Από την “Ελπίδα” στον “Ιανό” αυτά είναι τα πιο καταστροφικά καιρικά φαινόμενα των τελευταίων ετών
- 28/01/2022, 12:40
- SHARE
Η Ελλάδα μπορεί να υπερηφανεύεται για ένα μοναδικό και εκπληκτικό τοπίο που ορίζεται εν μέρει από το εύκρατο κλίμα και τις ήπιες καιρικές συνθήκες, όμως κάτω από αυτή την φαινομενική ησυχία καραδοκεί μια άγρια φύση που μερικές φορές μπορεί να χτυπήσει με ελάχιστη ή καθόλου προειδοποίηση.
Το αποτέλεσμα σε αυτές τις περιπτώσεις μπορεί να είναι καταστροφικό: χειμώνες που κάνουν τη χώρα να μοιάζει με την Αρκτική, ασύλληπτες πλημμύρες, άνεμοι με δύναμη τυφώνα, αφόρητη ζέστη και ανεξέλεγκτες πυρκαγιές. Όμηρος των απρόβλεπτων φαινομένων της φύσης, η Ελλάδα μπορεί να γίνει επιρρεπής σε κάποια πολύ δυνατά θανατηφόρα καιρικά φαινόμενα – ακόμα κι αν συμβαίνουν μόνο μια στο τόσο.
Η χώρα μας έχει πληγεί τα τελευταία 30 με 40 χρόνια, αλλά η διάρκεια και η ένταση τέτοιων φαινομένων δεν έμοιαζαν καθόλου με αυτό που βλέπουμε σήμερα ως μέρος της κλιματικής αλλαγής. Η Έκθεση της Διακυβερνητικής Επιτροπής για την Κλιματική Αλλαγή (IPCC) του ΟΗΕ που δημοσιεύθηκε στις 9 Αυγούστου δηλώνει ξεκάθαρα ότι η Ελλάδα θα πρέπει να περιμένει περισσότερα κύματα καύσωνα, πιο ασθενείς ανέμους και λιγότερες συνολικές βροχοπτώσεις στο μέλλον, ενώ ταυτόχρονα, παραλίες και ακτογραμμές θα χαθούν καθώς ανεβαίνουν τα επίπεδα της θάλασσας.
Ωστόσο, τα ακραία καιρικά φαινόμενα περιορίζονται εκεί, καθώς οι σφοδρές χιονοπτώσεις –με χαρακτηριστικά πραδείγματα την περυσινή κακοκαιρία «Μήδεια» και την «Ελπίδα» που μας έπληξε τη Δευτέρα- συνεχίζουν να προκαλούν χάος στη χώρα. Και μπορεί η κυβέρνηση να δημιούργησε το Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, όμως χρειάζεται μεγαλύτερος αγώνας ώστε να μπορέσει το κράτος να χτίσει μια αποτελεσματική άμυνα απέναντι στην αντιμετώπιση των επιπτώσεων της κλιματικής κρίσης, και των ακραίων καιρικών φαινομένων.
Με τις πληγές τις “Ελπίδας” ακόμη νωπές, θα κάνουμε μια αναδρομή στα πιο έντονα και καταστροφικά καιρικά φαινόμενα που έπληξαν τη χώρα τα τελευταία χρόνια.
6. Φεβρουάριος 2021
Η επέλαση της Μήδειας βύθισε την Ελλάδα στο χιόνι. Αυτό το εξαιρετικά έντονο φαινόμενο, προκάλεσε παράλυση στην Αττική. Κεντρικοί οδικοί άξονες παρέμειναν για ώρες κλειστοί με χαρακτηριστικότερο το παράδειγμα της Εθνικής Οδού Αθηνών- Λαμίας, όπου απαγορεύτηκε η κυκλοφορία, καθώς η κυβέρνηση υποστήριξε πως έτσι θα αποφεύγονταν χειρότερα προβλήματα. Χιλιάδες σπίτια έμειναν αποκλεισμένα χωρίς ρεύμα, θέρμανση και νερό για μέρες, ενώ τα μέσα μαζικής μεταφοράς ακινητοποιήθηκαν. Τραγικότερη συνέπεια όλων ήταν ο θάνατος τριών ανθρώπων.
5. Οκτώβριος 2021
Η κακοκαιρία «Μπάλλος» έπληξε με σφοδρότητα την Ελλάδα, αφήνοντας πίσω του και ένα νεκρό στην Εύβοια. Το πρώτο κύμα «ξέσπασε» στα νησιά του Ιονίου, καθώς σε Κέρκυρα και Ιθάκη οι Αρχές έσπασαν κομμάτια από το μουράγιο του λιμανιού για να μπορεί να φεύγει το νερό.
Από την οργή του «Μπάλλου» δεν γλίτωσε ούτε η Αττική με υπερχειλίσεις χειμάρρων, πλημμυρισμένους δρόμους, σπίτια και επιχειρήσεις. Ένα αστικό λεωφορείο παγιδεύτηκε στην παλιά λεωφόρο Ποσειδώνος με αποτέλεσμα οι επιβάτες να αναγκαστούν να το εγκαταλείψουν σχεδόν κολυμπώντας, ενώ μαθητές στη Νέα Φιλαδέλφεια προσπάθησαν να βγουν από την τάξη τους σχηματίζοντας δρόμο διαφυγής με τα θρανία τους.
4. Σεπτέμβριος 2020
Η κακοκαιρία “Ιανός” δεν έδειξε έλεος, ιδιαίτερα στην δυτική Ελλάδα και το Ιόνιο. Το φαινόμενο χτύπησε με ορμή, προκαλώντας τεράστιες υλικές ζημιές και προβλήματα στην ηλεκτροδότηση πολλών περιοχών, και παίρνοντας τη ζωή τεσσάρων ανθρώπων.
3. Αύγουστος 2020
Η «Θάλεια» ξέσπασε βίαια στην Εύβοια προκαλώντας τεράστιες καταστροφές στους δήμους Διρφύων-Μεσσαπίων και Χαλκιδέων. Ο τραγικός απολογισμός της κακοκαιρίας περιλάμβανε τον θάνατο 8 ανθρώπων, μεταξύ των οποίων και ένα βρέφος 8 μηνών.
2. Ιούλιος 2019
Η σφοδρή καταιγίδα που έπληξε τη Χαλιδική ήταν, κυριολεκτικά, κεραυνός εν αιθρεία. Επρόκειτο για μια τοπική καταιγίδα – υπερκύτταρο που ξέσπασε λίγο μετά τις 21:30. Οι άνεμοι έφτασαν έως και τα 132 χιλιόμετρα ανά ώρα, δηλαδή 12 μποφόρ, με έντονη κεραυνική δραστηριότητα και απότομη πτώση της θερμοκρασίας.
Στον τραγικό απολογισμό περιλαμβάνονται 7 νεκροί, περισσότεροι από 100 τραυματίες, και μεγάλες υλικές καταστροφές.
1. Νοέμβριος 2017
Ήταν Νοέμβριος όταν η κακοκαιρία “Ευρυδίκη”, με πολύ έντονες βροχοπτώσεις “έπνιξε” τη Δυτική Αττική και ιδιαίτερα τις περιοχές: Μάνδρα, Νέα Πέραμο, Μαγούλα και Ελευσίνα. Ο τεράστιος όγκος του νερού σχημάτισε έναν ορμητικό χείμαρρο που τελικά διαπέρασε την πόλη της Μάνδρας. Αυτοκίνητα παρασύρθηκαν από τα νερά και κατέληξαν στη θάλασσα ή σε ρέματα, και σε μερικά από αυτά οι επιβάτες πνίγηκαν. Υπήρξαν περιπτώσεις κλοπών σε σπίτια και μαγαζιά που είχαν πάθει ζημιές, ενώ πολλές περιοχές έμειναν για ώρες χωρίς ρεύμα. Ο αριθμός των νεκρών ανήλθε σε 24 και κηρύχθηκε τριήμερο εθνικό πένθος.