Από τη Δέλτα στην Άλφα. Αυτές είναι οι χειρότερες μεταλλάξεις του κορωνοϊού
- 21/10/2021, 11:00
- SHARE
Τα κρούσματα και οι ανησυχίες για τον κορωνοϊό δεν έχουν σταματήσει από τις αρχές της πανδημίας το 2020. Χιλιάδες διαφορετικές μεταλλάξεις του ιού έχουν παρατηρηθεί παγκοσμίως, όμως μερικές έχουν γίνει κυρίαρχες πηγές ανησυχίας. Αυτές οι νέες, πιο μεταδιδόμενες μεταλλάξεις άλλαξαν την πορεία της πανδημίας και μας κρατάνε ακόμα δέσμιους των υγειονομικών μέτρων.
Ποιες είναι όμως οι πιο επικίνδυνες;
6. Η μετάλλαξη Λάμδα
Για πρώτη φορά εντοπίστηκε στο Περού τον Αύγουστο του 2020 και πιστεύεται ότι είναι πιο επικίνδυνη από το αρχικό στέλεχος του κορωνοϊού. Η μετάλλαξη Λάμδα έχει πλέον εντοπιστεί σε 29 χώρες, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ.
Όπως και η μετάλλαξη Δέλτα, η μετάλλαξη Λάμδα είναι πολύ μεταδοτική και πιστεύεται ότι είναι πιο ανθεκτική στα εμβόλια αν και ακόμη δεν υπάρχουν επαρκή στοιχεία, σύμφωνα με το Newsweek.
“Η Λάμδα μπορεί να είναι μια δυνητική απειλή για την ανθρώπινη κοινωνία”, δήλωσε ο ανώτερος ερευνητής Κέι Σάτο από το Πανεπιστήμιο του Τόκιο στο Reuters.
5. Η μετάλλαξη Δέλτα
Η επικρατούσα σε όλο τον κόσμο μετάλλαξη Δέλτα εντοπίστηκε για πρώτη φορά στην Ινδία τον Οκτώβριο του 2020.
Η μετάλλαξη Δέλτα είναι πιο μεταδοτική από το κοινό κρυολόγημα και περίπου τόσο μεταδοτική όσο η ανεμοβλογιά, σύμφωνα με τους New York Times.
4. Η μετάλλαξη Δέλτα+
Μια παραλλαγή της μετάλλαξης Δέλτα, η Δέλτα+, εντοπίστηκε για πρώτη φορά στην Ευρώπη τον Μάρτιο, αλλά πιστεύεται ότι προέρχεται από την Ινδία παράλληλα με την αρχική μετάλλαξη Δέλτα, όπως ανέφερε η Washington Post.
Ωστόσο, δεν γνωρίζουμε ακόμα εάν αυτή η μετάλλαξη είναι χειρότερη από την Δέλτα.
3. Η πιθανή μετάλλαξη «Ζέτα» ή Β.1.621
Πρώτη φορά εντοπίστηκε στην Κολομβία και πιο πρόσφατα στη Νότια Φλόριντα, η μετάλλαξη B.1.621 δεν έχει λάβει ακόμη ονομασία κατά τα ελληνικά γράμματα, όπως ανέφερε η Washington Post.
Μέχρι στιγμής, δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι αυτή η μετάλλαξη προκαλεί πιο σοβαρή ασθένεια ή επηρεάζει την αποτελεσματικότητα του εμβολίου.
Αυτή η μετάλλαξη βρίσκεται υπό περαιτέρω έρευνα με πολλά ερωτήματα αναπάντητα. Τα τρέχοντα δεδομένα για τη μετάλλαξη B.1.621 ή “Ζέτα” παραμένουν σε πρωταρχικό στάδιο.
2. Η μετάλλαξη Άλφα
Εντοπίστηκε για πρώτη φορά στο Ηνωμένο Βασίλειο τον Δεκέμβριο του 2020 και είναι πιο μεταδοτική από το αρχικό στέλεχος του κορωνοϊού που εντοπίστηκε στη Γουχάν της Κίνας. Η μετάλλαξη Άλφα είναι από 30% έως 50% πιο μολυσματική και πιθανόν πιο θανατηφόρα από το αρχικό στέλεχος περίπου 55%, σύμφωνα με τους New York Times.
1. Μια άγνωστη προς το παρόν μετάλλαξη
Καθώς εμφανίστηκαν μεταλλάξεις όπως η Δέλτα και η Λάμδα, οι ειδικοί έχουν αρχίσει να προειδοποιούν ότι θα μπορούσαμε να αντιμετωπίσουμε ακόμη πιο μεταδοτικές και πιο ανθεκτικές στα εμβόλια μεταλλάξεις.
Σύμφωνα με την Πρέετι Μαλάνι, από το Τμήμα Λοιμωδών Νοσημάτων του Πανεπιστημίου του Μίσιγκαν «…πρόκειται για έναν νέο κορωνοϊό. Ακόμα τον μαθαίνουμε. Κάθε μία από αυτές τις μεταλλάξεις φέρνει νέες προκλήσεις.»