Quintessential SFT: Πώς ο Σωκράτης Χαρίσης και ο Κωνσταντίνος Κοπανίδης κατακτούν τον κόσμο της τεχνολογίας

Quintessential SFT: Πώς ο Σωκράτης Χαρίσης και ο Κωνσταντίνος Κοπανίδης κατακτούν τον κόσμο της τεχνολογίας
Οι δυο millennials που αψήφησαν όλα τα εμπόδια και βρέθηκαν στη λίστα 40UNDER40 του Fortune Greece.

Στη μέση ενός ταραχώδους επιχειρηματικού περιβάλλοντος, όπου η οικονομική κρίση, η πανδημία και οι μεταβαλλόμενες γεωπολιτικές εξελίξεις έχουν δοκιμάσει την ανθεκτικότητα των νέων επιχειρηματιών, ένα φωτεινό παράδειγμα καινοτομίας έχει αναδειχθεί.

Οι συνιδρυτές της Quintessential SFT, Σωκράτης Χαρίσης και Κωνσταντίνος Κοπανίδης, και οι δύο στη νεαρή ηλικία των 28 ετών, αντιμετώπισαν με επιτυχία τις προκλήσεις και έφεραν την εταιρεία τους στο επίκεντρο σχεδιασμού και ανάπτυξης προϊόντων τεχνολογίας, εστιάζοντας ολιστικά σε όλους τους βασικούς τομείς επιτυχίας ενός προϊόντος λογισμικού: Έρευνα, Σχεδιασμό και Ανάπτυξη.

Με αφορμή τη συμπερίληψή τους στη λίστα των 40under40 του Fortune Greece, οι δυο επιχειρηματίες millennials μοιράστηκαν μαζί μας το όραμά τους για την Quintessential SFT, αποκάλυψαν τα στοιχεία που τους ξεχωρίζουν από τον ανταγωνισμό, και έκαναν τις προβλέψεις τους για το μέλλον του κλάδου.

Ποιο ήταν το έναυσμα δημιουργίας της Quintessential και ποια η πορεία της έως σήμερα;

Κωνσταντίνος Κοπανίδης: Η Quintessential δημιουργήθηκε από μια μίξη τύχης και αυθορμητισμού. Για μερικά χρόνια προσπαθούσαμε να φτιάξουμε κάτι δικό μας, και όπως οι περισσότερες ιδέες έτσι και οι δικές μας, κατέληγαν σε αποτυχία. Όμως μετά από κάθε εμπόδιο, λαμβάναμε ανεκτίμητη γνώση και μαθαίναμε πως μπορούμε να αντιμετωπίσουμε το κάθε εμπόδιο στην διαδικασία ανάπτυξης ενός ψηφιακού προϊόντος. Αποφασίσαμε λοιπόν να εκθέσουμε τους εαυτούς μας, και φυσικά την δημιουργικότητά μας, σε ιδέες εκτός των δικών μας και κάπως έτσι ξεκινήσαμε με τον πρώτο μας πελάτη.

Με την εφαρμογή της γνώσης μας στα projects των πελατών μας, απομακρυνθήκαμε από το κλασσικό μοντέλο της ανάπτυξης λογισμικού που απαιτεί απλώς μια λίστα με requirements, και πήγαμε στο Product Development μοντέλο, όπου χέρι-χέρι με τους πελάτες μας διαμορφώνουμε το κάθε προϊόν που θέλουν να αναπτύξουν, ξεκινώντας από το «γιατί». Από τα πρώτα μας βήματα μέχρι σήμερα, έχουμε συνεργαστεί με πανεπιστήμια, δημόσιους φορείς, τράπεζες, νεοφυείς επιχειρήσεις ακόμη και με άτομα, που θέλουν να κάνουν την ιδέα τους πραγματικότητα. Έχουμε κατασκευάσει 10αδες εφαρμογές και πλατφόρμες, με τις λύσεις μας να αγγίζουν εκατοντάδες χιλιάδες χρήστες.

Η Quintessential δημιουργήθηκε από μια μίξη τύχης και αυθορμητισμού

Πoιο είναι το βασικό προϊόν της Quintessential;

Σωκράτης Χαρίσης: Η Quintessential σχεδιάζει και αναπτύσσει προϊόντα τεχνολογίας.

Συγκεκριμένα δραστηριοποιούμαστε στο σχεδιασμό και την ανάπτυξη mobile και web εφαρμογών κάθε είδους, websites, Digital Platforms(eg: analytics) και e-commerce λύσεων με μεγάλη εμπειρία στους τομείς του smart mobility, fintech, banking, retail και online marketplaces. Οι υπηρεσίες, εκτείνονται από τον απλό σχεδιασμό έως και την πλήρη ανάπτυξη κάθε λύσης.

Tα τελευταία 2,5 χρόνια, δραστηριοποιούμαστε ενεργά και στην αγορά του staff augmentation με τη σταθερή ανάπτυξη ενός πλήρως αξιοποιήσιμου και λειτουργικού talent pool. Κάθε οργανισμός (μικρός ή μεγάλος) στην Ελλάδα και το εξωτερικό, που αναζητά άμεσα ανθρώπινο δυναμικό για την ανάπτυξη ή συντήρηση των δικών του τεχνολογικών λύσεων και δεν επιθυμεί να αναθέσει εξολοκλήρου το έργο σε κάποιον τρίτο, μπορεί να στελεχώσει τη δική του ομάδα επιλέγοντας τους κατάλληλους developers και designers από το talent pool της Quintessential.

Σωκράτης Χαρίσης

Σε ποιες αγορές δραστηριοποιείστε και σε ποιους τομείς;

Κωνσταντίνος Κοπανίδης: Είμαστε πολύ χαρούμενοι να λέμε ότι τα σχέδια και το λογισμικό μας έχουν ταξιδέψει σε όλο τον κόσμο. Ανά τα χρόνια έχουμε συνεργαστεί με πελάτες από Αμερική, Καναδά, Αγγλία, Ισπανία, Γερμανία, Λίβανο, ΗΑΕ, Κορέα και Κύπρο, με την βασική μας αγορά να παραμένει στην Ελλάδα, όπου βλέπουμε ολοένα και περισσότερες ευκαιρίες. Ως εταιρεία, δεν έχουμε επιλέξει κάποιον συγκεκριμένο τομέα δραστηριοποίησης, μας αρέσει να φτιάχνουμε ψηφιακές λύσεις για τους πελάτες μας σε όποιον τομέα και αν δραστηριοποιούνται. Έχουμε συνεργαστεί με οργανισμούς σε κλάδους όπως Fintech, Edtech, Retail, Security, Social Media και άλλα.

Tα σχέδια και το λογισμικό μας έχουν ταξιδέψει σε όλο τον κόσμο

Τι είναι αυτό που κάνει την Quintessential να ξεχωρίζει από τον ανταγωνισμό;

Σωκράτης Χαρίσης: Θα έλεγα το κλίμα εργασίας και μετά όλα τα υπόλοιπα. Δεν ξέρω βέβαια πως είναι όλοι οι άλλοι, αλλά αυτό υποθέτω μετά από 5 χρόνια Quintessential.

Καλή κουλτούρα, σημαίνει ευχαριστημένοι άνθρωποι. Και οι άνθρωποι που αγαπούν να εργάζονται σε εμάς, θα δώσουν πάντα το μέγιστο της προσπάθειας για την παραγωγή του καλύτερου δυνατού αποτελέσματος κάθε φορά.

Λογισμικό, προϊόντα, με τον ένα ή τον άλλο τρόπο όλοι μπορούν να δημιουργήσουν. Το να το κάνουν εντός ενός κλίματος επιβράβευσης, εν συναίσθησης, υποστήριξης και αλληλοβοήθειας δεν είναι τόσο.. συχνό φαινόμενο.

Αναφορικά με τον τρόπο που δουλεύουμε, προσπαθούμε να κάνουμε πάντα τον καλύτερο δυνατό σχεδιασμό και να υλοποιούμε έργα με την πιο σταθερή και ανεπτυγμένη τεχνολογία. Η επιμονή μας στην ποιότητα, είναι ο φάρος μας εδώ και 5 έτη και θα συνεχίσει να είναι.

Πάντοτε, ταπεινά, εργαζόμαστε προς αυτή την κατεύθυνση και κάθε μέρα γινόμαστε καλύτεροι.

Ποια είναι η διαδικασία συνεργασίας και επικοινωνίας μεταξύ της ομάδας σας και των πελατών κατά τη διάρκεια της ανάπτυξης των προϊόντων που έχετε αναλάβει να δημιουργήσετε;

Κωνσταντίνος Κοπανίδης: Η διαδικασία συνεργασίας και επικοινωνίας μεταξύ Quintessential και πελάτη, ίσως να είναι το πιο βασικό σημείο συνεχούς εξέλιξης. Οι αρχές αυτής της διαδικασίας είναι διαφάνεια, επικοινωνία, αμεσότητα και προσβασιμότητα. Από την πρώτη συνάντηση με κάθε πελάτη, είμαστε ξεκάθαροι για το τι μπορούμε να προσφέρουμε και ποιο θα είναι το αναμενόμενο αποτέλεσμα. Είμαστε από τις λίγες εκείνες εταιρείες, που θα συμβουλέψουν πελάτη τους να μην προχωρήσει το έργο, αν βρίσκουμε κάποιο απροσπέραστο εμπόδιο στην υλοποίησή του ή μεγάλο κίνδυνο για τον ίδιο τον οργανισμό. Στόχος μας δεν είναι απλώς η δημιουργία, αλλά η δημιουργία λύσεων που έχουν νόημα τόσο για τον πελάτη όσο και τους πελάτες του. Όταν η συνεργασία προχωρήσει στο στάδιο υλοποίησης, τότε εκεί γινόμαστε μια ομάδα, και χέρι-χέρι προχωράμε προς το τελικό αποτέλεσμα.

Θέλουμε όλοι οι πελάτες μας να είναι ενήμεροι για την πορεία του έργου, τα προβλήματα που μπορεί να εμφανίζονται και ίσως ακόμη σημαντικότερο, να γνωρίζουν τις ευκαιρίες που ενδεχομένως να ανακαλύψαμε κατά την διαδικασία. Όταν οδεύουμε προς την ολοκλήρωση του έργου, η παράδοση αυτού είναι απλώς άλλο ένα βήμα στην διαδικασία και όχι το τελευταίο. Είμαστε εκεί για τα πρώτα βήματα της λύσης μας, και την υποστηρίζουμε δωρεάν για 6 με 12 μήνες μετά την παράδοσή της. Όταν κάποιος πελάτης μας ζητάει συμβόλαιο συντήρησης για την κάλυψη προβλημάτων που μπορεί να εμφανιστούν, η απάντηση μας είναι «δεν χρειάζεται». Οποτεδήποτε εμφανιστεί πρόβλημα στην εφαρμογή, το διορθώνουμε δωρεάν, μιας και το θεωρούμε δική μας ευθύνη να παραδώσουμε ένα πλήρως λειτουργικό και καθόλα Quintessential προϊόν.

Κωνσταντίνος Κοπανίδης

Ποιες τάσεις και μελλοντικές εξελίξεις βλέπετε στην ανάπτυξη προϊόντων τεχνολογίας και πώς προετοιμάζεται η Quintessential για να προσαρμοστεί σε αυτές τις αλλαγές;

Σωκράτης Χαρίσης: Έχουμε περάσει σε μια φάση της τεχνολογίας, στην οποία η τεχνητή νοημοσύνη βρίσκεται αδιαμφισβήτητα στο προσκήνιο. Η αγορά του λογισμικού αυτοματοποιείται σε μεγάλο κομμάτι της καθώς AI Agents, AI automations και co-pilots επιταχύνουν και απλοποιούν ολοένα και περισσότερο τη διαδικασία σχεδιασμού και ανάπτυξης λογισμικού.

Tην ίδια στιγμή, μεγάλες είναι οι εξελίξεις και στα τεχνολογικά προϊόντα επαυξημένης πραγματικότητας, που υπόσχονται νέους τρόπους κατανάλωσης περιεχομένου, εργασίας και αλληλεπίδρασης με την πληροφορία (VR/AR). Παράλληλα, ανοίγει σιγά σιγά και ο δρόμος για να νέες δημιουργικές και επιχειρηματικές ευκαιρίες στο αντίστοιχο κομμάτι.

Με δεδομένα τα παραπάνω, τα επόμενα χρόνια, αναμένουμε και μεγάλες εξελίξεις στον κόσμο του… hardware! Νέες συσκευές, νέα κατασκευαστικά υλικά, νέοι επεξεργαστές θα εμφανιστούν για να υποστηρίξουν την πρόοδο προς το μέλλον. Ήδη, μεγάλες startups στην Ελλάδα και το εξωτερικό συνδυάζουν hardware και AI, για την παροχή εξειδικευμένων λύσεων (π.χ έξυπνη πρόληψη δασικών πυρκαγιών, έξυπνα συστήματα γεωργίας κ.α).

Ζούμε μια νέα, μεγάλη επανάσταση στο χώρο της τεχνολογίας όπου η προσαρμογή είναι απαραίτητη και η πρόοδος καλοδεχούμενη.

Στην Quintessential, έχουμε ξεκινήσει να εντάσσουμε την ΤΝ στα διάφορα έργα που υλοποιούμε. Άλλοτε για να κάνει τις ζωές των προγραμματιστών μας καλύτερες και άλλοτε για να παρέχουμε μια απίθανη εμπειρία χρήσης προς τους τελικούς μας καταναλωτές/πελάτες. Παράλληλα πειραματιζόμαστε με τα δικά μας γλωσσικά και αλγοριθμικά μοντέλα σε μια απόπειρα δημιουργίας δικών μας προϊόντων που θα λύνουν, σε κάθε περίπτωση, ένα καθημερινό πρόβλημα.

Στόχος όλων, να αξιοποιήσουμε την δύναμη της ΤΝ προς όφελος της κοινωνίας, παρέχοντας νέες, σύγχρονες, καινοτόμες λύσεις για την καθημερινότητά μας.

Ποια είναι τα επόμενα επιχειρηματικά σας βήματα;

Κωνσταντίνος Κοπανίδης: Αν και σίγουρα δεν μπορούμε να αποκαλύψουμε όλα τα σχέδια πάνω στα οποία δουλεύουμε, εργαζόμαστε πάνω σε 2 βασικούς πυλώνες αυτή την περίοδο με σκοπό την ανάπτυξη της Quintessential. Αυτοί είναι 1. Η επέκταση σε νέες αγορές με σταθερή παρουσία και 2. Η ανάπτυξη δικών μας προϊόντων χρησιμοποιώντας την πολυετή εμπειρία μας και την έκθεσή μας σε πολλούς κλάδους. Θέλουμε η Quintessential του αύριο να έχει παρουσία σε πολλαπλές χώρες, και να αγγίζει τις ζωές των ανθρώπων με τις λύσεις της.

Τι σημαίνει για εσάς προσωπικά και για την Quintessential, η παρουσία σας στη φετινή λίστα 40 under 40 του Fortune Greece;

Σωκράτης Χαρίσης: Νιώθουμε χαρά για τη φετινή αναγνώριση των προσπαθειών μας αλλά συνεχίζουμε ταπεινά να επιχειρούμε. Χαρήκαμε που είδαμε φίλους στη φετινή λίστα και που γνωρίσαμε ακόμη περισσότερους επιχειρηματίες με όραμα και όρεξη για δημιουργία.

λίστα 40 under 40 δημοσιεύεται στο νέο τεύχος Οκτωβρίου του Fortune.

**Φωτογραφίες: Evangelos Dimopoulos