8 πράγματα που πρέπει να προσέχετε όταν αγοράζετε καινούργια ρούχα
- 07/10/2024, 20:00
- SHARE
Ενώ η γρήγορη μόδα παραμένει μεγάλο μέρος της βιομηχανίας ένδυσης, οι προσπάθειες για βιωσιμότητα έχουν κερδίσει έδαφος, προωθώντας πιο συνειδητές πρακτικές κατανάλωσης, όπως η αγορά μεταχειρισμένων ρούχων και η εστίαση στην ποιότητα των ρούχων παρά στην ποσότητα.
Το πρόβλημα, όμως, είναι πώς ορίζεται η ποιότητα.
«Το γεγονός ότι κάτι έχει μια ωραία ετικέτα, όπως μια επώνυμη ετικέτα, δεν σημαίνει πάντα ότι είναι κατασκευασμένο με μεγάλη ποιότητα», δήλωσε η στιλίστρια μόδας και σύμβουλος γκαρνταρόμπας με έδρα την Ατλάντα, Κένζι Γουέλτς, η οποία μοιράζεται τις συμβουλές της στο Instagram και στο TikTok, στο Business Insider. «Έχω βρει πραγματικά πολύ ποιοτικά κομμάτια από την H&M και την Target και έχω βρει πολύ κακής ποιότητας κομμάτια από πολυτελείς μάρκες».
Επιπλέον, το 2020, η παγκόσμια οργάνωση Circle Economy, με έδρα το Άμστερνταμ, πραγματοποίησε μια μελέτη σε περισσότερα από 10.000 ενδύματα και διαπίστωσε ότι το 41% αυτών είχαν λανθασμένη ετικέτα, αναφέροντας προβλήματα με τις αλυσίδες εφοδιασμού υφασμάτων, τα οποία επιδεινώνονται από την ταχύτητα και τον όγκο παραγωγής των ρούχων.
Το κλειδί είναι να εστιάσετε στα βασικά, όπως η ραφή και οι λεπτομέρειες. Η εκμάθηση των σημάτων κινδύνου σε αυτές τις κατηγορίες θα σας βοηθήσει να πάρετε πιο ενημερωμένες αποφάσεις και να επιλέξετε ρούχα που θα διαρκέσουν περισσότερο στη γκαρνταρόμπα σας, ανεξαρτήτως του προϋπολογισμού σας.
Ακολουθούν οκτώ σημάδια κινδύνου που πρέπει να προσέξετε.
1. Το brand χρησιμοποιεί υφάσματα χαμηλής ποιότητας
Πιθανότατα έχεις ένα πουλόβερ στη ντουλάπα σου που κάποτε ήταν το πιο μαλακό κομμάτι, αλλά τώρα έχει μετατραπεί σε έναν ενοχλητικό εφιάλτη. Αν ισχύει αυτό, πιθανόν να μην κοίταξες την ετικέτα του ρούχου πριν το αγοράσεις.
«Νομίζω ότι η ανάγνωση των λεπτομερειών του υφάσματος σε μια ετικέτα μπορεί να φαίνεται κουραστική για τους ανθρώπους, αλλά στην πραγματικότητα είναι κάτι πολύ σημαντικό που πρέπει να κάνεις όταν ψωνίζεις», είπε η Welch. «Λέω στους πελάτες μου ότι είναι σαν μια ρουτίνα που πρέπει να έχεις κατά τη διάρκεια των αγορών σου».
Αλλά ποια υφάσματα είναι καλά και ποια είναι κακά;
Σύντομη απάντηση: Είναι περίπλοκο.
«Ο γενικός μου κανόνας είναι να ψάχνω για φυσικές ίνες, αλλά ούτε όλες οι φυσικές ίνες είναι καλής ποιότητας», είπε η Jennifer Wang, φαρμακοποιός και δημιουργός περιεχομένου με έδρα το Τορόντο, που διδάσκει στους διαδικτυακούς της ακολούθους πώς να αγοράζουν ποιοτικά προϊόντα μόδας και ομορφιάς.
Οι φυσικές ίνες περιλαμβάνουν υλικά όπως το μετάξι, το κασμίρ, το βαμβάκι, το μαλλί και το λινό. Αλλά πρέπει να ελέγχεις αν αυτά τα φυσικά υλικά έχουν αναμειχθεί με συνθετικές ίνες, καθώς αυτό μπορεί να επηρεάσει τη μακροπρόθεσμη ποιότητα, την αίσθηση και την τιμή του ρούχου.
Μία συνθετική ίνα που πρέπει να αποφεύγεις — ειδικά στα πουλόβερ — είναι το ακρυλικό.
«Το ακρυλικό έχει σχεδιαστεί για να μιμείται το κασμίρ», είπε η Wang. Όμως, μόλις το φορέσεις και το πλύνεις μερικές φορές, «το ακρυλικό θα αρχίσει να κάνει κόμπους στην επιφάνεια, δεν θα φαίνεται τόσο καλό και δεν θα έχει τόσο ωραία αίσθηση… οπότε δεν είναι πραγματικά για μακροχρόνια χρήση, αλλά περισσότερο για να γίνει μια πώληση στο κατάστημα».
Ένα από τα καλύτερα πράγματα που μπορείς να κάνεις για να μάθεις περισσότερα για τα υφάσματα είναι η έρευνα. Η Wang προτείνει το βιβλίο “Textilepedia”.
«Είναι ένας εξαιρετικός πόρος για αρχάριους για να μάθουν για τα υφάσματα των ρούχων», είπε.
Και δεδομένων των ευρημάτων του Circle Economy ότι δεν είναι όλες οι ετικέτες ακριβείς, είναι συνετό να προσέχεις και άλλα σημάδια κινδύνου.
2. Υπάρχουν λάθη στη ραφή
Η Wang δήλωσε στο Business Insider ότι άρχισε να μαθαίνει για τη μόδα πριν από τρία ή τέσσερα χρόνια, επειδή είχε κουραστεί να αγοράζει κομμάτια που δεν διαρκούσαν. Τα βίντεο στο YouTube τη βοήθησαν να μάθει να ράβει, και «αυτό με βοήθησε πραγματικά να καταλάβω την κατασκευή των ρούχων και τι κάνει ένα ρούχο καλής ποιότητας ή τι δείχνει κακή κατασκευή», είπε.
Οι στραβές ραφές είναι ένα από τα πιο εύκολα ελαττώματα που μπορείς να εντοπίσεις. Αυτό σημαίνει ότι το ρούχο δεν θα εφαρμόζει σωστά στο σώμα σου, όπως θα έπρεπε, είπε η Wang.
Ένα άλλο πρόβλημα μπορεί να είναι το μέγεθος των ραφών.
«Γενικά, ο κανόνας είναι ότι όσο πιο χοντρό είναι το ύφασμα, τόσο μεγαλύτερες πρέπει να είναι οι ραφές. Και όσο πιο λεπτό ή ευαίσθητο είναι το ύφασμα, θέλεις πιο μικρές ραφές», εξήγησε η Wang.
Σκέψου το έτσι: Δεν θα ήθελες μικρές, λεπτές ραφές να κρατούν το δερμάτινο μπουφάν σου, και δεν θα ήθελες μεγάλες, ογκώδεις ραφές στο σατέν φόρεμά σου. Αυτές οι επιλογές θα δημιουργούσαν προβλήματα όχι μόνο στον σχεδιασμό των ρούχων αλλά και στη φθορά τους, καθώς οι ραφές θα ήταν πιο πιθανό να σπάσουν με την πάροδο του χρόνου.
3. Υπάρχουν χαλαρές κλωστές ή τραβηγμένα νήματα στο ύφασμα
Είναι σημαντικό να ελέγχεις για μικρές φθορές στα ρούχα που βλέπεις στα ράφια, όπως χαλαρές κλωστές ή τραβηγμένα νήματα στο ύφασμα.
Μερικές φορές η λύση είναι τόσο απλή όσο η επιλογή ενός άλλου κομματιού στο ίδιο μέγεθος, ενώ άλλες φορές το ελάττωμα υποδεικνύει ένα μεγαλύτερο πρόβλημα με την ποιότητα του αντικειμένου, που σημαίνει ότι δεν θα διαρκέσει πολύ.
«Αν υπάρχει φθορά στα αντικείμενα που βρίσκονται στα ράφια, τότε θα έλεγα ότι αυτό το αντικείμενο πιθανότατα είναι πολύ ευαίσθητο για καθημερινή χρήση, οπότε είναι μάλλον κάτι που θα απέφευγα», είπε η Wang.
5. Τα φορέματα και τα σακάκια δεν έχουν φόδρα
Τα διάφανα φορέματα μπορεί να είναι δημοφιλή στο κόκκινο χαλί, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι είναι το στυλ που θες για το brunch της Κυριακής.
«Κάθε φορά που αγοράζω ένα φόρεμα ή οποιοδήποτε κομμάτι ρούχου που θεωρώ ότι μπορεί να είναι κάπως αδύναμο ή από ελαφρύ ύφασμα, πάντα κοιτάω να έχει φόδρα, γιατί θεωρώ ότι είναι σημαντικό, ώστε να μην χρειάζεται να αγοράσω επιπλέον εσώρουχα. Η φόδρα προσφέρει ένα επιπλέον στρώμα προστασίας στα ρούχα», δήλωσε η Welch.
Ωστόσο, αναγνώρισε ότι όσοι ζουν σε θερμότερα κλίματα μπορεί να προτιμούν ρούχα χωρίς φόδρα.
6. Το ρούχο δεν έχει συμμετρία στα μοτίβα ή στις τσέπες
Φαντάσου το εξής: Τυλίγεις ένα δώρο και το μοτίβο ευθυγραμμίζεται τέλεια, έτσι ώστε κανείς να μην μπορεί να δει πού έχεις βάλει την ταινία. Τα ρούχα καλής ποιότητας πρέπει να είναι έτσι — δεν θα πρέπει να φαίνονται οι ραφές στο υφασμάτινο μοτίβο.
«Αν το ρούχο έχει συμμετρικά σχεδιαστικά χαρακτηριστικά, πρέπει να ελέγξεις ότι πράγματι φαίνεται ίδιο και στις δύο πλευρές», είπε η Wang.
Το ίδιο ισχύει και για λιγότερο εμφανείς λεπτομέρειες, όπως οι τσέπες.
«Μερικές φορές παρατηρώ ότι οι άνθρωποι υποθέτουν ότι τα συμμετρικά πράγματα είναι όντως συμμετρικά, αλλά μερικές φορές μπορεί μία τσέπη να είναι στραβή και να το καταλάβεις μόνο όταν το πάρεις σπίτι», πρόσθεσε.
7. Το ρούχο έχει δύσκολα φερμουάρ
Τα φερμουάρ χαμηλής ποιότητας δεν αξίζουν τα χρήματά σου ούτε τον χρόνο σου.
Τον Ιούλιο του 2023, η Wang δημοσίευσε το βίντεο στο YouTube με τίτλο «Πώς να ξεχωρίσετε τα ρούχα καλής και κακής ποιότητας (σε 5 απλά σημεία!)». Μία από τις συμβουλές που έδωσε στους θεατές ήταν να δοκιμάσουν το φερμουάρ όχι μόνο κρατώντας το ρούχο, αλλά και φορώντας το.
«Τα φερμουάρ μπορεί να κλείνουν διαφορετικά όταν είναι σε επίπεδη επιφάνεια σε σχέση με το πώς λειτουργούν πάνω στο σώμα», ανέφερε στο βίντεο.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΟ TOP 10:
8. Τα κουμπιά είναι από φτηνό πλαστικό
Μια ακόμη συμβουλή που έδωσε η Wang στο βίντεό της ήταν να εξετάσεις προσεκτικά τα κουμπιά: Είναι από φτηνό πλαστικό ή έχουν υψηλότερη ποιότητα;
«Ένας τρόπος να ελέγξεις αν τα κουμπιά είναι φτιαγμένα από φυσικά υλικά, όπως κοχύλι ή πέτρα, είναι να τοποθετήσεις το κουμπί στο μάγουλό σου. Αν νιώσεις ότι είναι κρύο, αυτό είναι ένδειξη ότι πρόκειται για φυσικό υλικό και σημάδι καλής ποιότητας κουμπιού», εξήγησε η Wang στους θεατές.
Οι καταναλωτές θα πρέπει επίσης να ελέγχουν αν τα κουμπιά λειτουργούν πραγματικά ή αν είναι ραμμένα απλώς για διακόσμηση.