Stanton Chase Αthens: Τα 20 χρόνια που την καθιέρωσαν ως κορυφαία «Leadership Consultancy» εταιρεία

Stanton Chase Αthens: Τα 20 χρόνια που την καθιέρωσαν ως κορυφαία «Leadership Consultancy» εταιρεία
Oι Partners της εταιρείας Χάρης Πεζούλας, Μάνος Πανώριος, Νίκος Βασιλικιώτης και Ανδριάνα Θεοδωρακοπούλου ανοίγουν τα χαρτιά τους στο Fortune Greece.

Η επίσκεψή μου στα γραφεία της Stanton Chase Athens πραγματοποιήθηκε στο κατάλληλο χρονικό σημείο. Η εταιρεία συμπληρώνει 20 χρόνια παρουσίας στην ελληνική αγορά και είχα την ευκαιρία να συναντήσω partners από διαφορετικές γενιές, που κατάφεραν με επιμονή, υπομονή, διαρκή ανησυχία και σκληρή δουλειά να καθιερώσουν τη Stanton Chase Athens ως σημείο αναφοράς στο δίκτυο ενός οργανισμού, που βρίσκεται στο top 10 παγκοσμίως στον τομέα του, με περισσότερους από 350 συνεργάτες. Είναι ενδεικτικό, άλλωστε, ότι βραβεύτηκε ως το καλύτερο γραφείο της Stanton Chase μεταξύ των 75 σε παγκόσμιο επίπεδο, με βάση δέκα αυστηρά κριτήρια αξιολόγησης, τα οποία λαμβάνει υπόψη το σύστημα της Stanton Chase για τη βράβευση. Tα 20 χρόνια σηματοδοτούν την εξέλιξη της Stanton Chase Αthens από το Executive search σε μια Leadership consultancy εταιρεία, ακολουθώντας τις τάσεις της αγοράς για «υπηρεσίες 360». Με αιχμή του δόρατος το Εxecutive search, αναπτύσσει υπηρεσίες σε όλο το φάσμα των αναγκών των επιχειρήσεων με εξειδίκευση στον χώρο του Human Capital.

Oι partners της εταιρείας Χάρης Πεζούλας, Μάνος Πανώριος, Νίκος Βασιλικιώτης και Ανδριάνα Θεοδωρακοπούλου ανοίγουν τα χαρτιά τους στο Fortune Greece: μιλούν για τα 20 χρόνια της Stanton Chase στην Ελλάδα, για τις προκλήσεις της επόμενης ημέρας, για τους κλάδους που παρουσιάζουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον στην εγχώρια αγορά, για τις αλλαγές που φέρνει η τεχνολογία αλλά και για τον «πόλεμο για το ταλέντο» που, όπως τονίζουν, είναι ένα παγκόσμιο φαινόμενο.

H Stanton Chase Athens αποτελεί μία από τις κορυφαίες εταιρείες που δραστηριοποιούνται στο executive search και το leadership advisory στην ελληνική αγορά. Ποιο είναι το ανταγωνιστικό της πλεονέκτημα;

Χάρης Πεζούλας: O λόγος για τον οποίο η Stanton Chase Athens κατάφερε να ξεχωρίσει είναι γιατί από την αρχή της πορείας μας θέλαμε να δημιουργήσουμε μια εταιρεία με επαγγελματίες και σωστή δομή και όχι απλά ένα γραφείο. H διαφορά ανάμεσα σε ένα γραφείο και μια εταιρεία είναι μεγάλη. Οι συνεργάτες μας έχουν το απαραίτητο επιχειρηματικό υπόβαθρο, ώστε να καταλαβαίνουν τις ανάγκες της αγοράς και να επικοινωνούν σε υψηλό επίπεδο. Παράλληλα, είχαμε πάντα στρατηγικό πλάνο ανάπτυξης, με έμφαση στους ανθρώπους μας και τις σύγχρονες πρακτικές του management, όπως και τα κατάλληλα metrics που χρειάζονται για να δημιουργήσουμε το κατάλληλο επιχειρηματικό και οργανωτικό οικοσύστημα. Από την αρχή επενδύσαμε στην εξωστρέφεια, παρακολουθούσαμε τις παγκόσμιες τάσεις και συνδεθήκαμε με το «άρμα» της Stanton Chase για να βγούμε και εκτός Ελλάδας. Το ελληνικό γραφείο λόγω της επιτυχίας του, χρησιμοποιήθηκε από την Stanton Chase International ως hub για την επέκταση στα Βαλκάνια (Ρουμανία, Βουλγαρία, Σερβία), και αργότερα με μεγάλη επιτυχία στην αγορά της Μέσης Ανατολής (Ντουμπάι). Η βάση όμως της επιτυχίας μας ήταν η τήρηση θεμελιωδών αξιών στη λειτουργία μας, όπως η διαφάνεια, η εδραίωση της εμπιστοσύνης μέσα και έξω από τον οργανισμό, ο σεβασμός στις λειτουργίες της εταιρείας και η ομαδικότητα.

Χάρης Πεζούλας, Partner
Χάρης Πεζούλας, Partner

Ποιοι είναι οι τομείς εξειδίκευσης στους οποίους η Stanton Chase Athens εστιάζει;

Μάνος Πανώριος: Αρχικά να τονίσουμε ότι η Stanton Chase έχει παρουσία σε 45 χώρες με 75 γραφεία. Η Stanton Chase Athens ήταν πάντα διακεκριμένο μέλος στο δίκτυο. Έχουμε βραβευτεί δύο φορές ως το καλύτερο γραφείο μεταξύ των 75 παγκοσμίως, ανταποκρινόμενοι σε δέκα αυστηρά κριτήρια αξιολόγησης, τα οποία λαμβάνει υπόψη το σύστημα της Stanton Chase για τη βράβευση. Το γραφείο της Αθήνας διακρίθηκε επειδή είχαμε τη μεγαλύτερη ανάπτυξη συγκριτικά με το μέγεθος της χώρας, υψηλότερη παραγωγικότητα και ενισχυμένο αποτύπωμα στην ελληνική αγορά σε όλους τους τομείς επιχειρηματικότητας. Η εταιρεία είναι δομημένη με βάση το specialization σε όλα τα industries της ελληνικής αγοράς, παρέχοντας σύγχρονες υπηρεσίες executive search και αναπτύσσοντας παράλληλα νέες, όπως το leadership consulting, η ανάπτυξη της οργανωσιακής κουλτούρας και της καινοτομίας, η αξιολόγηση και η ανάπτυξη ταλέντου στην εποχή του ψηφιακού μετασχηματισμού, αλλά και οι ολοκληρωμένες συμβουλευτικές υπηρεσίες στον τομέα της εταιρικής διακυβέρνησης.

Μάνος Πανώριος, Partner, Managing Director & Global Subsector Leader, Consumer Banking
Μάνος Πανώριος, Partner, Managing Director & Global Subsector Leader, Consumer Banking

Ευρύτερα πάντως, η διαφοροποίηση της Stanton Chase, διεθνώς, βασίζεται στην καθετοποιημένη δομή, με εξειδίκευση ανά κλάδο και ομάδες που ξέρουν πολύ καλά την αγορά στην οποία απευθύνονται. Η διάκριση αυτή μας βοήθησε να προσεγγίσουμε ένα πλαίσιο ολοκληρωμένης συμβουλευτικής προς τον πελάτη μας, πάντα με επίκεντρο το ανθρώπινο κεφάλαιο, σε όλο το βάθος που μπορεί να ενδιαφέρει έναν οργανισμό ελληνικό ή πολυεθνικό, σε ό,τι αφορά στη δομή και την εξέλιξή του.

Νίκος Βασιλικιώτης: H δουλειά μας είναι ένας συνδυασμός υπηρεσιών και δεξιοτήτων, καθώς έχουμε άμεση εμπλοκή στην καθημερινότητα της εργασίας, σε αυτό που ονομάζουμε «day-to-day», στο να βρίσκουμε λύση σε αυτό που θέλει ο πελάτης, να είμαστε δίπλα του, και να ολοκληρώνουμε τη δουλειά μας μόνο εάν είναι απόλυτα ικανοποιημένος. Νομίζω ότι αυτή η κουλτούρα της άμεσης εμπλοκής στα έργα, ικανοποίησε πολύ την αγορά ακόμη και στην κρίσιμη δεκαετία για τη χώρα και αυτό το εισπράττουμε στο πολλαπλάσιο. Έτσι, στις δύσκολες εποχές της οικονομικής κρίσης και της πανδημίας μάς έδωσε ευελιξία, ταχύτητα στις αποφάσεις και τη δυνατότητα να παρέχουμε το ίδιο υψηλό επίπεδο υπηρεσιών, χωρίς να αυξάνουμε τα λειτουργικά μας έξοδα. Πλέον, η μεγάλη πρόκληση είναι να διαμορφώσουμε την επόμενη μέρα της εταιρείας και να αξιοποιήσουμε τα πολλά και παραγωγικά χρόνια που έχουν οι συνεργάτες μας μπροστά τους, ώστε η επιτυχία να διαρκέσει στο διηνεκές.

«Η επιτυχία της δουλειάς μας έγκειται στο να παρέχουμε τους καλύτερους δυνατούς υποψήφιους σε σχέση με την ανάγκη που έχει ο πελάτης».

Με βάση τους περισσότερους από 300 πελάτες που έχετε εξυπηρετήσει τα τελευταία τρία χρόνια, ποιες θεωρείτε ως τις βασικότερες προκλήσεις για τους επιχειρηματικούς ηγέτες;

Ν.Β.: Εκτός της συνεχόμενης πίεσης για την απόκτηση ταλέντου, οι επιχειρηματικοί ηγέτες, τα τελευταία χρόνια, αντιμετωπίζουν πολλαπλές προκλήσεις, που απαιτούν την προσοχή τους και την έγκαιρη ανταπόκριση. Ορισμένες από αυτές είναι ο ψηφιακός μετασχηματισμός, η εισαγωγή προηγμένων νέων τεχνολογιών (AI, big data, cyber security, κ.ά.), οι προσδοκίες των ενδιαφερόμενων μερών –συμπεριλαμβανομένων επενδυτών, πελατών, εργαζομένων, κοινοτήτων και ρυθμιστικών αρχών–, η γεωπολιτική και οικονομική αβεβαιότητα, η διαχείριση κρίσεων (φυσικές καταστροφές και πανδημίες), η καταπολέμηση της διαφθοράς, ο σχεδιασμός διαδοχής για τη c-suite και, φυσικά, τα ζητήματα ESG και DEI.

Μ.Π.: Ο τεχνολογικός μετασχηματισμός στον χώρο των επιχειρήσεων δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί. Οι περισσότεροι κλάδοι της οικονομίας βρίσκονται σε αυτό το στάδιο, προκειμένου να ανταποκριθούν στις νέες ανάγκες. Είτε αναφερόμαστε στον κλάδο της τεχνολογίας, που γνωρίζει ταχεία ανάπτυξη, είτε στους κλάδους της υγείας, των ασφαλιστικών εταιρειών, της ναυτιλίας και του τουρισμού, που μετασχηματίζονται ολοκληρωτικά, η νέα εποχή επιτάσσει ηγέτες και στελέχη που να μπορούν να πλοηγηθούν σε πολύπλοκα και αβέβαια περιβάλλοντα και να οδηγήσουν τους οργανισμούς τους στην επόμενη μέρα.

Πόσο έχει αλλάξει η τεχνολογική εξέλιξη τη δουλειά σας και πώς προσαρμόζεται η Stanton Chase στα νέα δεδομένα;

Μ.Π.: Η αξιοποίηση των big data και η τεχνητή νοημοσύνη είναι βάση πλέον στη δουλειά μας και ειδικά στην έρευνα για ικανούς υποψήφιους. Όμως, το ανθρώπινο στοιχείο δεν θα λείψει ποτέ. Το κομμάτι της αξιολόγησης είναι μέρος της δουλειάς μας. Πρώτα πρέπει να βρεις τον άνθρωπο και μετά να αξιολογήσεις αν ταιριάζει με τον πελάτη σου. Εκεί έγκειται η επιτυχία της δουλειάς μας: να παρέχουμε τους καλύτερους δυνατούς υποψήφιους σε σχέση με την ανάγκη που έχει ο πελάτης. Σε αυτό τον τομέα η τεχνολογία λειτουργεί συμπληρωματικά, δίνοντας ταχύτητα και αυτοματισμούς, όμως η τελική επιλογή παραμένει ανθρώπινη υπόθεση.

Aνδριάνα Θεοδώρακοπουλου: Τα τελευταία χρόνια βρίσκεται σε εξέλιξη ένας ουσιαστικός ψηφιακός μετασχηματισμός της εταιρείας, και αφορά σε όλα τα τμήματα και τις δραστηριότητές μας. Η τεχνολογία, που είναι βασικό κομμάτι της στρατηγικής μας, βοηθά πολύ στο λειτουργικό κομμάτι της δουλειάς μας, στην αύξηση της παραγωγικότητας, αλλά και στην καλύτερη εμπειρία πελάτη και υποψηφίου. Σε ετήσια βάση επενδύουμε σημαντικά χρηματικά κονδύλια στην εφαρμογή σύγχρονων τεχνολογικών εργαλείων και στην εκπαίδευση της ομάδας μας.

Ν.Β.: To να είσαι ψηφιακά έτοιμος και να έχεις αναπτύξει την κατάλληλη κουλτούρα, ενσωματώνοντας και άλλες τάσεις, όπως είναι η συμπερίληψη και η βιώσιμη ανάπτυξη, είναι στοιχεία που πρέπει να εξασφαλίσουμε μέσω της δουλειάς μας, ότι έχουν θέση στο mindset ενός ηγέτη, ώστε η εταιρεία του να πάει στο επόμενο στάδιο. Δεν μπορεί σήμερα ο επικεφαλής μιας επιχείρησης να μην αξιοποιεί την τεχνολογία, ώστε να γίνει η δουλειά πιο αποδοτική και πιο λειτουργική. Όλα τα παραπάνω είναι χαρακτηριστικά που εξετάζουμε όταν αναζητούμε στελέχη για θέσεις ευθύνης.

Ανδριάνα Θεοδωροκαπούλου, Parnter
Ανδριάνα Θεοδωροκαπούλου, Parnter

Αξιολογείτε στελέχη για θέσεις ευθύνης που είναι και οι επόμενοι ηγέτες των επιχειρήσεων. Σε αυτούς τι χαρακτηριστικά κυρίως αναζητάτε;

Α.Θ.: Οι βασικές δεξιότητες για τους σημερινούς ηγέτες είναι αναμφίβολα η ευελιξία, η ενσυναίσθηση, η προσαρμοστικότητα στις συνεχείς αλλαγές, αλλά και η δυνατότητα διαχείρισης σύνθετων καταστάσεων και ανθρώπινων σχέσεων.

Μ.Π.: Σε υψηλές θέσεις η εταιρική διακυβέρνηση είναι εξίσου σημαντική, ειδικά σε εισηγμένες εταιρείες και στο λεγόμενο «stakeholders management», δηλαδή να μπορείς να βλέπεις τη μεγάλη εικόνα που αφορά όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη μιας επιχείρησης: από τους πελάτες και τους προμηθευτές μέχρι τους εργαζόμενούς της.

Χ.Π.: Θα ήθελα να προσθέσω ότι βασικά στοιχεία είναι το resilience και το endurance. Ο σημερινός ηγέτης κάνει πολλές ενέργειες παράλληλα και πρέπει να έχει και ψυχική και σωματική αντοχή. Την ίδια στιγμή θα πρέπει να έχει το συμμετοχικό management ως πρότυπο, και όχι το παλαιότερο, που ήταν πιο προσωποκεντρικό και λειτουργούσε με βάση την επιβολή. Οι νέες γενιές είναι πολύ διαφορετικές από τις προηγούμενες: επιζητούν τη συμμετοχή και θέλουν να πουν τη γνώμη τους. Ο manager πρέπει να ζητάει και να συλλέγει απόψεις και έπειτα να κάνει τη σύνθεση. Τέλος, το πάθος και η θέληση για εξέλιξη παραμένουν βασικά χαρακτηριστικά και για τον σημερινό ηγέτη.

Ο «πόλεμος για το ταλέντο» είναι σε εξέλιξη… και αποτελεί μία από τις πιο μεγάλες προκλήσεις στο επιχειρείν. Πώς μπορούν οι εταιρείες να προσελκύσουν το κατάλληλο ανθρώπινο δυναμικό;

Χ.Π.: Πολλές έρευνες δείχνουν ότι οι περισσότερες εταιρείες αναζητούν προσωπικό. Αναζητούν ταλέντο και δεν το βρίσκουν. Αυτό είναι παγκόσμιο φαινόμενο και η έννοια του ταλέντου έχει διαφοροποιηθεί παγκοσμίως. Υπάρχει σημαντικό «κενό» και για να το αντιμετωπίσουν οι εταιρείες πρέπει να επενδύσουν σε πρακτικές όπως το internship, η εκπαίδευση και η διαμόρφωση των εργαζομένων με τις απαραίτητες δεξιότητες. Παγκοσμίως, η ποιότητα του ανθρώπινου δυναμικού και των ικανοτήτων υποχωρούν. Είναι κυρίως κοινωνικό το ζήτημα και πιστεύω ότι η κοινωνία θα βρει την ισορροπία και τελικά θα πάει προς τη σωστή κατεύθυνση. Αντίστοιχα, οι επιχειρήσεις θα προσαρμοστούν στις διαφορετικές αξίες που κομίζουν οι νέες γενιές. Άρα, μέχρι να ισορροπήσει η κατάσταση, οι εταιρείες πρέπει να βάλουν τα δυνατά τους για να βρουν τον κόσμο που ψάχνουν. Σε αυτή την πρόκληση ο δικός μας ρόλος είναι πολύ κρίσιμος.

Α.Θ.: Θέλοντας να προσθέσουμε αξία στη χώρα μας, κάτι που αποτελεί και μέρος του εταιρικού μας σκοπού, δίνουμε έμφαση στον επαναπατρισμό ταλέντων, που αυτή τη στιγμή κάνουν μία λαμπρή καριέρα στο εξωτερικό και επιλεκτικά αξιολογούν ενδιαφέρουσες επαγγελματικές προοπτικές στην Ελλάδα. Προς την κατεύθυνση αυτή βοηθούν τα φορολογικά κίνητρα, το γεγονός ότι πλέον υπάρχει μία ισορροπία στην οικονομία, αλλά και η ωριμότητα των ελληνικών επιχειρήσεων για την αξιοποίηση των στελεχών αυτών.

Ν.Β.: Νομίζω πως αυτός ο «πόλεμος για το ταλέντο» θα γίνει ακόμα πιο έντονος για πολλούς λόγους, που έχουν να κάνουν με το δημογραφικό και τη διαφορετική αντίληψη της νέας γενιάς για το τι σημαίνει εργασία και ζωή. Επίσης, έχει να κάνει με αξίες, με αλλαγές στην καθημερινότητα και τον τρόπο επικοινωνίας. Παρ’ όλα αυτά, πρέπει να τονίσουμε ότι εμείς γινόμαστε έμμεσα κοινωνοί αυτού του γεγονότος, γιατί έχουμε την τύχη να είμαστε προσανατολισμένοι και στοχευμένοι σε αυτό που λέμε «leadership teams».

Στο πεδίο αυτό μπορεί να αντιμετωπίζεις άλλες προκλήσεις, αλλά σίγουρα έχεις να κάνεις με πιο, εργασιακά συνειδητοποιημένους ανθρώπους για το τι σημαίνει καριέρα, πρόοδος και «θυσίες». Όπως ανέφερε και ο Χάρης, η εργασιακή πορεία –και αυτό είναι ένας κανόνας που δίνω και εγώ ως συμβουλή στους υποψηφίους–- είναι μαραθώνιος και όχι κατοστάρι.

Η αγορά σίγουρα αλλάζει. Αλλά προς τα πού πιστεύετε ότι κατευθύνεται;

Χ.Π.: Δύο είναι οι βασικοί πυλώνες σήμερα. Υπάρχουν διαθέσιμα κεφάλαια παγκοσμίως και οι επενδυτές αναζητούν τις ευκαιρίες για να τοποθετηθούν. Οι δύο «μοχλοί» εξέλιξης της οικονομίας είναι η τεχνολογία και το ανθρώπινο κεφάλαιο. Η τεχνολογία «καλπάζει» και ο άνθρωπος προσπαθεί να προσαρμοστεί μέσα σε αυτό το περιβάλλον. Όσον αφορά στην ελληνική αγορά, τα τελευταία χρόνια έχει αλλάξει αρκετά η σύνθεση του πελατολογίου μας. Όταν ξεκινήσαμε, το μεγαλύτερο ποσοστό ήταν πολυεθνικές εταιρείες. Μετά την κρίση, που οδήγησε σε φυγή εταιρειών από την Ελλάδα, αλλά και σε αλλαγή μοντέλου στις πολυεθνικές με ανάπτυξη υπηρεσιών και τμημάτων εσωτερικά, πλέον συνεργαζόμαστε κυρίως με ελληνικές εταιρείες αλλά και επενδυτικά σχήματα.

Μ.Π.: Οι ανάγκες για παράδειγμα στο executive search ήταν διαφορετικές το 2003 που ξεκινήσαμε, διαφορετικές το 2010 και διαφορετικές σήμερα. Αυτό που δεν έχει αλλάξει είναι η φιλοσοφία μας και η στρατηγική εξωστρέφειας της Stanton Chase Athens, σε συνδυασμό με την ενδυνάμωση και την οργανική ανάπτυξη όλων των τμημάτων της εταιρείας μας. Είμαστε υπερήφανοι για την εξειδίκευση που έχουμε αναπτύξει σε κλάδους όπως ο τουρισμός, η ναυτιλία, ο χρηματοπιστωτικός και ο φαρμακευτικός. Το γραφείο της Αθήνας, μέσα από την 20ετή εμπειρία σε ένα διεθνές περιβάλλον, αλλά κυρίως μέσω της βαθιάς της κατανόησης των συνθηκών της ελληνικής αγοράς, αντιλαμβάνεται σε βάθος όλες τις παραπάνω ανάγκες, αφουγκράζεται τα χαρακτηριστικά της αγοράς και προσφέρει μια σειρά από εξειδικευμένες συμβουλευτικές υπηρεσίες για επιλογή και αξιολόγηση στελεχών, εταιρικής διακυβέρνησης και οργανωτικού σχεδιασμού και εκσυγχρονισμού, που μπορούν να οδηγήσουν στην απόκτηση συγκριτικού ανταγωνιστικού πλεονεκτήματος σε διεθνές επίπεδο.

«Τα 20 χρόνια σηματοδοτούν την εξέλιξη της Stanton Chase Athens από μία executive search εταιρεία σε μια leadership consultancy εταιρεία».

Ειδικότερα στον κλάδο της φιλοξενίας, ποια είναι τα δυνατά σημεία του ελληνικού τουριστικού προϊόντος που μπορούν να επιταχύνουν την ανάπτυξή του;

Α.Θ.: Η Stanton Chase Athens τα τελευταία δέκα χρόνια είναι μέλος του ΣΕΤΕ και έχει συμβάλει με τις υπηρεσίες της στον μετασχηματισμό του κλάδου της φιλοξενίας, μέσα από την εισαγωγή εργαλείων για την τοποθέτηση στελεχών και τον συμβουλευτικό της ρόλο. Μετά την πανδημία, ο κλάδος αναπτύσσεται θεαματικά. Σε αυτό έχει βοηθήσει και η σημαντική ανάπτυξη στο real estate και οι μεγάλες επενδύσεις των funds στον τουρισμό. Το οικοσύστημα που εμπλέκεται με τον κλάδο είναι τεράστιο και η ανάπτυξή του θα δημιουργήσει, συνολικά, πολλές ευκαιρίες απασχόλησης. Στον χώρο της φιλοξενίας, οι περισσότερες είναι οικογενειακές επιχειρήσεις και πρέπει να περάσουν σε μια νέα εποχή. Την περίοδο αυτή συντελείται η μετάβαση. Πολλοί Έλληνες επιχειρηματίες –ιδιοκτήτες ξενοδοχείων– είδαν ότι χωρίς την υιοθέτηση του τρόπου λειτουργίας, τα εργαλεία και το δίκτυο που δίνουν τα διεθνή brands, δεν μπορούν να κρατήσουν ανταγωνιστικές τις επιχειρήσεις τους. Ο τουρισμός σε αντίθεση με άλλους κλάδους είναι παγκόσμια αγορά. Αυτό σημαίνει ότι πολλά στελέχη του εξελίσσονται και στο διεθνές στερέωμα, πέρα από τα ευρωπαϊκά σύνορα. Τώρα είναι ευκαιρία να επιστρέψουν στη χώρα μας, καθώς οι επιχειρήσεις του κλάδου αναζητούν νέες πρακτικές και mindset από το εξωτερικό.

Αναμφίβολα στα δυνατά χαρτιά της Ελλάδας είναι η ενίσχυση του ελληνικού brand name, η μεσογειακή διατροφή ως μέρος του γαστρονομικού τουρισμού, οι πολλοί διαφορετικοί προορισμοί που διαθέτουμε, όπως η Μύκονος και η Σαντορίνη, αλλά και το γεγονός ότι η Ελλάδα αποτελεί προορισμό Bleisure, με χαρακτηριστικό παράδειγμα την Αθήνα. Πρόκειται για την πιο δημοφιλή τάση διεθνώς στον τουρισμό, που συνδυάζει μεικτά ταξίδια, επαγγελματικά και αναψυχής. Παράλληλα, οι επενδύσεις όπως αυτή στο Ελληνικό θα αποτελέσουν σημαντική ευκαιρία για τους κλάδους του retail και του entertainment hospitality.

Νίκος Βασιλικιώτης, Partner & Global Subsector Leader, Maritime, Ports & Infrastructure.
Νίκος Βασιλικιώτης, Partner & Global Subsector Leader, Maritime, Ports & Infrastructure.

Συμπληρωματικά, στον χώρο της ναυτιλίας ποιες είναι οι βασικές ανάγκες των επιχειρήσεων;

Ν.Β.: Η ελληνική ναυτιλία διαδραματίζει ζωτικό ρόλο στην παγκόσμια οικονομία και στο εμπόριο. Η επιτυχία των ναυτιλιακών εταιρειών βασίζεται σε μεγάλο βαθμό στις δεξιότητες, την αποτελεσματικότητα και την αξιοπιστία των ανθρώπων της. Καθώς δε οι ναυτιλιακές υποχρεούνται σε μεγαλύτερη διεθνή εξωστρέφεια, η αξιοποίηση και η εκμετάλλευση της παγκόσμιας δεξαμενής ταλέντων καθίστανται απαραίτητες. Ο κλάδος απαιτεί εξειδικευμένους ρόλους, από μηχανικούς και ναυπηγούς, οικονομολόγους, τεχνολόγους και νομικούς, μέχρι ανώτερους αξιωματικούς στα πλοία, προσελκύοντας ταυτόχρονα στελέχη με υψηλές ακαδημαϊκές γνώσεις, σημαντική σχετική εργασιακή εμπειρία σε διεθνές επίπεδο και σίγουρα υψηλού επιπέδου διοικητικές και ηγετικές ικανότητες. Η απόκτηση και η διαχείριση του ταλέντου στη ναυτιλιακή βιομηχανία είναι ένα μεγάλο στοίχημα, καθώς συνοδεύεται από τις δικές της προκλήσεις, όπως οι τεχνολογικές εξελίξεις, η αυξανόμενη εστίαση στην περιβαλλοντική βιωσιμότητα, οι συνεχώς ανανεωμένοι διεθνείς κανονισμοί, η απώλεια έμπειρων στελεχών που πλησιάζουν την αφυπηρέτηση, η ανάγκη για σχεδιασμό νέων σύγχρονων, ευέλικτων και ανταγωνιστικών πακέτων αποζημίωσης, τα οποία θα διασυνδέονται με την απόδοση κ.ά. Πέραν των παραπάνω προκλήσεων που αντιμετωπίζει ο κλάδος διεθνώς, στην ελληνική αγορά υπάρχουν κάποιες επιπλέον ιδιομορφίες, οι οποίες δημιουργούν αγκυλώσεις και δυσχεραίνουν τη διαδικασία εξεύρεσης των κατάλληλων στελεχών. Έτσι, στις ελληνικές ναυτιλιακές εταιρείες συναντάμε λιγότερο δομημένα και σύγχρονα Τμήματα ανθρώπινου δυναμικού συγκριτικά με άλλους κλάδους. Οι αποφάσεις που σχετίζονται με το ανθρώπινο κεφάλαιο (πρόσληψη, ανάπτυξη, εκπαίδευση, αμοιβές κ.ο.κ.) λαμβάνονται συνήθως χωρίς κάποιο πλάνο που συνάδει με τη στρατηγική της εταιρείας. Ανεξάρτητα από το μέγεθος των ναυτιλιακών, στις περισσότερες περιπτώσεις δεν υπάρχει μια σαφώς ορισμένη εταιρική δομή και η κουλτούρα δεν έχει ξεφύγει από το πρότυπο της οικογενειακής επιχείρησης. Οι προσπάθειες απόκτησης ταλέντων και οι πιθανές αλλαγές σταδιοδρομίας συχνά παρεμποδίζονται από τις προσωπικές και φιλικές σχέσεις μεταξύ των εντολέων των εταιρειών που δεν επιθυμούν διατάραξη της κοινωνικής ή φιλικής τους σχέσης. Καθώς η ναυτιλιακή βιομηχανία πλέει προς νέους ορίζοντες, αναμφίβολα η επιτυχία της εξαρτάται από την ικανότητά της να αντιμετωπίζει τις προκλήσεις της εποχής και ιδιαίτερα αυτές που αφορούν το ανθρώπινο κεφάλαιο.

Είκοσι χρόνια συμπληρώθηκαν από το ξεκίνημά σας στην Ελλάδα. Πώς αισθάνεστε και ποιες είναι οι προτεραιότητες για την επόμενη ημέρα;

Μ.Π.: Η επιτυχία χρειάζεται επιμονή, υπομονή, διαρκή ανησυχία και σκληρή δουλειά. Τα τελευταία 20 χρόνια στην ελληνική αγορά εστιάζουμε στην ποιότητα των υπηρεσιών που προσφέρουμε. Είμαστε απόλυτα αφοσιωμένοι στην εξυπηρέτηση του πελάτη με ήθος πρωτίστως και ειλικρίνεια και αναπτύσσουμε καινοτόμες λύσεις στη συμβουλευτική με γνώμονα την προσαρμοστικότητα στην κουλτούρα του οργανισμού και τις βέλτιστες πρακτικές, που εφαρμόζονται στο παγκόσμιο επιχειρηματικό περιβάλλον. Η αντικειμενικότητα και το ήθος είναι κορυφαίες αξίες στην εταιρεία μας. Προωθούμε και εφαρμόζουμε την καινοτομία, δεν σταματάμε να δημιουργούμε και δεν εφησυχάζουμε. Βλέπουμε τις τάσεις και τις σύγχρονες ανάγκες της αγοράς και προσπαθούμε να παρέχουμε ολοκληρωμένες συμβουλευτικές υπηρεσίες σε όλα τα πεδία, που αφορούν στην οργάνωση και ανάπτυξη του ανθρώπινου δυναμικού ενός οργανισμού. Η αμεσότητα, η γρήγορη αντίδραση και η ευελιξία προστίθενται στα παραπάνω και με τα έμπειρα στελέχη που έχουμε στην ομάδα μας, πιστεύω πως η Stanton Chase έχει φτάσει δίκαια στην κορυφή. Προσωπικά αισθάνομαι περήφανος να ηγούμαι σήμερα αυτής της προσπάθειας. Η αναγνώριση, επίσης, από έναν καταξιωμένο διεθνή οργανισμό μεγαλώνει τη διάσταση της επιτυχίας, αλλά και την ευθύνη για το σήμερα και τη συνέχεια της πορείας μας.

Χ.Π.: To πιο σημαντικό είναι να εξασφαλίσουμε ότι θα υπάρχει συνέχεια και συνέπεια στα επόμενα βήματά μας. Έχουμε πετύχει να δημιουργούμε succession με διαφορετικά ηλικιακά γκρουπ και ανθρώπους από διαφορετικές γενιές, που θα διοικήσουν την επιχείρηση την επόμενη μέρα. Η εστίαση του ανταγωνισμού είναι πλέον «φεύγω από το executive search και πηγαίνω και σε άλλες υπηρεσίες». Τα 20 χρόνια σηματοδοτούν την εξέλιξη της Stanton Chase Athens από μία executive search εταιρεία σε μια leading consultancy εταιρεία, η οποία θα προσφέρει υπηρεσίες ενσωματώνοντας την τεχνολογία, τη χρήση των δεδομένων και την ικανότητα των ανθρώπων να δίνουν λύσεις με βάση αυτά, ακολουθώντας πάντα τις ανάγκες και τις τάσεις της αγοράς. Αυτός είναι ο βασικός όρος μακροημέρευσης κάθε επιχείρησης.

Η ΕΠΟΜΕΝΗ ΜΕΡΑ ΓΙΑ ΤΑ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΑ ΣΥΜΒΟΥΛΙΑ

Στις μέρες μας, οι επιχειρήσεις για να ευδοκιμήσουν σε ένα περιβάλλον όπου η ταχεία τεχνολογική πρόοδος, η οικονομική αστάθεια, η κλιματική αλλαγή και οι κοινωνικές αναταραχές πρωταγωνιστούν, καλούνται να αναπτύξουν ανθεκτικότητα και να επιδείξουν ισχυρή δέσμευση για μακροπρόθεσμη βιώσιμη ανάπτυξη και δημιουργία αξίας. Όλες αυτές οι προκλήσεις, σε συνδυασμό με τη νέα ευρωπαϊκή νομοθεσία, έχουν επηρεάσει σημαντικά τη σύνθεση και τον τρόπο λειτουργίας των διοικητικών συμβουλίων διεθνώς, αλλά και στη χώρα μας. Αυτό σημαίνει ότι τα μέλη του Δ.Σ. της «επόμενης γενιάς» πρέπει να διαθέτουν ευρύ φάσμα δεξιοτήτων και τεχνογνωσίας για να ασκήσουν αποτελεσματικά υπεύθυνη εταιρική διακυβέρνηση και να συμβάλουν στην επιτυχία του οργανισμού.

Ωστόσο, αν και οι δεξιότητες που απαιτούνται μπορεί να διαφέρουν ανάλογα με τον κλάδο, το μέγεθος και το στρατηγικό όραμα του οργανισμού, υπάρχουν ορισμένες που θεωρούνται, πλέον, απαραίτητες για όλους. Μεταξύ αυτών, όπως επισημαίνεται, είναι η σημασία της διαφορετικότητας, της ισότητας και της συμπερίληψης.

Τα μέλη τους πρέπει να έχουν επίγνωση της αξίας των διαφορετικών προοπτικών και να συμβάλλουν στη διαδικασία λήψης αποφάσεων χωρίς αποκλεισμούς. Αυτό περιλαμβάνει την κατανόηση της διαφορετικότητας σε ό,τι αφορά το φύλο, την εθνικότητα, το υπόβαθρο, τις δεξιότητες και τις εμπειρίες. Η νέα εποχή επιτάσσει από τα Δ.Σ. και στην Ελλάδα να παραμένουν ενημερωμένα, να προσαρμόζουν τις πρακτικές εταιρικής διακυβέρνησής τους, να αναζητούν διαφορετικές προοπτικές και να συνεργάζονται αποτελεσματικά με τη διοίκηση. Τα συμβούλια που διαθέτουν ευελιξία, προνοητικότητα και είναι καλύτερα προετοιμασμένα για την αντιμετώπιση των σύγχρονων προκλήσεων μπορούν να καθοδηγήσουν τους οργανισμούς τους και να πλοηγηθούν με μικρότερο ρίσκο και μεγαλύτερη ασφάλεια προς τη βιώσιμη ανάπτυξη.

INFO

  • 300+ συνεργασίες πελατών.
  • 210+ assignments ετησίως.
  • 1.000+ εταιρείες (candidate’s targeting).
  • 75.000 βιογραφικά στην database της εταιρείας στην Αθήνα με εκτενές δίκτυο Ελλήνων του εξωτερικού.
  • Δυναμική ομάδα 40 ατόμων (4 partners, directors, consultants & πολυμελές talent acquisition team).

*Το νέο τεύχος του Fortune Greece κυκλοφορεί από την Πέμπτη 21/12 στα περίπτερα. Δείτε τον χάρτη με τα σημεία πώλησης.

**Από αριστερά προς δεξιά: Μάνος Πανώριος, Ανδριάνα Θεοδωρακοπούλου, Χάρης Πεζούλας, Νίκος Βασιλικιώτης, Partners Stanton Chase Athens.