Από το εμπόριο οργάνων ως το ξέπλυμα χρήματος, αυτά είναι τα πιο επικερδή εγκλήματα παγκοσμίως
- 03/11/2020, 15:30
- SHARE
Δεν είναι μυστικό ότι οι παράνομες εγκληματικές επιχειρήσεις είναι από τις πιο κερδοφόρες επιχειρήσεις σε όλο τον κόσμο. Η πιο δημοφιλής από αυτές, η διακίνηση ναρκωτικών, καλύπτει ένα μεγάλο μέρος των εσόδων από όλες τις παράνομες εγκληματικές δραστηριότητες. Σύμφωνα με τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών για τα Ναρκωτικά και το Έγκλημα, μόνο το παράνομο εμπόριο ναρκωτικών συγκεντρώνει κέρδη πάνω από 600 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως.
Παρακάτω έχουμε συγκεντρώσει δέκα παράνομες επιχειρήσεις σε όλο τον κόσμο που έχουν αφήσει μεγάλο αρνητικό αντίκτυπο στην οικονομία πολλών εθνών.
1. Κυβερνοεπίθεση
Οι κυβερνοεπιθέσεις έχουν πλέον γίνει περισσότερο σαν μια επιχείρηση, όπου μια ομάδα «επαγγελματικών» χάκερ επιτίθεται σε συστήματα μεγάλων εταιρειών και τις κάνει όμηρους (εικονικά μιλώντας) απαιτώντας λύτρα. Περίπου 1,5 εκατομμύρια χρήστες του διαδικτύου πέφτουν θύματα κλοπής ταυτότητας κάθε χρόνο, με απάτη στην κάρτα πληρωμών μόνο στην Ευρώπη να παράγει περίπου 1,5 δισεκατομμύρια ευρώ ετησίως σε εγκληματικά έσοδα.
2. Παραχάραξη χρημάτων
Η παραχάραξη χρημάτων είναι ένα παγκόσμιο φαινόμενο που συμβαίνει σε διάφορες αναπτυγμένες και αναπτυσσόμενες χώρες από καιρό σε καιρό. Οι ιστορικοί πιστεύουν ότι η προέλευση της παραχάραξης νομισμάτων είναι πιθανώς της ίδιας εποχής με το ίδιο το νόμισμα. Φυσικά τα κέρδη από κάτι τέτοιο ανέρχονται σε δισεκατομμύρια κάθε χρόνο.
3. Εμπόριο ναρκωτικών
Η διακίνηση ναρκωτικών είναι μια από τις μεγαλύτερες και πιο επικίνδυνες παράνομες επιχειρήσεις στον κόσμο. Σύμφωνα με έκθεση των Ηνωμένων Εθνών, το 2003, το παγκόσμιο παράνομο εμπόριο ναρκωτικών δημιούργησε εκτιμώμενα έσοδα περίπου 320 δισεκατομμύρια δολάρια και το 2016, ο αριθμός αυξήθηκε σε περίπου 500 δισεκατομμύρια δολάρια.
4. Παράνομη υλοτομία
Η εμπορία φυσικών πόρων όπως η ξυλεία, το πετρέλαιο, τα πολύτιμα μέταλλα και τα φυτά παράγει περίπου 7 δισεκατομμύρια δολάρια σε εγκληματικά έσοδα ετησίως και συμβάλλει στην αποψίλωση των δασών, την απώλεια ειδών και ενδιαιτημάτων, την κλιματική αλλαγή και την αγροτική φτώχεια.
5. Εμπορία ανθρώπων
Η εμπορία ανθρώπων γίνεται με σκοπό την καταναγκαστική εργασία, τη σεξουαλική κακοποίηση, το παράνομο εμπόριο οργάνων (στο οποίο αναφερόμαστε εκτενώς παρακάτω), τους καταναγκαστικούς γάμους και πολλά άλλα. Είναι μια από τις ταχύτερα αναπτυσσόμενες παράνομες δραστηριότητες σε όλο τον κόσμο. Το 2010, η εμπορία ανθρώπων έχει εκτιμώμενα κέρδη άνω των 30 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Στην περίπτωση της εμπορίας παιδιών, περισσότερο από το 30% των ανθρώπων που διακινούνταν ήταν ηλικίας κάτω των 18 ετών.
6. Παράνομη εξόρυξη
Όλες οι δραστηριότητες εξόρυξης που πραγματοποιούνται χωρίς κρατική άδεια, άδεια εξόρυξης, όριο μεταφοράς ορυκτών και ελλείψει δικαιωμάτων γης, υπάγονται σε παράνομη εξόρυξη. Η παράνομη εξόρυξη φυσικών πόρων γίνεται πιεστική όταν οι παγκόσμιες τιμές των ορυκτών αυξάνονται. Μπορεί να ανήκει σε ένα μαζικά οργανωμένο έγκλημα με επικεφαλής μικρούς εγκληματίες και συνδικάτα εξόρυξης ή μπορεί να είναι μια δραστηριότητα διαβίωσης, όπως συμβαίνει με τη βιοτεχνική εξόρυξη.
7. Ξέπλυμα χρήματος
Για λόγους απλότητας, το ξέπλυμα χρημάτων είναι μια διαδικασία μετατροπής των κερδών από άλλες παράνομες επιχειρήσεις σε «νόμιμο» περιουσιακό στοιχείο. Ένας από τους πολλούς τρόπους για να το κάνετε αυτό είναι να δημιουργήσετε shell εταιρείες (εταιρείες-κέλυφος). Μια εταιρεία-κέλυφος, αν και δεν είναι παράνομη, δεν έχει κανένα είδος ενεργού επιχειρηματικής λειτουργίας και φυσικών πόρων. Τα κέρδη ετησίως ανέρχονται σε δισεκατομμύρια.
8. Εμπορία άγριων ζώων
Το παράνομο εμπόριο άγριων ζώων περιλαμβάνει τα πάντα, από εξωτικά κατοικίδια ζώα, κρέας και δέρματα άγριων ζώων. Για παράδειγμα, μεταξύ 2007 και 2012, η λαθροθηρία των ρινόκερων αυξήθηκε σε 5000%. Μερικά σημαντικά παραδείγματα του παράνομου εμπορίου άγριων ζώων είναι ελέφαντες για τα δόντια τους και τα λιοντάρια και οι τίγρεις για τα δέρματά τους. Το 2015, το κέρδος που δημιουργήθηκε από αυτή την επιχείρηση ήταν περίπου 32 δισεκατομμύρια δολάρια.
9. Εμπορία όπλων
Η παράνομη εμπορία όπλων ευθύνεται άμεσα για την αύξηση των τρομοκρατικών δραστηριοτήτων σε όλο τον κόσμο. Σύμφωνα με αναφορές, περίπου 63 εκατομμύρια όπλα διακινούνται στην Ινδία και το Πακιστάν. Είναι πολύ δύσκολο να μαντέψουμε το συνολικό μέγεθος της αγοράς παράνομου εμπορίου όπλων. Οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Αφρική θεωρούνται οι χώρες με τα πιο παράνομα όπλα. Η εκτιμώμενη αξία της παράνομης διακίνησης όπλων είναι περίπου 60 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως, που είναι περίπου το 20% του συνολικού παγκόσμιου εμπορίου όπλων.
10. Εμπορία ανθρώπινων οργάνων
Η εμπορία ανθρώπινων οργάνων περιλαμβάνει παράνομη αγορά ή πώληση ανθρώπινων οργάνων για μεταμόσχευση. Το εμπόριο οργάνων απαγορεύεται σε όλο τον κόσμο εκτός από το Ιράν. Σύμφωνα με μια ειδησεογραφική έκθεση, κάθε χρόνο περίπου 2.000 Ινδοί πωλούν τα νεφρά τους παράνομα για μόλις 5.000 δολάρια που αργότερα πωλήθηκαν έως και 200.000 δολάρια ανά μεταμόσχευση. Μια άλλη έκθεση της Global Financial Integrity εκτιμά ότι οι παράνομες συναλλαγές οργάνων έχουν κέρδος μεταξύ 600 εκατομμυρίων και 1,2 δισεκατομμυρίων δολαρίων το χρόνο.