα ότι το vision που είχα για το management ήταν απλά η αρχή για κάτι μεγαλύτερο, γιατί η πλατφόρμα μας πλέον μπορεί να κάνει connect global όλους τους players που είναι involved γύρω από ένα bunkering, που δεν είναι μόνο αυτοί που πουλούν και αγοράζουν πετρέλαια. Είναι και εταιρείες, οι οποίες ανεβαίνουν πάνω στο βαπόρι για να ελέγξουνε τα καύσιμα, είναι laboratories, είναι πάρα πολλοί players. Πιστεύουμε ότι η NEREUS είναι ένα community, είναι ένα ecosystem, στο οποίο σύντομα θα μπορούν όλοι οι παίχτες της αγοράς να έρθουν σε επαφή μεταξύ τους. Μέχρι στιγμής με τα data που έχουμε, είμαστε confident να παρέχουμε reliable vendors, reliable πληροφορία με το ποιόν πρέπει να δουλέψεις στην αγορά.

*Η λίστα 40UNDER40 2023 δημοσιεύεται στο τεύχος Οκτωβρίου του Fortune.