O ψηφιακός μετασχηματισμός κλειδί για την ανάπτυξη

O ψηφιακός μετασχηματισμός κλειδί για την ανάπτυξη

Ο CEO της Xerox Hellas μιλά για την ψηφιακή εποχή, το αποτύπωμα της Xerox στην Ελλάδα και τις προκλήσεις των business leaders.

Πρωτοπόρα και πάντα ένα βήμα μπροστά από τις εξελίξεις, η Xerox συνεχίζει να παίζει καθοριστικό ρόλο στην εποχή του ψηφιακού μετασχηματισμού, αυτοματοποιώντας αρκετές από τις διαδικασίες που πραγματοποιούνται στο εσωτερικό μιας επιχείρησης. Εξασφαλίζοντας τη μέγιστη απόδοση με το μικρότερο δυνατό κόστος, καταφέρνει εδώ και δεκαετίες να αποτελεί στρατηγικό συνεργάτη για την πλειονότητα των επιχειρήσεων.

Xerox Hellas θεωρείται μία από τις καλύτερες θυγατρικές της Xerox στην περιοχή της Ευρώπης, ενώ για έξι χρονιές έχει βραβευτεί για το εργασιακό της περιβάλλον. Η δε μητρική πρόσθεσε ακόμα μία διάκριση στην τροπαιοθήκη της, καθώς, σύμφωνα με το Euronext Vigeo: U.S. 50, τον δείκτη που επιβραβεύει επιχειρήσεις οι οποίες δραστηριοποιούνται στην Ευρώπη αναφορικά με την επίτευξη των πιο προηγμένων περιβαλλοντικών, κοινωνικών και διακυβερνητικών επιδόσεων, συμπεριελήφθη στη λίστα με τις 50 πιο προηγμένες εταιρείες τεχνολογίας στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Ο Βασίλης Ραμπάτ, διευθύνων σύμβουλος της Xerox Hellas και πρόεδρος της Εταιρείας Ανωτάτων Στελεχών Επιχειρήσεων (ΕΑΣΕ), μιλά για τις νέες τεχνολογικές προκλήσεις, τον ρόλο των επιχειρήσεων στην ψηφιακή εποχή, αλλά και για την ενίσχυση του ρόλου της ΕΑΣΕ.

Κύριε Ραμπάτ, μέσα σε ένα δύσκολο οικονομικά περιβάλλον, η Xerox Hellas κατάφερε να βελτιώσει τα οικονομικά της μεγέθη, διευρύνοντας τα μερίδια αγοράς της. Πώς συνέβη αυτό;

Ήταν θέμα σωστού timing. Κατάφερε να προσφέρει στους πελάτες της τις κατάλληλες υπηρεσίες, την κατάλληλη στιγμή. Η Xerox ήρθε στην αγορά και προώθησε λύσεις τεχνολογίας συνοδευόμενες από υπηρεσίες που βελτίωναν την παραγωγικότητα των επιχειρήσεων και ταυτόχρονα μείωναν σε σημαντικό βαθμό το λειτουργικό τους κόστος, χωρίς μάλιστα να χρειαστεί από τη μεριά τους να κάνουν αρχική επένδυση. Η επιλογή αυτή ήταν κάτι που βοήθησε πολύ τις επιχειρήσεις να αναδιαρθρωθούν, ιδίως την περίοδο της οικονομικής κρίσης. Αυτό μας έδωσε ένα προβάδισμα, διότι εμείς είχαμε φέρει πρώτοι τέτοιου είδους υπηρεσίες στην Ελλάδα, τις οποίες στήσαμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Η Xerox Hellas ήταν ανέκαθεν μια εταιρεία που διέθετε πολύ καταρτισμένο ανθρώπινο δυναμικό, αποτελώντας μια νοικοκυρεμένη επιχείρηση με σημαντικό αποτύπωμα στη χώρα. Δραστηριοποιούμαστε στην Ελλάδα από το 1972 και θεωρώ ότι η επιτυχία μας οφείλεται στη σταθερή ποιότητα των προσφερομένων υπηρεσιών, στην εστίαση στον πελάτη και στις ανάγκες του, αλλά και στο δυνατό after sales service.

Πώς βλέπει η μητρική εταιρεία τις εξελίξεις στην ελληνική οικονομία και πώς αξιολογεί την πορεία της θυγατρικής της;

Δεν σας κρύβω ότι στην αρχή της κρίσης υπήρξε ανησυχία για τις οικονομικές εξελίξεις στη χώρα, όμως πολύ γρήγορα καταφέραμε να συνεχίσουμε την καλή μας πορεία και να βελτιώσουμε το αποτύπωμά μας. Άλλωστε, από πλευράς αποτελεσμάτων ήμασταν αναλογικά πάντα ανάμεσα στις τρεις καλύτερες Xerox στην Ευρώπη. Αποτελούμε έναν θετικό «contributor» που λειτουργεί ως παράδειγμα προς μίμηση, τόσο αναφορικά με τα αποτελέσματα, την κερδοφορία και τα μερίδια που εμφανίζουμε, όσο και ως προς την ικανοποίησή του ανθρώπινου δυναμικού μας. Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, που η Xerox Hellas έχει διακριθεί έξι φορές ως μία απο τις εταιρείες με τα καλύτερα εργασιακά περιβάλλοντα στην Ελλάδα, ούτε και ότι φέτος βραβευτήκαμε από τα κεντρικά μας γραφεία με το «Country of the Year Αward». Τέλος, υπάρχουν και οι έρευνες ικανοποίησης στις οποίες οι πελάτες μάς κατατάσσουν πάρα πολύ ψηλά. Μπορεί να εκπροσωπούμε μια μικρή αγορά όπως είναι η ελληνική, αλλά είμαστε μεγάλοι ως προς το αποτέλεσμα που παράγουμε.

Ποια είναι, κατά τη γνώμη σας, τα συγκριτικά σας πλεονεκτήματα απέναντι στον ανταγωνισμό;

Το πρώτο είναι ο ανθρώπινος παράγοντας. Πιστεύουμε βαθιά στους ανθρώπους μας. Έχουμε, άλλωστε, μια παράδοση αυστηρής επιλογής στελεχών και εκπαίδευσής τους σε υψηλό επίπεδο, κάτι που τους οδηγεί στο να δένονται με την εταιρεία. Τα περισσότερα στελέχη μας μένουν για πάρα πολλά χρόνια στη Xerox. Επομένως δημιουργείται ένα οικογενειακό κλίμα που χαρακτηρίζεται από τη στενή συνεργασία μεταξύ των εργαζομένων. Ένα άλλο μας πλεονέκτημα είναι η καινοτομία. Η Xerox είναι μια εταιρεία που διαχρονικά φέρνει κάτι καινούργιο στην αγορά, αλλάζει τα δεδομένα και ο ανταγωνισμός την ακολουθεί. Ένας τρίτος πυλώνας είναι οι συνεργάτες μας. Έχουμε μακράν την καλύτερη κάλυψη στην ελληνική αγορά, μέσω ενός δικτύου αντιπροσώπων και συνεργατών, με τους οποίους μας συνδέει μια μακροχρόνια σχέση. Έτσι, καταφέρνουμε να προσφέρουμε το ίδιο επίπεδο υπηρεσιών σε κάθε περιοχή που έχουμε παρουσία: από την ηπειρωτική Ελλάδα μέχρι τα νησιά.

Πώς αξιολογείτε τη συμβολή της Xerox στον ψηφιακό μετασχηματισμό των ελληνικών επιχειρήσεων και πώς αυτοματοποιούνται πλέον οι διαδικασίες για μια εταιρεία;

Η ίδια η Xerox μεταλλάσσεται παρέχοντας τεχνολογία, καινοτομία και υπηρεσίες γύρω από τον ψηφιακό μετασχηματισμό. Ιστορικά ήταν η εταιρεία που ανακάλυψε το πρώτο αντιγραφικό. Έκτοτε έχουν γίνει πολύ περισσότερα βήματα. Σήμερα οφείλουμε να διαχειριζόμαστε τα έγγραφα και την πληροφορία για τις επιχειρήσεις που μας εμπιστεύονται με αποτελεσματικότερο τρόπο. Δεν είμαστε πια απλώς η εταιρεία του copying ή του printing. Ούτε μόνο η εταιρεία που έφερε πρώτη στην Ελλάδα τα Managed Print Services. Πλέον προσφέρουμε πολλές πρωτοποριακές εφαρμογές, λογισμικά και τεχνολογικές λύσεις που αυτοματοποιούν τις διαδικασίες των επιχειρήσεων, βοηθώντας τες να συνδέονται, να επικοινωνούν και να εργάζονται πιο γρήγορα και πιο αποδοτικά. Για παράδειγμα, με ένα λογισμικό που συμπεριλάβαμε στη συνολική λύση που προσφέραμε σε μια τράπεζα, η έγκριση των δανείων πραγματοποιείται κατά 80% ταχύτερα από ό,τι στο παρελθόν! Αντίστοιχα, επιχειρήσεις στον κλάδο του τουρισμού με την πρωτοποριακή μας εφαρμογή Xerox Easy Translator έχουν τη δυνατότητα να μεταφράζουν αυτόματα το κείμενο που τους ενδιαφέρει σε περισσότερες από 45 γλώσσες.

ΧΕΡΟΧ1

Πού βρίσκεται ο κλάδος συγκριτικά με το εξωτερικό και πώς βλέπετε να εξελίσσεται τα επόμενα χρόνια;

Θα έλεγα ότι, σε γενικές γραμμές, κινούμαστε παράλληλα με το εξωτερικό. Δεν υπολειπόμαστε σε κάτι. Παγκοσμίως υπάρχει εστίαση στις ψηφιακές λύσεις, κάτι που ακολουθούμε με την ίδια ταχύτητα. Αναμφίβολα ο κλάδος πραγματοποιεί μεγάλη στροφή. Πηγαίνουμε περισσότερο σε υπηρεσίες και λογισμικά βελτίωσης του τρόπου λειτουργίας των επιχειρήσεων. Αυτό δημιουργεί ευκαιρίες και μας οδηγεί σε συναρπαστικές εμπειρίες. Το στοίχημα είναι να μπορέσουμε να συνεχίσουμε να φέρνουμε στην αγορά καινοτόμα προϊόντα και υπηρεσίες, ώστε να βοηθήσουμε τις επιχειρήσεις να προσαρμοστούν γρήγορα στην αλλαγή που συντελείται στον κόσμο.

Εκτός από επικεφαλής της Xerox, είστε και πρόεδρος της ΕΑΣΕ. Ποιο θα λέγατε ότι είναι το μέλλον για το επιχειρείν σε επίπεδο νέων προκλήσεων;

Το μέλλον είναι ψηφιακό. Η ψηφιακή αλλαγή επηρεάζει τους πάντες, είτε ανήκεις στον κλάδο της τεχνολογίας είτε όχι. Η ΕΑΣΕ έχει μια σημαντική πρόκληση μπροστά της, που δεν είναι άλλη από το να βοηθήσει το ελληνικό management να δει πιο καθαρά τις αλλαγές που έρχονται. Να δώσει γνώση και πληροφορία για να διοικήσουμε τις ελληνικές επιχειρήσεις με τέτοιον τρόπο, που θα καταστούν σημαντικές και επιτυχημένες. Θέλουμε να ενισχύσουμε τον θεσμικό της ρόλο και να παρέμβουμε αποτελεσματικά στα δρώμενα της χώρας, ώστε η διοίκηση και −γιατί όχι;− και η δημόσια διοίκηση να γίνουν σωστότερες. Αν σκεφτείτε ότι το μέλλον είναι οι νέοι επιστήμονες και είναι πολλά τα ταλέντα που έχουν φύγει στο εξωτερικό, γεγονός που μας θλίβει, θέλουμε να κάνουμε το καλύτερο δυνατό για να τους κρατήσουμε κοντά μας, προωθώντας τα ταλέντα και δημιουργώντας ευκαιρίες. Επιπλέον, η ΕΑΣΕ με την εμπειρία των στελεχών της έχει έναν σημαντικό ρόλο να διαδραματίσει τόσο μέσω του mentoring όσο και μέσω της υποστήριξης των startups.

Ποιο είναι το δικό σας προσωπικό στοίχημα; Μπορείτε να μας το περιγράψετε;

Είναι το τρίπτυχο «ψηφιακός μετασχηματισμός, αξιοποίηση νέων ταλέντων και ενίσχυση του θεσμικού ρόλου της ΕΑΣΕ». Επιδίωξή μου είναι να ενισχύσω αυτούς τους τρεις πυλώνες. Είναι επίσης στις προτεραιότητές μου να δώσουμε προστιθέμενη αξία στα μέλη μας. Να έχουν την αίσθηση ότι συμμετέχουν σε έναν οργανισμό που έχει να τους δώσει περισσότερα πράγματα από αυτά που τους έδινε πριν, με περισσότερες δράσεις και καλύτερο networking.

Ποιοι είναι οι παράγοντες που καθιστούν, κατά τη γνώμη σας, μια εταιρεία αξιοθαύμαστη;

Το να πει η διοίκηση μιας εταιρείας ότι η επιχείρηση που διοικεί είναι αξιοθαύμαστη, αυτό από μόνο του δεν λέει κάτι. Τις εταιρείες τις κρίνουν και τις αναδεικνύουν ως αξιοθαύμαστες το προσωπικό τους και η ίδια η αγορά. Επιπλέον, όταν οι ίδιοι οι πελάτες το επιβεβαιώνουν διαχρονικά, τότε μόνο έχει αξία η έννοια του αξιοθαύμαστου. Προσωπικά πιστεύω ότι η σταθερότητα και η προσήλωση στις αξίες της είναι που κάνουν μια επιχείρηση αξιοθαύμαστη. Αξιοθαύμαστες είναι επίσης οι εταιρείες που εστιάζουν στην αειφόρο ανάπτυξη και που εφευρίσκουν καινοτόμα πράγματα, κάνοντας τη ζωή των ανθρώπων και των επιχειρήσεων πιο εύκολη και πιο παραγωγική. Στην πράξη έχουμε δει ότι στη Xerox οι αξίες μας που αποτυπώθηκαν πριν από πολλές δεκαετίες παραμένουν αναλλοίωτες στον χρόνο, είναι επίκαιρες και δημιουργούν το κατάλληλο πλαίσιο για να λειτουργούμε ποιοτικά.

ΧΕΡΟΧ2

Τι χαρακτηριστικά πρέπει, κατά τη γνώμη σας, να διαθέτει ένας καλός μάνατζερ για να αντεπεξέλθει στις προκλήσεις της ελληνικής οικονομίας και του επιχειρείν γενικότερα;

Πρέπει να έχει όρεξη για συνεχή μάθηση, να ενημερώνεται για τα γεγονότα που συμβαίνουν γύρω του και να είναι σε θέση να παρακολουθεί την ταχύτητα των εξελίξεων. Στη σημερινή εποχή, ένας leader θα πρέπει να είναι δικτυωμένος και στα social media. Να ξέρει πώς μπορεί να λειτουργήσει μέσα από αυτά και να μπορεί να ερμηνεύει πράγματα που γίνονται σε αυτά. Επίσης, το να επιδεικνύει ευελιξία στη λήψη γρήγορων αποφάσεων και αντανακλαστικά σε δύσκολες καταστάσεις, αλλά και να περνάει γρήγορα τα μηνύματα για την αποτελεσματική λειτουργία μιας επιχείρησης, είναι πολύ σημαντικά όπλα. Μιλώντας για την Ελλάδα, θεωρώ ότι οι Έλληνες επικεφαλής των εταιρειών έχουν βιώσει τεράστιες δυσκολίες και πρωτόγνωρες καταστάσεις, με αποτέλεσμα οι δεξιότητες που αναπόφευκτα έχουν αναπτύξει να τους επιτρέπουν να αντεπεξέλθουν σε οποιοδήποτε περιβάλλον τούς ζητηθεί.

Δείτε σε βίντεο τα βασικά σημεία της συνέντευξης του Βασίλη Ραμπάτ στο Fortune