Αυτές τις περιοχές πρέπει να δείτε πριν εξαφανιστούν!
- 28/08/2015, 17:04
- SHARE
Φτιάξτε τον κατάλογο των επόμενων διακοπών σας συμπεριλαμβανομένων των 10 μερών που αναμένονται να εξαφανιστούν τα επόμενα χρόνια.
Ο κόσμος είναι γεμάτος με μικρά διαμάντια. Πόλεις που δεν αφήνουν ασυγκίνητο κανέναν. Τα γαλάζια νερά και οι ψηλές βουνοκορφές, όμως, απειλούνται από τις κλιματικές αλλαγές, αλλά και την ανθρώπινη παρέμβαση.
Ας δούμε μερικά απ’ μέρη του κόσμου που πιθανόν να εξαφανιστούν τις επόμενες δεκαετίες.
Σινικό Τείχος, Κίνα
Το Σινικό Τείχος της Κίνας είναι το μεγαλύτερο σε έκταση ανθρώπινο οικοδόμημα και ένα από τα σύγχρονα επτά θαύματα του κόσμου. Κι όμως σχεδόν τα δύο τρίτα του έχουν υποστεί βλάβη ή καταστραφεί εντελώς από την υπερβολική γεωργία, τη φυσική διάβρωση και την πώληση των τούβλων λόγω του ιστορικού χαρακτήρα τους.
Ταζ Μαχάλ, Ινδία
Το Ταζ Μαχάλ βρίσκεται κοντά στην πόλη Άγκρα της βόρειας Ινδίας, στις όχθες του ποταμού Γιούμα και ατασκευάστηκε από τον μογγόλο αυτοκράτορα Σαχ Γιαχάν Α’, τον 17ο αιώνα, στη μνήμη της συζύγου του Μουμτάζ Μαχάλ.
Η υπερβολική ρύπανση της Ινδίας έχει αρχίσει να διαβρώνει το τοίχος του μνημείου και αρκετοί κάνουν λόγο για την πλήρη καταστροφή του σύντομα.
Μεγάλος Κοραλλιογενής Ύφαλος, Αυστραλία
Ο Μεγάλος Κοραλλιογενής Ύφαλος απαρτίζεται από 2.900 υφάλους και 940 νησιά σε μία έκταση 344.400 τετραγωνικών χιλιομέτρων, φιλοξενεί μία πολυπληθή ποικιλία εξωτικών οργανισμών ενώ είναι ορατός και από το διάστημα.
Από το 1981 αποτελεί Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO και θεωρείται από πολλούς ως ένα από τα επτά φυσικά θαύματα του κόσμου.
Ο Μεγάλος Κοραλλιογενής Ύφαλος βρίσκεται ήδη σε δυσχερή θέση και απειλείται με εξαφάνιση λόγω απορροής φυτοφαρμάκων, λασπωδών ιζημάτων που προέρχονται από εκχερσώσεις, επιθέσεων οργανισμών όπως αστερίες, λεύκανσης των κοραλλιών και διαφόρων άλλων επιπτώσεων κυρίως ανθρώπινης προέλευσης, που έχουν οδηγήσει στην απώλεια σχεδόν των μισών κοραλλιών των υφάλων.
Άνγκορ Βατ, Καμπότζη
Οι ναοί του Ανγκόρ της Καμπότζης είναι το μεγαλύτερο θρησκευτικό μνημείο στον κόσμο και ένα απ’ τα καλύτερα τουριστικά θέρετρα σε όλο τον κόσμο. Παρ’ όλα αυτά σύντομα ίσως δεν είναι επισκέψιμο, καθώς αλλά η άντληση των υπόγειων υδάτων στην κοντινή πόλη του Siem Reap οδηγεί μερικούς από τα ναούς στο να βυθιστούν.
Βενετία, Ιταλία
Ένας από τους πιο δημοφιλείς προορισμούς για τα ερωτευμένα ζευγάρια που κάνουν τις βόλτες τους με τις γόνδολες, κινδυνεύει να βυθιστεί στα ίδια του τα νερά. Ο ρυθμός της βύθισης μάλιστα έχει αυξηθεί δραματικά κατά τα τελευταία 100 χρόνια, με τη στεριά να έχει υποχωρήσει κατά 24 ολόκληρα εκατοστά. Κι αυτό γιατί η Βενετία παραμένει εξαιρετικά ευάλωτη τόσο στα νερά της θάλασσας όσο και στα υπόγεια.
Πομπηία, Ιταλία
Η περίφημη αρχαία ρωμαϊκή πόλη της Πομπηίας, στην Ιταλία, έχει σχεδόν καταρρεύσει εξαιτίας των καιρικών φαινομένων (αρκετές καταιγίδες) και την χρόνια ακατάλληλη αποστράγγιση του νερού. Ήδη τρεις τοίχοι και ένα ολόκληρο κτήριο της δομής έχουν καταρρεύσει, ενώ όπως έχει δηλώσει ο επίτροπος της UNESCO στην Ιταλία, η περιοχή κάποια μέρα θα καταρρεύσει εντελώς.
Νεκρά Θάλασσα, Ιορδανία
Η Νεκρά Θάλασσα εξακολουθεί να συρρικνώνεται, αφού τα τελευταία 25 χρόνια η στάθμη της υποχωρεί περίπου κατά 90 εκατοστά ετησίως.
Οι ειδικοί υπολογίζουν ότι αν οι γειτονικές χώρες συνεχίσουν με τον ίδιο ρυθμό να τραβούν νερό από τον Ιορδάνη, τη μοναδική πηγή νερού της, η Νεκρά Θάλασσα θα εξαφανιστεί το πολύ σε πενήντα χρόνια. Ήδη, η στάθμη της έχει πέσει 25 μέτρα, και ο όγκος του νερού της έχει μειωθεί στο ένα τρίτο.
Το Εθνικό Πάρκο των Παγετώνων της Μοντάνα
Πάνω από 700 χιλιόμετρα μονοπάτια, «βυθισμένα» σε δέντρα βουνά, παρθένα δάση, αλπικά λιβάδια, λίμνες τοποθετούν το Glacier στη Μοντάν ως τον απόλυτο παράδεισο του πεζοπόρου και των τολμηρών επισκεπτών που αναζητούν ερημιά και μοναξιά. Αν και το Glacier είναι προστατευμένο μνημείο από την UNESCO, εντούτοις σύμφωνα με στατιστικές και επιστημονικές μελέτες, πολλοί από τους παγετώνες θα εκλείψουν: Κάποτε «φιλοξενούσε» πάνω από 150 παγετώνες, πλέον διαθέτει λιγότερους από 25.
Μάλιστα, η απότομη αλλαγή του κλίματος θα μπορούσε να μηδενίσει τον αριθμό αυτόν μέχρι το 2030, κάτι που θα επέφερε τρομακτικές αλλαγές στα περιβάλλοντα οικοσυστήματα.
Μαλδίβες
Οι Μαλδίβες είναι ένα όνειρο ζωής για τους περισσότερους ανθρώπους στον κόσμο. Ποιος δεν έχει ονειρευτεί να ταξιδέψει μέχρι εκεί και να κολυμπήσει στα καταγάλανα νερά;
Πρόκειται για τη χώρα με το μικρότερο υψόμετρο παγκοσμίως: Το μέσο υψόμετρό της δεν ξεπερνά το 1,5 μέτρο από το επίπεδο της θάλασσας. Αν σκεφτεί κανείς την ταχύτητα με την οποία ανεβαίνει η στάθμη των ωκεανών, η πανέμορφη νησιώτικη χώρα πιθανότατα θα καλυφθεί από νερό μέσα στα επόμενα εκατό χρόνια.
Σεϋχέλλες
Ένα «σπασμένο διαμάντι» στον Ινδικό Ωκεανό. 115 μικρά νησάκια που δεν μπορούν να αφήσουν κανέναν ασυγκίνητο εξαιτίας των κρυσταλλένιων νερών, της χρυσαφένιας άμμου και των ατελείωτων φοινίκων. Η χώρα, όμως, αντιμετωπίζει σοβαρό κίνδυνο εξαιτίας της διάβρωσης του εδάφους και της ανόδου της στάθμης των ωκεανών –δύο παράγοντες που έχουν οδηγήσει τους επιστήμονες να της δίνουν μόνο άλλα πενήντα με εκατό χρόνια ζωής.
Άλπεις
Οι Άλπεις είναι σύστημα οροσειρών στην Ευρώπη και εκτείνονται από την Αυστρία και την Σλοβενία στα ανατολικά, μέσω της Ιταλίας, της Ελβετίας, του Λιχτενστάιν και της Γερμανίας έως την Γαλλία στα δυτικά. Τα βουνά αναμένονται πως θα χάσουν μέχρι το 2050 τους παγετώνες τους. Ο ανησυχητικός ρυθμός εξαφάνισης του αλπικού πάγου έχει ήδη αγγίξει το 3% ανά χρόνο και «κρούει» τον κώδωνα του κινδύνου.
Νησιά της Μαγδαληνής στο Κεμπέκ, Καναδάς
Με τις αμμουδερές τους παραλίες και τους εντυπωσιακούς σχηματισμούς από ψαμμίτη, τα νησάκια στις ακτές του Καναδά είναι ένας υπέροχος προορισμός διακοπών, εξαιρετικά δημοφιλής στους κατοίκους της Βορείου Αμερικής. Οι δυνατοί άνεμοι, όμως, που χτυπούν το αρχιπέλαγος, έχουν προκαλέσει τη διάβρωση των ακτών του η οποία ήδη αγγίζει το ένα μέτρο τον χρόνο, καθώς ο προστατευτικός πάγος γύρω τους λιώνει με την άνοδο της θερμοκρασίας του πλανήτη. Αν η κατάσταση αυτή συνεχιστεί, και οι επιστήμονες επιβεβαιωθούν – ο πάγος μπορεί να λιώσει εντελώς μέσα στα επόμενα 75 χρόνια και οι ακτές των νησιών θα είναι ευάλωτες στις καταστροφικές ανεμοθύελλες της περιοχής.
Αλάσκα
Ένας από τους πιο μακρινούς προορισμούς στον κόσμο, αφήνει άναυδους τους ταξιδιώτες με την απαράμιλλη ομορφιά της και τον φυσικό της πλούτο.
«Το τελευταίο σύνορο» απειλείται με εξαφάνιση, αφού η κλιματική αλλαγή με το λιώσιμο των πάγων μπορεί να καταστρέψει τις υποδομές και να επηρεάσει δραματικά το ήδη ευαίσθητο οικοσύστημα.
Πυραμίδες Αιγύπτου
Οι γύρω κατασκευές, η αύξηση των υπόγειων υδάτων, και η ρύπανση απειλούν τους τάφους, τα μνημεία, και τις πυραμίδες της Αιγύπτου στην Μέμφιδα και στην Νεκρόπολη.
Τιμπουκτού, Μάλι
Οι τοίχοι των τζαμιών Τιμπουκτού στο Μάλι, που χτίστηκαν μεταξύ του 14ου και 16ου αιώνα με βασικό υλικό τη λάσπη, το οποίο εξαιτίας των υψηλών θερμοκρασιών και των βροχοπτώσεων όλα αυτά τα χρόνια δεν μπορεί να αντέξει και σιγά σιγά καταρρέει.
Γαλλικοί αμπελώνες
Η Γαλλία φημίζεται για τα κρασιά της, οι οινοπαραγωγοί των φημισμένων αμπελώνων, όμως, δεν μπορούν να είναι σίγουροι για τις σοδειές τους καθώς η αύξηση των θερμοκρασιών ενδέχεται να επηρεάσουν την ικανότητα τους να παράγουν σταφύλια στο μέλλον.
Κιλιμάντζαρου, Τανζανία
Με ολοένα και ταχύτερο ρυθμό λιώνουν τα χιόνια του Κιλιμάντζαρου στην Τανζανία, με αποτέλεσμα, όπως εκτιμούν επιστήμονες, στα επόμενα είκοσι χρόνια να αποτελούν πιθανότατα παρελθόν.
Θαάρα ντε λα Σιέρα, Ισπανία
Η Θαάρα ντε λα Σιέρα πρόκειται για ένα όμορφο γραφικό χωριό στην κορυφή του βουνού της Ανδαλουσίας , γνωστό για τα ψηλά δέντρα, τους βοσκοτόπους και τις ελιές. Σύμφωνα με τους επιστήμονες, η θερμοκρασία της περιοχής αναμένεται σύντομα να ξηράνει τα περιβόλια και τους βοσκοτόπους.
Έβεργκλεϊντς, Φλόριντα
Τους βαλτότοπους της νότιας Φλόριντα, στις Ηνωμένες Πολιτείες, στιγματίζουν μικρά καταπράσινα νησάκια, γεμάτα άγρια είδη ζώων και πτηνών. Η τεράστια αυτή έκταση είναι γνωστή ως «Έβεργκλεϊντς» και συγκαταλέγεται στα μνημεία παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO. Το εμπόριο άγριας ζωής μπορεί να έχει δραματικές συνέπειες. Χιλιάδες ασιατικοί πύθωνες, απόγονοι κατοικίδιων ζώων, έχουν μειώσει δραματικά τους πληθυσμούς άγριων θηλαστικών στα περίφημα Έβεργκλεϊντς της Φλόριντα, γεγονός που αναμένεται να οδηγήσει σε περαιτέρω οικολογικές επιπτώσεις.
Εθνικό πάρκο Tikal, Γουατεμάλα
Στο εθνικό αυτό πάρκο της κεντρικής Αμερικής και στα βάθη της ζούγκλας, θα βρείτε απομεινάρια από τον αρχαίο πολιτισμό και τη ζωή των Μάγια. Τα ερείπια 3.000 αρχαίων κτηρίων, από ναούς και παλάτια μέχρι τάφους, διατηρούνται ανάμεσα σε 220 τετραγωνικά χιλιόμετρα τροπικού δάσους. Άγνωστο είναι για πόσο καιρό θα είναι ακόμα “ζωντανό” το πάρκο, αφού τα κτήρια και οι ναοί οι χτισμένα από ασβεστόλιθους που φαίνονται να μην αντέχουν στις καιρικές συνθήκες. Ένα ακόμα πρόβλημα, αποτελεί το γεγονός πως οι τουρίστες φεύγουν με ένα κομμάτι απ’ τις πέτρες αυτές για σουβενίρ.