Αμφισβητήστε την κουλτούρα της… καλοσύνης στη δουλειά – 3 βήματα που ακολουθούν οι επιτυχημένοι εργαζόμενοι

Αμφισβητήστε την κουλτούρα της… καλοσύνης στη δουλειά – 3 βήματα που ακολουθούν οι επιτυχημένοι εργαζόμενοι
workplace Photo: pixabay.com
Η υπερβολικά θετική ανατροφοδότηση σηματοδοτεί ότι δεν δίνετε προσοχή. Και πιθανότατα δεν δίνετε, αν είστε πολύ απασχολημένοι.

Την άποψη πως οι εργαζόμενοι μπορούν να κερδίσουν εάν σταματήσουν να είναι υπερβολικά ευγενικοί στο χώρο εργασίας τους εξέφρασε η Τέσα Ουέστ, κοινωνική ψυχολόγος και καθηγήτρια στο New York University, με άρθρο της στο CNBC.

Η κοινωνική δυσφορία είναι τόσο καθολική που οι κοινωνικοί ψυχολόγοι έχουν κάνει καριέρα μελετώντας την.

Μπορούμε να τη βρούμε σχεδόν οπουδήποτε, όπως στις διαπραγματεύσεις για μισθούς ή στις συζητήσεις για ψιλοκουβέντα που έχουν πάρα πολλές αμήχανες παύσεις.

Σχεδόν όλοι θα βρεθούν κάποια στιγμή σε μια αλληλεπίδραση που τους κάνει να αισθάνονται άβολα.

Και στη δουλειά, αυτές οι καταστάσεις προκύπτουν καθημερινά. Δίνουμε και παίρνουμε ανατροφοδότηση, διαχειριζόμαστε τη δυναμική της ομάδας και ξεπερνάμε τις διαφορές κατάστασης.

Οι περισσότεροι από εμάς υιοθετούμε μια απλή προσέγγιση για να καταπνίξουμε τη δυσφορία: Χαμογελάμε όσο πιο έντονα μπορούμε, γελάμε (ακόμη και όταν τίποτα δεν είναι αστείο) και σκύβουμε το κεφάλι για να πείσουμε τους ανθρώπους για το ότι:Δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας εδώ. Αυτή η αλληλεπίδραση θα είναι θετική. Είμαι καλός.

Το πρόβλημα του να είσαι πολύ καλός

Όσο πιο πολύ προσπαθούμε να χρησιμοποιήσουμε την ευγένεια για να καλύψουμε τη δυσφορία μας, τόσο περισσότερο οι άνθρωποι μπορούν να μας διακρίνουν.

Οι άνθρωποι είναι καλοί στο να αντιλαμβάνονται τα συναισθήματα, τα οποία διαρρέουν μέσω της μη λεκτικής συμπεριφοράς μας, όπως ο τόνος της φωνής. Νομίζουμε ότι κάνουμε καλή δουλειά στο να καλύπτουμε το άγχος μας με τα κομπλιμέντα, αλλά όταν αυτά τα κομπλιμέντα δίνονται μέσα από τεχνητά χαμόγελα, κανείς δεν το χάφτει.

Συχνά, ρυθμίζουμε τη δυσφορία μας δίνοντας ανατροφοδότηση που είναι τόσο γενική, που δεν είναι χρήσιμη. Σκεφτείτε το κλασικό σας «Πολύ καλή δουλειά!». Σε πολλές περιπτώσεις, είναι επίσης αδικαιολόγητη.

Η υπερβολικά θετική ανατροφοδότηση σηματοδοτεί ότι δεν δίνετε προσοχή – και πιθανότατα δεν δίνετε, αν είστε πολύ απασχολημένοι προσπαθώντας να ρυθμίσετε τον εαυτό σας. Με την πάροδο του χρόνου, το άτομο που λαμβάνει την ανατροφοδότηση γίνεται δύσπιστο απέναντί σας.

Χρειάζονται συγκεκριμένες πληροφορίες που θα τους βοηθήσουν πραγματικά να βελτιώσουν τη δουλειά τους.

Πολλοί άνθρωποι εργάζονται σε περιβάλλοντα όπου το να είστε υπερβολικά ευγενικοί είναι ο κανόνας.

Ακολουθούν τρία πράγματα που μπορείτε να κάνετε για να αλλάξετε αυτή την κουλτούρα σε μια κουλτούρα στην οποία εκτιμάται αντ’ αυτού η ειλικρινής, χρήσιμη ανατροφοδότηση.