Αυτές είναι σήμερα οι ισχυρότερες χώρες του κόσμου
- 15/03/2017, 20:00
- SHARE
Η ετήσια λίστα των «καλύτερων χωρών του κόσμου» ξεχώρισε σε μια ειδική κατηγορία αυτές που ασκούν τη μεγαλύτερη διεθνή επιρροή.
Για μια ακόμη χρονιά, η ιστοσελίδα US News and World Report δημοσίευσε τη λίστα της με τις «ισχυρότερες χώρες του κόσμου» για το 2017, ξεχωρίζοντας τις κορυφαίες.
Η ενημερωτική ιστοσελίδα αξιολόγησε 80 χώρες λαμβάνοντας υπόψη μια σειρά από κριτήρια όπως η ιστορία, η κουλτούρα και η ζωή των πολιτών. Κυρίαρχη θέση λαμβάνουν επίσης η οικονομική και στρατιωτική ισχύς, οι πολιτικές εξελίξεις αλλά και η θέση κάθε κράτους στις διεθνείς συμμαχίες.
Στην έρευνα ενεπλάκησαν περισσότεροι από 21.000 επιχειρηματικοί ηγέτες, ακαδημαϊκοί αλλά και πολίτες οι οποίοι αξιολόγησαν κάθε χώρα του πλανήτη με σκοπό να δώσουν μια ολοκληρωμένη εικόνα για το πώς βλέπουν οι ίδιοι τον κόσμο.
Από την 23η ως την 11η θέση βρέθηκαν οι: Κατάρ, Ισπανία, Ολλανδία, Πακιστάν, Σουηδία, Ιταλία, Αυστραλία, Ινδία, Ελβετία, Ιράν, Τουρκία, Καναδάς και Νότια Κορέα.
Στην πρώτη δεκάδα των ισχυρότερων κρατών βρέθηκαν τα εξής:
10 - Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα
Τα ΗΑΕ είναι μεταξύ των κορυφαίων εισαγωγέων όπλων στον κόσμο και μετά τη Σαουδική Αραβία διαθέτουν τα υψηλότερα κονδύλια για εξοπλισμούς μεταξύ των χωρών του Κόλπου.
9 – Σαουδική Αραβία
Τα πετρελαϊκά αποθέματα της Σαουδικής Αραβίας την καθιστούν μια από τις πλουσιότερες χώρες στον κόσμο αλλά και μεταξύ των ισχυρότερων στη Μέση Ανατολή. Επιπλέον αποτελεί παραδοσιακό σύμμαχο των ΗΠΑ, της Ευρώπης και γενικότερα του δυτικού κόσμου.
8 – Ισραήλ
Παρά το γεγονός ότι έχει πληθυσμό που φτάνει μόλις τα 8 εκατομμύρια, η επιρροή του Ισραήλ σε παγκόσμιο επίπεδο είναι εντυπωσιακή. Παρότι η διαμάχη με τους Παλαιστινίους συνεχίζεται, η χώρα έχει οικοδομήσει μια πολύ ισχυρή οικονομία με υψηλό επίπεδο μόρφωσης και εισοδήματος για τους πολίτες της.
7 – Ιαπωνία
Αποτελεί μια από τις πιο προηγμένες τεχνολογικά χώρες του κόσμου, και είναι την τρίτη μεγαλύτερη οικονομία του πλανήτη έχοντας περάσει από το καταστροφικό τσουνάμι και το πυρηνικό ατύχημα του 2011 που κατέστρεψαν σημαντικό μέρος των υποδομών της.
6 – Γαλλία
Με μέσο κατά κεφαλήν εισόδημα που φτάνει τα 42.384 δολάρια, η Γαλλία αποτελεί μια από τις ισχυρότερες ευρωπαϊκές οικονομίες και μια από τις μεγαλύτερες εξαγωγικές χώρες του κόσμου. Όπως αναφέρει η έρευνα, η επιρροή της εξαπλώνεται σε όλο τον κόσμο μέσω μιας σειράς θεμάτων σχετικά με «την πολιτική, τις επιστήμες, την οικονομία, και πάνω από όλα την κουλτούρα και τον πολιτισμό».
5 – Γερμανία
Η ηγεμονική ευρωπαϊκή δύναμη με τον μεγαλύτερο πληθυσμό από κάθε άλλη χώρα της Ευρώπης, είδε την ισχύ της να αυξάνεται ραγδαία από τη δεκαετία του 1990 και μετά. Σήμερα είναι η κυρίαρχη εξαγωγική δύναμη σε όλο τον κόσμο, με τεράστια εμπορικά πλεονάσματα.
4 - Ηνωμένο Βασίλειο
«Το Ηνωμένο Βασίλειο είναι ένα εξαιρετικά ανεπτυγμένο έθνος σε θέματα διεθνούς οικονομίας, επιστήμης, πολιτικής και πολιτιστικής επιρροής», αναφέρει η έρευνα. Μπορεί να έγινε περισσότερο γνωστό πρόσφατα για το Brexit, όμως τα στοιχεία δείχνουν πως ούτε το σοκ της εξόδου μοιάζει ικανό να επηρεάσει ουσιαστικά τη θέση του ΗΒ σε διεθνές επίπεδο.
3 – Κίνα
Η άνοδος της Κίνας είναι εντυπωσιακή. Με πληθυσμό που φτάνει τα 1,4 δισ., η χώρα διαθέτει τη μεγαλύτερη στρατιωτική δύναμη του κόσμου και αναμένεται να γίνει η ισχυρότερη οικονομία του πλανήτη ως το 2050.
2 – Ρωσία
Εκμεταλλευόμενη τα πλούσια ενεργειακά της κοιτάσματα, η Ρωσία κατάφερε τα τελευταία χρόνια να ξεφύγει από τη δυσχερή θέση μετά την πτώση της ΕΣΣΔ και να αυξήσει σημαντικό το κατά κεφαλήν εισόδημα ξεπερνώντας πολλές από τις χώρες-μέλη του ΝΑΤΟ. Επιπλέον ξοδεύει πολύ μεγάλα ποσά σε εξοπλισμούς, που φτάνουν το 5,4% του ΑΕΠ της.
1 – ΗΠΑ
Σχεδόν το 75% δήλωσαν στην έρευνα ότι έχασαν μέρος του «σεβασμού» τους για την ισχύ των ΗΠΑ μετά την εκλογή Τραμπ, όμως αυτό δεν τους εμπόδισε να δώσουν στη χώρα για μια ακόμη χρονιά την πρώτη θέση. Η οικονομική, πολιτική, πολιτιστική και καλλιτεχνική επιρροή της σε παγκόσμιο επίπεδο φτάνει στα ύψη, ενώ παράλληλα ξοδεύει μυθικά ποσά για εξοπλισμούς που φτάνουν περίπου τα 600 δισ. δολάρια ετησίως. Τέλος, οι μεγαλύτερες αμερικανικές επιχειρήσεις βρίσκονται στις πρώτες θέσεις παγκοσμίως σε σύγκριση με τους περισσότερους ανταγωνιστές τους.