Δέκα μεγάλα εταιρικά σκάνδαλα που προκάλεσαν αίσθηση
- 13/01/2018, 15:00
- SHARE
Οι περιπτώσεις που σημάδεψαν αρνητικά τη χρονιά που πέρασε.
Το 2017 ήταν μια χρονιά μεγάλων σκανδάλων και κακών πρακτικών στον χώρο των επιχειρήσεων.
Ιδού δέκα από τις πιο κραυγαλέες περιπτώσεις προβληματικών εταιρικών συμπεριφορών τη χρονιά που μας πέρασε.
Η United απομακρύνει βίαια έναν επιβάτη από πτήση της
Η United Airlines έγινε αποδέκτης σφοδρών επικρίσεων όταν δύο μέλη του προσωπικού ασφαλείας απομάκρυναν βίαια έναν επιβάτη που ήταν γεμάτος αίματα από μία πτήση της τον Απρίλιο. Οι κρατήσεις στην πτήση ήταν περισσότερες από τις θέσεις, αλλά αυτό βεβαίως δεν μπορεί να δικαιολογήσει τη βίαιη συμπεριφορά εναντίον του David Dao. Σε βίντεο που διέρρευσε, ο 69χρονος εμφανίζεται να χτυπάει το κεφάλι του σε κάθισμα, ενώ στη συνέχεια σκίζονται τα ρούχα του και σπάνε τα γυαλιά του καθώς τον τραβάνε στον διάδρομο.
Το επιβατικό κοινό σε όλο τον κόσμο αντέδρασε με τρόμο και πλήθυναν οι φωνές που ζητούσαν μποϊκοτάρισμα της αεροπορικής εταιρείας. Και η αντίδραση της εταιρείας έκανε τα πράγματα χειρότερα: ο διευθύνων σύμβουλος της United, Oscar Munoz, έβγαλε μια μάλλον ψυχρή ανακοίνωση που ανέφερε ότι «αυτό είναι ένα δυσάρεστο γεγονός για όλους εμάς εδώ στη United – η γλώσσα που χρησιμοποίησε προφανώς δεν ήταν αντίστοιχη της βαρύτητας του συμβάντος.
21st Century Fox και Bill O’Reilly
Οι κατηγορίες σεξουαλικής παρενόχλησης έριξαν βαριά τη σκιά τους πάνω από πολλές εταιρείες το 2017, συμπεριλαμβανομένου του γίγαντα της ψυχαγωγίας 21st Century Fox. Οι μπελάδες για τη Fox ξεκίνησαν το 2016, όταν η παρουσιάστρια Gretchen Carlson υπέβαλλε αγωγή κατά του επικεφαλής ειδήσεων του Fox News Channel, Roger Ailes, κατηγορώντας τον για σεξουαλική παρενόχληση.
Και δεν ήταν μόνο αυτό. Τον Απρίλιο, αποκαλύφθηκε ότι ο αστέρας του καναλιού, σχολιαστής Bill O’Reilly, είχε δώσει εκατομμύρια δολάρια σε πέντε γυναίκες για να κρατήσουν το στόμα τους κλειστό, σε σχέση με κατηγορίες σεξουαλικής παρενόχλησης. Τα νέα δυσαρέστησαν τους διαφημιστές, οι οποίοι έπαψαν να υποστηρίζουν διαφημιστικά την εκπομπή O’Reilly Factor. Τον Απρίλιο, ο O’Reilly απομακρύνθηκε. Το χειρότερο απ’ όλα; Απ’ ό,τι φαίνεται η Fox γνώριζε για τις κατηγορίες κατά του O’Reilly όταν αποφάσισε να του προσφέρει ένα νέο συμβόλαιο τον Ιανουάριο.
Alphabet και Facebook
Το 2017 ήταν μια χρονιά κατά την οποία το Κογκρέσο και οι διαδικτυακοί τιτάνες των ΗΠΑ κλήθηκαν να σκεφτούν στα σοβαρά τον ρόλο τους στη δημοκρατική διαδικασία. Εν μέσω φημών ότι η εξάπλωση fake news επηρέασε το αποτέλεσμα των εκλογών του 2016, εταιρικοί γίγαντες όπως η Facebook και η Google αρνήθηκαν δημοσίως αυτές τις αιτιάσεις.
Όλα αυτά όμως άλλαξαν τη χρονιά που μας πέρασε, με τις δύο εταιρείες να παραδέχονται ότι εντόπισαν λογαριασμούς με διασυνδέσεις στη ρωσική κυβέρνηση. Η Facebook ανέφερε την ύπαρξη 3.000 διαφημίσεων με κάποια μορφή διασύνδεσης με το Κρεμλίνο, που στόχο είχαν να διχάσουν τον αμερικανικό πληθυσμό. Και η Google, παράλληλα, βρήκε δεκάδες χιλιάδες διαφημίσεις που αγοράστηκαν από ρωσικές οντότητες σε YouTube και Gmail. Τέλος, η Twitter απεκάλυψε ότι το χρηματοδοτούμενο από τη ρωσική κυβέρνηση πρακτορείο ειδήσεων Russia Today ξόδεψε 274.000 δολάρια σε διαφημίσεις στην πλατφόρμα το 2016.
Uber, Uber, κι ακόμα περισσότερη Uber…
Και τι δεν είχε το 2017 για τη γνωστή εταιρεία διαμοιρασμού διαδρομών: κατηγορίες σεξουαλικής παρενόχλησης, σοβαρότατα ερωτήματα για την ηγεσία του ιδρυτή Travis Kalanick, και έρευνες για τέλεση αξιόποινων πράξεων. Τον Φεβρουάριο, η πρώην εργαζόμενη στην Uber, Susan Fowler, μίλησε δημοσίως για την ύπαρξη μιας κουλτούρας σεξουαλικής παρενόχλησης στον γίγαντα της Σίλικον Βάλεϊ. Και τον Μάιο, το Υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ αποκάλυψε την έναρξη δικαστικής έρευνας γύρω από τη χρήση του λογισμικού ‘Greyball’ από την Uber για να αποφεύγονται τα μέλη των εποπτικών αρχών σε γεωγραφικές περιοχές όπου η εταιρεία λειτουργούσε παράνομα.
Τελικά, τον Ιούνιο ο Kalanick απομακρύνθηκε· τη θέση του πήρε ο πρώην διευθύνων σύμβουλος της Expedia, Dara Khosrowshahi. Και σαν να μην έφταναν όλα αυτά, σχεδόν αμέσως μετά την εναλλαγή στο τιμόνι της εταιρείας, η πόλη του Λονδίνου απαγόρεψε τη λειτουργία της Uber εντός της. Τέλος, τον Νοέμβριο αποκαλύφθηκε ότι χάκερ επιτέθηκαν στην Uber, θέτοντας έτσι σε κίνδυνο τα προσωπικά στοιχεία 57 εκατομμυρίων χρηστών.
Η περίπτωση Harvey Weinstein και οι κατηγορίες σεξουαλικής παρενόχλησης
Οι αποκαλύψεις σχετικά με τον βίο και την πολιτεία του Weinstein δεν χωράνε ούτε στο πιο τρελό σενάριο ταινίας του Χόλυγουντ. Όλα ξεκίνησαν τον Οκτώβριο, όταν πάνω από 100 γυναίκες ηθοποιοί βγήκαν δημοσίως και κατηγόρησαν το …μεγάλο αφεντικό του Χόλυγουντ για σεξουαλικές επιθέσεις που έλαβαν χώρα σε βάθος δεκαετιών.
Ο Weinstein ζήτησε δημοσίως συγνώμη, αλλά αυτό δεν ήταν αρκετό για να σώσει τον παραγωγό γνωστών ταινιών, ο οποίος απομακρύνθηκε από την Weinstein Co. Και η δημόσια κατακραυγή δεν λέει να κοπάσει, ιδιαίτερα ως προς το πώς ο Weinstein κατάφερε να παραμείνει για τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα ακλόνητος στη θέση του. Λέγεται μάλιστα ότι ο Weinstein προσέλαβε πρώην πράκτορες της Μοσάντ για να θέσουν υπό παρακολούθηση τις γυναίκες που τον κατηγόρησαν. Οι αποκαλύψεις, πάντως, οδήγησαν στην ανάδυση ενός ολόκληρου κινήματος κατά της σεξουαλικής παρενόχλησης, μέσα κι έξω από το Χόλυγουντ.
Η παραβίαση δεδομένων της Equifax
Η εταιρεία αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας Equifax εξασφαλίζει τα κέρδη της από την πώληση προσωπικών – και συχνά ευαίσθητων – δεδομένων σε χρηματοπιστωτικούς θεσμούς. Όμως, τον Σεπτέμβριο αποκαλύφθηκε ότι η εταιρεία βρέθηκε στο επίκεντρο μιας από τις χειρότερες περιπτώσεις παραβίασης δεδομένων στην ιστορία. Συγκεκριμένα, παραβιάστηκαν τα προσωπικά δεδομένα πάνω από 145 εκατομμυρίων ανθρώπων.
Στον απόηχο αυτού του γεγονότος, παραιτήθηκαν τόσο ο διευθύνων σύμβουλος της Equifax, Richard Smith, όσο και οι διευθυντές πληροφοριών και ασφαλείας, εν μέσω αποκαλύψεων ότι η εταιρεία γνώριζε το κενό ασφαλείας στο σύστημα που εκμεταλλεύθηκαν οι χάκερ. Και όταν έγινε η παραβίαση, η εταιρεία δεν είπε τίποτα για δύο ολόκληρους μήνες.
Κατηγορίες δωροδοκίας για τη Samsung
Το 2016, η Samsung είχε να αντιμετωπίσει τις μπαταρίες του Note 7 που αναφλέγονταν. Το 2017, η εταιρεία ήρθε αντιμέτωπη με σοβαρά προβλήματα στην εταιρική της διοίκηση. Ο όμιλος σχεδίαζε αρχικά να τοποθετήσει στο τιμόνι του τον κληρονόμο της …αυτοκρατορίας, Lee Jaw-yong. Όμως, πλέον το ζήτημα της διαδοχής παραμένει ανοιχτό εν μέσω ενός μεγάλου πολιτικού σκανδάλου που οδήγησε σε παραίτηση την πρώην πρόεδρο της Νότιας Κορέας Park Guen-hye. Ο Lee Jae-yong αντιμετωπίζει πλέον το φάσμα της φυλάκισης, από 5 έως 12 χρόνια, για δωροδοκία και απόκρυψη περιουσιακών στοιχείων στο εξωτερικό.
Τον περασμένο Οκτώβρη παραιτήθηκε και ο Kwon Oh-hyun, συν-διευθύνων σύμβουλος της Samsung Electronics, επικαλούμενος τα ζητήματα ηγεσίας της εταιρείας. «Καθώς είμαστε αντιμέτωποι με μία κρίση δίχως προηγούμενο, πιστεύω ότι ήρθε η ώρα για την εταιρεία να κάνει μια νέα αρχή, με νέο πνεύμα και νέα ηγεσία» ανέφερε σε δήλωσή του.
Μπελάδες για μεγάλες ιαπωνικές εταιρείες
Κατά το τρίτο τρίμηνο του 2017, η οικονομία της Ιαπωνίας κατέγραψε τη μεγαλύτερη περίοδο συνεχούς ανάπτυξης του ΑΕΠ από το 2001. Ωστόσο, αυτό συνοδεύτηκε από μια σειρά κρουσμάτων παραποίησης στοιχείων από μερικές από τις μεγαλύτερες εταιρείες της χώρας.
Τον Οκτώβριο, η Kobe Steel αποκάλυψε ότι παρείχε ψευδείς πληροφορίες σχετικά με ορισμένα είδη που πωλήθηκαν στις εταιρείες Boeing, Ford, Toyota και άλλες από το 2007 μέχρι σήμερα. Η Mitsubishi Materials δήλωσε ότι παραποιούσε δεδομένα σχετικά με εξαρτήματα αυτοκινήτων και αεροπλάνων που αφορούν 274 πελάτες. Και η Toray, ο κατασκευαστικός γίγαντας, αποκάλυψε ότι από το 2008 παραποιούσε δεδομένα για νήματα που χρησιμοποιούνται για την ενίσχυση ελαστικών. Επίσης, οι κατασκευαστές αυτοκινήτων Nissan και Subaru ανακάλεσαν 1,2 εκατομμύρια και 395.000 οχήματα αντίστοιχα μέσα στο 2017, αναφέροντας ότι εδώ και δεκαετίες τους τελικούς ελέγχους στα αυτοκίνητα τους έκαναν μη εγκεκριμένοι επιθεωρητές.
Τα προβλήματα συνεχίζονται για τη Wells Fargo
Αφού έχασε την εμπιστοσύνη των καταναλωτών το 2016 με τη δημιουργία εκατομμυρίων πλαστών λογαριασμών, η Wells Fargo πάλεψε σκληρά για να κερδίσει την πελατειακή της βάση με υποσχέσεις για διαφάνεια και αλλαγή. Όμως, τα δεινά της έγιναν ακόμη μεγαλύτερα το 2017, όταν η εταιρεία παραδέχθηκε ότι χρέωσε έως και 570.000 καταναλωτές για ασφάλιση αυτοκινήτου που δεν χρειάζονταν. Επιπλέον, περίπου 20.000 απ’ αυτούς τους δανειολήπτες μπορεί να έχασαν τα αυτοκίνητά τους ως αποτέλεσμα αυτής της πρακτικής.
Η Wells Fargo είπε ότι θα πληρώσει 80 εκατομμύρια δολάρια ως αποζημίωση. Παράλληλα, ο διευθυντής καταναλωτικής τραπεζικής της Wells Fargo και περίπου 70 ανώτατα στελέχη στον τμήμα λιανικής τραπεζικής της τράπεζας απομακρύνθηκαν.
Η Apple επιβράδυνε τα iPhones
Η χρονιά έληξε με μπόλικο θόρυβο για τον αμερικανικό τεχνολογικό γίγαντα, ύστερα από την αποκάλυψη ότι η Apple μείωνε επίτηδες την ταχύτητα των παλαιότερων μοντέλων iPhone για να αντισταθμίσει τη μείωση της απόδοσης των μπαταριών. Η αποκάλυψη αυτή φάνηκε να επιβεβαιώνει τις θεωρίες συνομωσίας που κυκλοφορούν μεταξύ κάποιων χρηστών – ότι δηλαδή η εταιρεία επιβραδύνει τα παλαιότερα μοντέλα όταν παρουσιάζεται ένα νέο, για να αναγκάσει τους καταναλωτές να το αγοράσουν.
Η Apple ζήτησε συγνώμη για την επιβράδυνση των iPhones, χαρακτηρίζοντας την όλη υπόθεση ως «παρεξήγηση». Ταυτόχρονα, μείωσε την τιμή αντικατάστασης της μπαταρίας από τα 79 στα 29 δολάρια. Η εταιρεία είπε ότι μόλις αντικατασταθεί η μπαταρία, η ταχύτητα του iPhone επανέρχεται στα αρχικά επίπεδα.
Πηγή: fortune.com