ΔΝΤ: Oι χώρες με τα μεγαλύτερα εθνικά χρέη και η θέση της Ελλάδας

ΔΝΤ: Oι χώρες με τα μεγαλύτερα εθνικά χρέη και η θέση της Ελλάδας
In this photo illustration a Greek flag is displayed on a smartphone on March 24, 2020 in Athens, Greece. (Photo illustration by Nikolas Kokovlis/NurPhoto) Photo: AFP
Ενώ κάποιες παρουσίες σε αυτήν τη λίστα δεν αποτελούν μεγάλη έκπληξη, δύο από τις μεγαλύτερες οικονομίες του κόσμου φιγουράρουν στην πρώτη οκτάδα.

Αφού απέτυχε να καταθέσει 78 εκατομμύρια δολάρια για πληρωμές ομολόγων εντός της καθορισμένης περιόδου χάριτος, η Σρι Λάνκα ανακοίνωσε επίσημα μια προληπτική χρεοκοπία, την πρώτη στην ιστορία της χώρας σύμφωνα με το Bloomberg. Η οικονομική κατάσταση στη χώρα έχει προκαλέσει 30% άνοδο του πληθωρισμού, ενώ υπάρχουν σενάρια για πιθανή αύξηση στο 40%. Όμως, με βάση τα στοιχεία του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ), η ασιατική χώρα δεν είναι η μόνη που φαίνεται να έχει σοβαρά οικονομικά προβλήματα.

Το ΔΝΤ ανέλυσε την οικονομική κατάσταση 88 χωρών, όμως η πλειονότητα των εθνών του κόσμου μένει εκτός λόγω έλλειψης στοιχείων. Τα περισσότερα κράτη από την Υποσαχάρια Αφρική και την περιοχή MENA (Μέση Ανατολή και Βόρεια Αφρική) δεν περιλαμβάνονται στην παρακάτω λίστα, η οποία μπορεί να χρησιμεύσει ως γενικός δείκτης του επιπέδου του χρέους των πιο εύπορων κρατών στην Ευρώπη, την Ασία και την Αμερική.

Πηγή: Statista