Οι ασφαλέστερες αεροπορικές εταιρείες

Οι ασφαλέστερες αεροπορικές εταιρείες

Η εταιρεία μελετών Airline Ratings μελετά και αναδεικνύει τις κορυφαίες του κόσμου.

Του Κώστα Φαρμάκη

Το 2013 ήταν η καλύτερη χρονιά στην ιστορία των αεροπορικών μεταφορών από άποψη ασφάλειας. Σύμφωνα με το Aviation Safety Network, συνέβησαν 29 ατυχήματα με συνέπεια την απώλεια 269 επιβατών, αριθμοί που είναι οι χαμηλότεροι από το 1945 και αρκετά μικρότεροι από τον μέσο όρο δεκαετίας – 32 ατυχήματα, 719 θάνατοι.

Η εταιρεία μελετών Airline Ratings μελετά 448 εταιρείες σε μόνιμη βάση, απονέμει «αστέρια» ανάλογα με τις επιδόσεις τους και ανακηρύσσει τις κορυφαίες.

Και φέτος, ασφαλέστερη αεροπορική εταιρεία είναι η αυστραλιανή Qantas, η οποία από την έναρξη των πτήσεων με τζετ αεροσκάφη το 1951 δεν έχει ούτε ένα θανατηφόρο δυστύχημα. Ακολουθούν, με αλφαβητική σειρά, οι Air New Zealand, All Nippon Airways, Cathay Pacific Airways, Emirates, Etihad Airways, Eva Air, Royal Jordanian, Singapore Airlines και Virgin Atlantic.

Θα πρέπει, ωστόσο, να σημειωθεί πως η κατάταξη δεν στηρίζεται σε απόλυτους αριθμούς και δεν αναγνωρίζεται από κάποιον επίσημο φορέα. Επιπλέον, κάθε εταιρεία που πετά στην Ευρωπαϊκή Ένωση, τις ΗΠΑ και την Αυστραλία είναι υποχρεωμένη να ακολουθεί αυστηρότατους κανόνες, πράγμα που κάνει όλες όσες πετούν εκεί εξίσου ασφαλείς.

Από τις 448 αεροπορικές που παρακολουθεί το Airline Ratings, 137 έχουν την υψηλότερη βαθμολογία: 7 στα 7 αστέρια. Πράγμα που σημαίνει πως είναι όλες εξίσου ασφαλείς, τηρούν τους κανόνες της πολιτικής αεροπορίας, συντηρούν το στόλο τους σύμφωνα με το νόμο και κανείς υποψήφιος επιβάτης δεν έχει να φοβηθεί τίποτα.

Έτσι, για να καταλήξει στις 10 κορυφαίες, το Airline Ratings λαμβάνει υπόψη -εκτός από το ιστορικό συμβάντων- και άλλους παράγοντες άσχετους με την ασφάλεια, όπως τις παρεχόμενες υπηρεσίες στον επιβάτη, το σύστημα ψυχαγωγίας εν πτήσει, τα καθίσματα, το φαγητό κ.ά.

Με άλλα λόγια, εταιρείες που δεν αναφέρονται στην κορυφαία δεκάδα, δεν σημαίνει πως είναι λιγότερο ασφαλείς. Απλώς μπορεί να είναι λιγότερο πολυτελείς.

Ας δούμε τις δέκα ασφαλέστερες του κόσμου, αλλά και μερικές από τις χειρότερες.