Αυτοί είναι οι μακροβιότεροι μονάρχες του πλανήτη σήμερα
- 18/10/2016, 19:45
- SHARE
Βρίσκονται στο θρόνο τους εδώ και δεκαετίες και μάλιστα συνεχίζουν χωρίς σκοπό να τα παρατήσουν.
Μετά τον πρόσφατο θάνατο του βασιλιά της Ταϊλάνδης, Bhumibol Adulyadej, η βασίλισσα Ελισάβετ πήρε τα σκήπτρα του μακροβιότερου μονάρχη στον πλανήτη.
Ο Ταϊλανδός βασιλιάς είχε καθίσει στο θρόνο σε ηλικία 18 ετών και είχε παραμείνει εκεί για 70 χρόνια. Πλέον, μετά τον θάνατό του, οι εν ζωή μονάρχες που παραμένουν στην εξουσία είναι οι εξής:
Βασίλισσα Ελισάβετ Β’, Βρετανία
Η Ελισάβετ έγινε βασίλισσα της Βρετανίας στις 6 Φεβρουαρίου του 1952, κάτι το οποίο σημαίνει ότι κυβερνά για 64 ολόκληρα χρόνια. Ήταν 25 ετών και βρισκόταν σε ταξίδι στην Κένυα με τον σύζυγό της όταν πληροφορήθηκε ότι θα αναλάβει τα σκήπτρα. Στις 9 Σεπτεμβρίου του 2015 η Ελισάβετ έγινε η μακροβιότερη μονάρχης στη βρετανική ιστορία, ξεπερνώντας την προ-προ-γιαγιά, Βασίλισσα Βικτώρια.
Σουλτάνος Χασανάλ Μπολκιάχ, Μπρουνέι
Αποτελεί έναν από τους πλουσιότερους ανθρώπους στον κόσμο κι είναι ο δεύτερος μακροβιότερος μονάρχης στον πλανήτη. Ο Σουλτάνος Χασανάλ Μπολκιάχ ανάλαβε τα καθήκοντά του στις 4 Οκτωβρίου του 1967, κάτι το οποίο σημαίνει ότι κυβερνά για 49 ολόκληρα χρόνια. Το μικρό Μπρουνέι βρίσκεται μεταξύ των κρατών με το υψηλότερο κατά κεφαλήν εισόδημα εξαιτίας των τεράστιων αποθεμάτων πετρελαίου και φυσικού αερίου. Ως Σουλτάνος, ο Μπολκιάχ εκτελεί επίσης χρέη πρωθυπουργού, υπουργού Άμυνας, αρχηγού του στρατού, επίτιμου αρχηγού του πολεμικού ναυτικού και αρχηγού της αστυνομίας.
Σουλτάνος Καμπούς μπιν Σαΐντ, Ομάν
Ο σημερινός Σουλτάνος του Ομάν ανέβηκε στο θρόνο το 1970 μετά από δικό του πραξικόπημα κατά του πατέρα του και παραμένει στη θέση του για 46 χρόνια. Χρησιμοποιώντας τα πετρελαϊκά αποθέματα του Ομάν, επένδυσε στην ανοικοδόμηση της χώρας, εγκαθιδρύοντας όμως μια απολυταρχική μοναρχία στην οποία όλες οι κυβερνητικές αποφάσεις λαμβάνονται από τον ίδιο. Το 2011 κατά τη διάρκεια της Αραβικής Άνοιξης το Ομάν γνώρισε τεράστιες διαδηλώσεις, με τη θέση του Σουλτάνου να παραμένει από τότε επισφαλής, καθώς δεν διαθέτει διάδοχο.
Βασίλισσα Μαργαρίτα Β’, Δανία
Η Βασίλισσα Μαργαρίτα Β’ βρίσκεται στο θρόνο της Δανίας για 44 ολόκληρα χρόνια, και αποτελεί τον δεύτερο μακροβιότερο μονάρχη της χώρας, μετά τον Βασιλιά Κρίστιαν Θ’. Το 1953 μετά από δημοψήφισμα στη χώρα, επετράπη και στις γυναίκες να ανέλθουν στον βασιλικό θρόνο, κάτι ο οποίο βοήθησε την Μαργαρίτα καθώς ήταν η μια από τις τρεις κόρες –και μοναδικά παιδιά- του τότε βασιλιά Φρεντερίκου Θ’. Ανέλαβε τα καθήκοντά της στις 14 Ιανουαρίου του 1972 μετά το θάνατο του πατέρα της.
Βασιλιάς Κάρολος ΙΣΤ’, Σουηδία
Ο Βασιλιάς Κάρολος ΣΤ’ είναι ο πρώτος μονάρχης της Σουηδίας που σταμάτησε να χρησιμοποιεί τον τίτλο “Ελέω Θεού Βασιλιάς των Σουηδών, των Γότθων και των Βένδων”. Ο τίτλος αυτός χρησιμοποιούνταν από το 1544. Κυβερνά αποκλειστικά ως Βασιλιάς της Σουηδίας από τις 15 Σεπτεμβρίου του 1973, δηλαδή για 43 συναπτά έτη. Ήταν το μικρότερο από τα πέντε συνολικά αδέρφια της βασιλικής οικογένειας, όμως ως το μόνο αγόρι ανέλαβε αυτός την εξουσία. Ήταν μόλις εννέα μηνών όταν σκοτώθηκε ο πατέρας του σε αεροπορικό δυστύχημα, κι έτσι διαδέχτηκε στο θρόνο τον παππού του, βασιλιά Γουστάβο ΣΤ’.