Χιροσίμα και Ναγκασάκι: 75 χρόνια από τη ρίψη της πρώτης πυρηνικής βόμβας

Χιροσίμα και Ναγκασάκι: 75 χρόνια από τη ρίψη της πρώτης πυρηνικής βόμβας
1456081 Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Συμπληρώνονται σήμερα 75 χρόνια από τη ρίψη της πρώτης πυρηνικής βόμβας.

H σημερινή ημέρα σηματοδοτεί τα 75 χρόνια μετά τη ρίψη από τις ΗΠΑ της πρώτης πυρηνικής βόμβας στην ιαπωνική πόλη Χιροσίμα, την οποία τρεις ημέρες αργότερα ακολούθησε η δεύτερη και τελευταία στην πόλη Ναγκασάκι με αποτέλεσμα χιλιάδες άνθρωποι να χάσουν τη ζωή τους, αμέτρητα κτίρια και εγκαταταστάσεις να καταστραφούν και να αφανιστεί η αμυντική ετοιμότητα των Ιαπώνων.

Στις 8:15 πμ της 6ης Αυγούστου (23:15 GMT της 5ης) του 1945, το αμερικανικό μαχητικό τύπου Β-29 Ένολα Γκέι (από το όνομα της μητέρας του κυβερνήτη του) έριξε βόμβα τύπου ουρανίου- 235, η οποία είχε λάβει το προσωνύμιο Little Boy (Αγοράκι) ισοπεδώνοντας τη νοτιοδυτική πόλη Χιροσίμα.

Χιλιάδες άλλοι πέθαναν αργότερα υποκύπτοντας στα τραύματά τους ή από ασθένειες που εμφάνισαν λόγω της ραδιενέργειας.

Στις 9 Αυγούστου οι ΗΠΑ έριξαν μια ακόμη πυρηνική βόμβα (την τελευταία μέχρι σήμερα εναντίον ανθρώπων και μάλιστα αμάχων) στο Ναγκασάκι.

Περιορισμένες οι τελετές μνήμης εξαιτίας του κορωνοϊού

Φέτος οι τελετές μνήμης θα είναι περιορισμένες εξαιτίας της πανδημίας του κορωνοϊού με λιγότερες παρουσίες επισήμων. Αυτό όμως δεν επηρεάζει καθόλου τη ζωή των επιζώντων, πολλοί εκ των οποίων δίνουν μάχη δεκαετίες τώρα με σωματικά και ψυχικά τραύματα αλλά και το στίγμα που κάποιες φορές συνοδεύει έναν «χιμπακούσα» (στα ιαπωνικά σημαίνει ‘αυτοί που επλήγησαν από την έκρηξη’).