Novo Nordisk Hellas: Ο απόλυτος σύμμαχος ενάντια στη νόσο της παχυσαρκίας και του διαβήτη

Novo Nordisk Hellas: Ο απόλυτος σύμμαχος ενάντια στη νόσο της παχυσαρκίας και του διαβήτη
Photo: Φωτ. Προσωπικού Αρχείου
Οι κλινικές μελέτες, η αρνητική ελληνική πρωτιά στην παιδική παχυσαρκία, οι θεραπείες για τον διαβήτη και η καινοτομία στην υγεία.

Εδώ και έναν αιώνα η Novo Nordisk «μεταφράζει» τις ιατρικές ανάγκες των ατόμων που ζουν με κάποια χρόνια πάθηση σε καινοτόμα φάρμακα και συστήματα χορήγησης, όπως τα στιλό ινσουλίνης, εξασφαλίζοντας το 50% του παγκόσμιου εφοδιασμού ινσουλίνης. Σήμερα, οι θεραπείες της ωφελούν εκατομμύρια ανθρώπους που ζουν με σακχαρώδη διαβήτη, παχυσαρκία, όπως επίσης και με σπάνιες ενδοκρινικές παθήσεις και παθήσεις του αίματος.

Στην Ελλάδα, ο στόχος του πολυεθνικού κολοσσού, που διεξάγει κλινικές δοκιμές σε περισσότερες από 50 χώρες, είναι να φέρει στη διάθεση των Ελλήνων ασθενών και ιατρών το συντομότερο δυνατό τις νεότερες θεραπευτικές προτάσεις της. Όπως επισημαίνει σε συνέντευξή της στο Fortune η διευθύντρια Εταιρικών Υποθέσεων της Novo Nordisk Hellas, Μαίρη Καραγεώργου, όραμα του ομίλου είναι να συνεχίσει να οδηγεί τις εξελίξεις στη θεραπεία του διαβήτη και της παχυσαρκίας στην Ελλάδα, διατηρώντας ξεκάθαρα ηγετικές θέσεις και στους δύο αυτούς τομείς.

Κυρία Καραγεώργου, τα τελευταία χρόνια η χώρα μας διατηρεί μια αρνητική πρωτιά, ούσα στην κορυφή των ευρωπαϊκών χωρών με το υψηλότερο ποσοστό παιδικής παχυσαρκίας. Είναι μια κατάσταση αναστρέψιμη ή με μαθηματική ακρίβεια ένα παχύσαρκο παιδί θα εξελιχθεί σε έναν υπέρβαρο ενήλικα; Τι δείχνουν τα στατιστικά στοιχεία;

Πράγματι, η χώρα μας κατέχει αρνητική πρωτιά στην παιδική παχυσαρκία, μεταξύ των ευρωπαϊκών χωρών. Θα πίστευε κανείς πως στην Ελλάδα, στην κοιτίδα της μεσογειακής διατροφής, θα έπρεπε να συμβαίνει ακριβώς το αντίθετο. Όμως, οι συνθήκες κάτω από τις οποίες μεγαλώνουν τα σημερινά παιδιά −ο αναφερόμενος και ως «δυτικός τρόπος ζωής»− με την έλλειψη τακτικής άσκησης, τη μη ισορροπημένη και ανθυγιεινή διατροφή, την καθιστική ζωή, έχουν συμβάλει καθοριστικά στην αύξηση του ποσοστού παιδικής παχυσαρκίας στη χώρα μας. Είναι προφανές πως λείπoυν η ενημέρωση και η εκπαίδευση των πολιτών για τη σωστή διατροφή και την καλή υγεία, η οποία είναι σημαντικό να ξεκινά από τα πρώτα χρόνια ζωής του ανθρώπου.

Γαλουχηθήκαμε τουλάχιστον για τρεις γενιές με την αντίληψη ότι η αποθήκευση ποσότητας λίπους στην κοιλιακή χώρα θα γίνει «μπόι» το οποίο θα πάρουμε όταν μεγαλώσουμε. Οι μελέτες, ωστόσο, δείχνουν ότι ναι μεν τα παιδιά με παχυσαρκία πιθανώς να ψηλώσουν πιο γρήγορα από άλλα παιδιά με φυσιολογικό δείκτη μάζας σώματος, δεν σημαίνει ωστόσο ότι θα γίνουν και ψηλότερα.

Είναι αρκετά πιθανό ένα παιδί με παχυσαρκία να εξελιχθεί σε υπέρβαρο ενήλικα. Σύμφωνα με μελέτες, 75% – 80% των εφήβων με παχυσαρκία θα ζουν με τη νόσο και στην ενήλικη ζωή τους.

Σύμφωνα με δεδομένα του 2016 από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, πάνω από 650 εκατομμύρια ενήλικες πάσχουν από παχυσαρκία παγκοσμίως, ενώ διαρκώς παρατηρείται αύξηση του αριθμού αυτού, καθώς και της σοβαρότητας των περιστατικών. Σημαντική αύξηση παρατηρείται και στα ποσοστά παιδικής και εφηβικής παχυσαρκίας, καθώς πάνω από 124 εκατομμύρια παιδιά και έφηβοι ηλικίας 5 έως 19 ετών πάσχουν από παχυσαρκία. Στην Ευρώπη, τα διαθέσιμα δεδομένα δείχνουν πως ο επιπολασμός της νόσου αυξάνεται με ανησυχητικό ρυθμό σε ολόκληρη την ήπειρο, καθώς επηρεάζει περίπου το 10%-30% των ενηλίκων. Πρόσφατη επιδημιολογική μελέτη αναφέρει ότι στην Ελλάδα η παχυσαρκία επηρεάζει το 32,1% του ενήλικου πληθυσμού της χώρας, δηλαδή περίπου 2,8 εκατομμύρια ενήλικες.

Τι ρόλο παίζει η εκπαίδευση και πού εισέρχεται ο παράγοντας «ενημέρωση» από τις ίδιες τις φαρμακευτικές επιχειρήσεις;

Η εκπαίδευση παίζει καθοριστικό ρόλο στην αλλαγή συμπεριφοράς και τρόπου ζωής. Με έγκαιρη ενημέρωση και εντατική εκπαίδευση μπορούμε να καταφέρουμε πολλά. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έχει χαρακτηρίσει την παχυσαρκία σοβαρή χρόνια νόσο, για την ακρίβεια ως την πιο διαδεδομένη μη μεταδοτική νόσο του 21ου αιώνα, και μάλιστα με διαστάσεις πανδημίας. Για την καταπολέμηση μιας τόσο σοβαρής νόσου είναι απαραίτητο να εστιάσουμε στην πρόληψη, ώστε να μειώσουμε τον ρυθμό ανάπτυξης αυτής της μάστιγας που χτυπά όλες τις ηλικίες, ανεξαρτήτως φύλου ή κοινωνικοοικονομικού υποβάθρου. Οι φαρμακευτικές εταιρείες, μέσω της ερευνητικής τους δραστηριότητας, μελετούν σε βάθος τη νόσο της παχυσαρκίας, αναπτύσσουν αποτελεσματικές θεραπείες για την αντιμετώπισή της και παίζουν σημαντικό ρόλο στην ενημέρωση και την ευαισθητοποίηση των πολιτών, αφού έχουν τη γνώση αλλά και τη διάθεση να επενδύσουν πόρους σε καμπάνιες ενημέρωσης, στο πλαίσιο της εταιρικής τους υπευθυνότητας.

Πρόσφατα, η Novo Nordisk Hellas ξεκίνησε μια τηλεοπτική καμπάνια ενημέρωσης με τίτλο «Μαχητές». Με κεντρικό μήνυμα «Μη δίνεις τη μάχη μόνος σου», η ταινία εστιάζει σε μια σειρά από μικρές καθημερινές «μάχες» που δίνει ένα άτομο με παχυσαρκία. Συνηθισμένες, καθημερινές ενέργειες, για τις οποίες τα άτομα με παχυσαρκία χρειάζεται να καταβάλλουν πρόσθετη προσπάθεια, ώστε να τις προσαρμόζουν στις δυνατότητές τους. Πρόκειται για μια πρωτότυπη καμπάνια, που, ενώ αναδεικνύει με υποστηρικτικό τρόπο τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει καθημερινά ένα άτομο με παχυσαρκία, τονίζει με ευαισθησία πως η παχυσαρκία είναι μια σοβαρή χρόνια νόσος, δίνοντας τελικά το αισιόδοξο μήνυμα πως η μάχη μπορεί να κερδηθεί με την κατάλληλη θεραπευτική προσέγγιση και παρακολούθηση από τον γιατρό.

Αναγνωρίζοντας τη σημασία τόσο της παχυσαρκίας όσο και του σακχαρώδους διαβήτη, η Νovo Nordisk επενδύει συστηματικά σε καινοτόμα προϊόντα για την αντιμετώπισή τους. Τι ποσά δαπανώνται σε ετήσια βάση στο R&D και τι νέο βρίσκεται αυτήν τη στιγμή στα σκαριά;

Η Novo Nordisk δαπανά τουλάχιστον δύο δισ. ευρώ ετησίως για έρευνα και ανάπτυξη νέων προϊόντων. Ο στόχος μας είναι να νικήσουμε τον διαβήτη, γι’ αυτό και αναπτύσσουμε νέα, ακόμη πιο καινοτόμα προϊόντα για την αντιμετώπισή του. Παράλληλα αναπτύσσουμε θεραπείες για την αντιμετώπιση της παχυσαρκίας, φιλοδοξώντας να πετύχουμε την ίδια αποτελεσματικότητα με τις βαριατρικές χειρουργικές επεμβάσεις.
Καινοτόμες θεραπείες αναπτύσσονται και για τα άτομα με καρδιαγγειακά νοσήματα, αλλά και με τη νόσο του λιπώδους ήπατος. Τέλος, για τα άτομα με αιμορροφιλία αναπτύσσουμε ασφαλείς και αποτελεσματικές υποδορίως χορηγούμενες θεραπείες, για να αλλάξουμε την ποιότητα ζωής τους.

Το ελληνικό υποκατάστημα της Novo Nordisk Hellas έχει συμμετοχή στα προγράμματα των κλινικών μελετών για την ανάπτυξη των νέων προϊόντων;

Στην Ελλάδα, η εταιρεία μας έχει μεγάλο τμήμα κλινικών μελετών στο οποίο απασχολούνται 20 εργαζόμενοι, ενώ περισσότερα από 20 προγράμματα κλινικών μελετών υλοποιήθηκαν την τετραετία 2017-2020, με τον αριθμό των συμμετεχόντων ασθενών σε κλινικές μελέτες να ξεπερνά τα 1.100 άτομα και τη συνολική μας επένδυση στον τομέα αυτόν τα 11,6 εκατ. ευρώ. Η Ελλάδα διαθέτει τις δυνατότητες και τα εχέγγυα για να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην υλοποίηση προγραμμάτων κλινικών μελετών, αφού από πλευράς έμψυχου υψηλά καταρτισμένου δυναμικού διαθέτει ισχυρά ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα. Αυτό που χρειάζεται είναι ένα ευέλικτο κανονιστικό πλαίσιο, εκσυγχρονισμό των υποδομών στο δημόσιο σύστημα υγείας και περισσότερη προσοχή από τους εμπλεκόμενους φορείς.

Η ομάδα της Novo Nordisk Hellas: Οι αγωγές της εταιρείας ωφελούν εκατομμύρια ανθρώπους που ζουν με σακχαρώδη διαβήτη, παχυσαρκία, όπως επίσης και με σπάνιες ενδοκρινικές παθήσεις και παθήσεις του αίματος.
Η ομάδα της Novo Nordisk Hellas: Οι αγωγές της εταιρείας ωφελούν εκατομμύρια ανθρώπους που ζουν με σακχαρώδη διαβήτη, παχυσαρκία, όπως επίσης και με σπάνιες ενδοκρινικές παθήσεις και παθήσεις του αίματος.

Τη στιγμή που έχει ανοίξει ένας παγκόσμιος διάλογος για την υποεκπροσώπηση των γυναικών σε θέσεις κλειδιά στο επιχειρείν, στη Novo Nordisk Hellas το ποσοστό των γυναικών εργαζόμενων υπερτερεί εκείνου των ανδρών. Είναι τυχαίο; Κατά πόσο δίνονται κίνητρα στις γυναίκες να ασχοληθούν με τον κλάδο σας;

Στη Novo Nordisk Hellas καλλιεργούμε ένα περιβάλλον ευθύνης, σεβασμού και εμπιστοσύνης, και επιδιώκουμε την παροχή ίσων ευκαιριών σε άνδρες και γυναίκες. Αυτό προκύπτει και από το γεγονός ότι σήμερα το ανθρώπινο δυναμικό μας αποτελείται από ισάριθμο ποσοστό ανδρών και γυναικών, με τις γυναίκες να κατέχουν ηγετικές θέσεις σε διάφορα τμήματα της εταιρείας, όπως στο Τμήμα Ανθρώπινου Δυναμικού, Κλινικών Μελετών, Εταιρικών Υποθέσεων και Μάρκετινγκ. Υποστηρίζουμε τη διαφορετικότητα και την αναγνωρίζουμε ως πλεονέκτημα, καθώς μέσω αυτής εμπλουτίζεται το αποτέλεσμα της εργασίας μας. Πιστεύω πως έχουμε το πλεονέκτημα να ζούμε σε μια δημοκρατική χώρα· έχουν γίνει προσπάθειες, μέσω των οποίων η γυναίκα συνεχώς βελτιώνει τη θέση της στην αγορά εργασίας, κατέχοντας σημαντικές θέσεις ευθύνης.

Ποιοι οι στρατηγικοί στόχοι του ομίλου για τα επόμενα χρόνια και τι προβλέπει για την ελληνική θυγατρική;

Οι στρατηγικές επιδιώξεις του ομίλου της Novo Nordisk, με ορίζοντα το 2025, στρέφονται προς τέσσερις κατευθύνσεις:

Σκοπός και βιωσιμότητα της εταιρείας: Να προσθέτουμε αξία στην κοινωνία με τη λειτουργία μας, να μηδενίσουμε, αν είναι δυνατόν, το περιβαλλοντικό μας αποτύπωμα και να εξελίξουμε τη νοοτροπία μας, υποστηρίζοντας τη διαφορετικότητα και αναπτύσσοντας την ψηφιοποίηση.

Καινοτομία και θεραπευτική εστίαση: Να βελτιώσουμε την καινοτομία των προϊόντων μας για τον διαβήτη, να εμπλουτίσουμε το χαρτοφυλάκιο προϊόντων μας για την παχυσαρκία, να ενισχύσουμε το χαρτοφυλάκιο των βιοφαρμακευτικών προϊόντων μας (αιμορροφιλία και σπάνια ενδοκρινικά νοσήματα) και να καθιερώσουμε την παρουσία μας σε άλλα σοβαρά χρόνια νοσήματα, δίνοντας έμφαση στα καρδιαγγειακά.

Επιχειρηματική υλοποίηση: Να ενισχύσουμε την ηγετική μας θέση στις αγορές του διαβήτη και της παχυσαρκίας, και να πετύχουμε βιώσιμη ανάπτυξη στον τομέα των βιοφαρμακευτικών προϊόντων.

Οικονομικές επιδιώξεις: Σταθερά ποσοστά ανάπτυξης πωλήσεων και λειτουργικών κερδών ετησίως και βελτίωση της λειτουργικής αποτελεσματικότητας ώστε να μπορούμε να επενδύουμε επαρκώς για τη μελλοντική ανάπτυξή μας.

*Τα άρθρο αναδημοσιεύεται από το νέο τεύχος του Fortune Greece που κυκλοφορεί στα περίπτερα.