Αυτή είναι η νούμερο 1 χώρα στον κόσμο για ισορροπία ζωής και εργασίας
- 05/07/2025, 16:00
- SHARE

Μερικές φορές, όταν υπάρχουν καθυστερήσεις στο δρομολόγιο προς τη δουλειά και μια ατελείωτη λίστα υποχρεώσεων μπροστά μας, η ιδέα της ισορροπίας μεταξύ επαγγελματικής και προσωπικής ζωής μοιάζει με μύθο. Ωστόσο, η πιο πρόσφατη έρευνα της Remote – μιας παγκόσμιας HR πλατφόρμας που χρησιμοποιείται από μερικά από τα μεγαλύτερα brands παγκοσμίως – αποδεικνύει πως δεν είναι έτσι. Απλώς εξαρτάται από το πού ζεις.
Η μελέτη του 2025 αναδεικνύει τις χώρες που, φαινομενικά, τα καταφέρνουν καλύτερα όσον αφορά τη διατήρηση μιας υγιούς ισορροπίας ανάμεσα στη ζωή και την εργασία. Παρόλο που ο όρος απαντάται συνήθως ως “work-life balance”, η Remote προτιμά την έκφραση “life-work balance”, θεωρώντας πως η επικρατούσα διατύπωση είναι λανθασμένη – «η στάση μας θα πρέπει να είναι: ζωή πρώτα, εργασία δεύτερη».
Η μελέτη της Remote συνυπολογίζει παράγοντες όπως η ελάχιστη νόμιμη ετήσια άδεια, το ποσοστό νόμιμης αποζημίωσης ασθενείας, η πληρωμένη άδεια μητρότητας και ο ρυθμός πληρωμής της, ο κατώτατος μισθός, το σύστημα υγειονομικής περίθαλψης, ο δείκτης ευτυχίας, οι μέσες εβδομαδιαίες ώρες εργασίας και η συμπερίληψη των LGBTQIA+ ατόμων.
Ακολουθούν οι 10 κορυφαίες χώρες στον κόσμο αυτή τη στιγμή που πετυχαίνουν ιδανικά αυτή την ισορροπία. Ραντεβού εκεί;
10. Φινλανδία
Δείκτης ισορροπίας: 70,86
Δεν προκαλεί ιδιαίτερη έκπληξη το γεγονός ότι η χώρα που συγκαταλέγεται συχνότερα ανάμεσα στις πιο ευτυχισμένες στον κόσμο, βρίσκεται και στο top 10 όσον αφορά την ισορροπία μεταξύ επαγγελματικής και προσωπικής ζωής. Η ισχυρή ισορροπία στη Φινλανδία προκύπτει από έναν συνδυασμό παραγόντων: προοδευτικές εργασιακές πολιτικές, κουλτούρα εμπιστοσύνης και ένα ανθεκτικό κοινωνικό κράτος. Η νομοθεσία, όπως ο Νόμος για τις Ώρες Εργασίας που επιτρέπει ευέλικτα ωράρια, αλλά και η ισχυρή παρουσία εργατικών συνδικάτων, συμβάλλουν στη δημιουργία ενός υγιούς εργασιακού περιβάλλοντος. Επιπλέον, οι Φινλανδοί απολαμβάνουν 36 ημέρες ετήσιας άδειας – απλώς εντυπωσιακό.
9. Ισπανία
Δείκτης ισορροπίας: 71,94
Υπάρχει κάτι πιο χαρακτηριστικά ισπανικό από τη μεσημεριανή σιέστα; Αν και ένας υπνάκος στη μέση της ημέρας δεν αποτελεί πλέον μέρος της καθημερινότητας στα επιχειρηματικά κέντρα των πόλεων, οι Ισπανοί φαίνεται πως ξέρουν καλά πώς να ισορροπούν ανάμεσα στη δουλειά και την απόλαυση. Το καλύτερο; Η Μαδρίτη είναι ένα από τα πιο συναρπαστικά πολιτιστικά κέντρα της Ευρώπης, κάτι που σημαίνει ότι πάντα υπάρχει κάτι να κάνεις όταν το λάπτοπ κλείσει στο τέλος της εβδομάδας.
8. Αυστραλία
Δείκτης ισορροπίας: 72,1
Ήλιος όλο τον χρόνο, φιλόξενοι άνθρωποι, μερικές από τις ωραιότερες παραλίες του κόσμου – και μια χαλαρή κουλτούρα που αντικατοπτρίζεται στην ισορροπημένη σχέση ζωής και εργασίας. Δεν προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι η Αυστραλία συγκαταλέγεται στις 10 κορυφαίες χώρες παγκοσμίως, προσελκύοντας δεκάδες χιλιάδες Βρετανούς κάθε χρόνο. Κάποιοι την επιλέγουν για λίγα χρόνια, στο πλαίσιο ενός sabbatical ή διακοπής καριέρας, ενώ άλλοι μένουν μόνιμα, δελεασμένοι από τον ικανοποιητικό κατώτατο μισθό, τη θέση της χώρας στον δείκτη ευτυχίας και όλα τα πλεονεκτήματα που προσφέρει το δημόσια χρηματοδοτούμενο σύστημα υγείας.
7. Καναδάς
Δείκτης ισορροπίας: 73,76
Η ένταξη και ο σεβασμός στη διαφορετικότητα αποτελούν βασικό λόγο για τον οποίο πολλοί εργαζόμενοι επιλέγουν να ξεκινήσουν μια νέα ζωή στον Καναδά. Η δεύτερη μεγαλύτερη χώρα στον κόσμο σε έκταση κατατάσσεται σταθερά στις πρώτες θέσεις όσον αφορά τη φιλικότητα προς την LGBTQIA+ κοινότητα. Σε αντίθεση με τους γείτονές τους στις ΗΠΑ, οι Καναδοί απολαμβάνουν δημόσιο σύστημα υγείας, ενώ πόλεις όπως το Τορόντο είναι ιδιαίτερα δημοφιλείς μεταξύ των remote εργαζομένων που θέλουν να βιώσουν την αστική ζωή με τους δικούς τους όρους και ρυθμούς.
6. Δανία
Δείκτης ισορροπίας: 73,76
Η Δανία κατατάσσεται ακριβώς πίσω από τη Φινλανδία στον δείκτη ευτυχίας, οπότε να περιμένετε πολλά χαμόγελα. Χάρη στους υψηλούς φορολογικούς συντελεστές, οι εργαζόμενοι απολαμβάνουν γενναιόδωρες ετήσιες άδειες, πλήρη αποζημίωση ασθενείας και καθολική πρόσβαση στην υγεία και την εκπαίδευση. Επιπλέον, είναι μία από τις πιο συμπεριληπτικές χώρες της Ευρώπης και διαβόητα LGBTQ+-friendly. Η δική μας πρόταση; Οι στιλάτοι δρόμοι της Κοπεγχάγης σας περιμένουν.
5. Νορβηγία
Δείκτης ισορροπίας: 74,2
Η Νορβηγία, η βορειότερη γειτόνισσα της Δανίας, γεμάτη άγρια φυσικά τοπία και φιόρδ, προσφέρει στους εργαζόμενους ένα πλήθος προνομίων για ισορροπία μεταξύ ζωής και εργασίας – από γενναιόδωρες ετήσιες άδειες μέχρι κρατικά χρηματοδοτούμενη υγειονομική περίθαλψη και εκπαίδευση. Οι μεγάλες εργάσιμες εβδομάδες είναι σπάνιες, κάτι που σημαίνει περισσότερο ελεύθερο χρόνο για εξερεύνηση του Όσλο και όχι μόνο.
4. Γερμανία
Δείκτης ισορροπίας: 74,65
Η Γερμανία είναι γνωστή για την εργατικότητα και την υψηλή παραγωγικότητα των πολιτών της — χαρακτηριστικά που, θεωρητικά, θα μπορούσαν να δυσκολέψουν την επίτευξη ισορροπίας μεταξύ δουλειάς και ζωής. Ωστόσο, χάρη στη γενικότερη έμφαση που δίνεται στην ισορροπία και την αυξανόμενη τάση για έναν πιο «αρμονικό και ουσιαστικό τρόπο ζωής», η Γερμανία καταλαμβάνει την τέταρτη θέση στην κατάταξη. Οι εργαζόμενοι απολαμβάνουν 30 ημέρες άδειας τον χρόνο, υψηλά ποσοστά αποζημίωσης ασθενείας και κατά μέσο όρο μόλις 33,2 ώρες εργασίας την εβδομάδα.
3. Βέλγιο
Δείκτης ισορροπίας: 75,91
Το Βέλγιο φημίζεται για την καλή ισορροπία μεταξύ επαγγελματικής και προσωπικής ζωής, χάρη σε παράγοντες όπως το εκτενές σύστημα κοινωνικής ασφάλισης, οι ευέλικτες ρυθμίσεις εργασίας και η ισχυρή έμφαση στον ελεύθερο χρόνο. Η βελγική νομοθεσία περιορίζει τις ώρες εργασίας, με αποτέλεσμα ο μέσος εργαζόμενος να μην ξεπερνά τις 34,1 ώρες την εβδομάδα, ενώ πολλές εταιρείες προσφέρουν ευελιξία με ρυθμιζόμενο ωράριο και τηλεργασία. Και όλος αυτός ο επιπλέον χρόνος με την οικογένεια σημαίνει μόνο ένα πράγμα: περισσότερες βάφλες, μπύρες και τηγανητές πατάτες για όλους.
2. Ιρλανδία
Δείκτης ισορροπίας: 81,17
Στη δεύτερη θέση, και αρκετά πιο κοντά μας, βρίσκεται η Ιρλανδία. Όσοι ζουν και εργάζονται στο Σμαραγδένιο Νησί απολαμβάνουν 30 ημέρες κανονικής άδειας ετησίως, με μέσο όρο εργάσιμων ωρών τις 34,3 την εβδομάδα, καθώς και 26 εβδομάδες πλήρως αμειβόμενης άδειας μητρότητας. Η χώρα συγκεντρώνει υψηλή βαθμολογία στον δείκτη ευτυχίας και η κουλτούρα της δίνει μεγάλη έμφαση τόσο στην εργασία όσο και στην οικογένεια. Αυτό αντικατοπτρίζεται και στη νέα νομοθεσία που στοχεύει στη βελτίωση της ισορροπίας ζωής–εργασίας, όπως το δικαίωμα υποβολής αιτήματος για ευέλικτες ρυθμίσεις εργασίας.
1. Νέα Ζηλανδία
Δείκτης ισορροπίας: 86,87
Η Νέα Ζηλανδία καταλαμβάνει την πρώτη θέση στην κατάταξη της Remote ως η καλύτερη χώρα στον κόσμο για ισορροπία ζωής–εργασίας. Οι κάτοικοι της χώρας απολαμβάνουν γενναιόδωρη ετήσια άδεια και υψηλό κατώτατο μισθό, ενώ οι νέες μητέρες δικαιούνται 26 εβδομάδες αμειβόμενης άδειας μητρότητας. Δε προκαλεί λοιπόν έκπληξη το γεγονός ότι η χώρα παραμένει εξαιρετικά δημοφιλής προορισμός για Βρετανούς που αναζητούν μια νέα ζωή στο εξωτερικό. Εξάλλου, τι καλύτερο από το να μετακομίσει κανείς σε μια χώρα με φόντο τα επικά τοπία του «Άρχοντα των Δαχτυλιδιών»;