Εννέα χρόνια 40under40: Τα highlights της λίστας που έγινε θεσμός
- 22/06/2021, 12:30
- SHARE
Aπό τον Τάσο Ζάχο
Η λίστα 40under40, στην ένατη έκδοσή της, έχει γίνει θεσμός του οικοσυστήματος καινοτομίας και επιχειρηματικότητας της χώρας και «μεγαλώνει» μαζί με τις εταιρείες Ελλήνων entrepreneurs που κομίζουν μια νέα κουλτούρα και ένα νέο «ήθος» στο επιχειρείν.
Σε συνολικά εννέα εκδόσεις της λίστας μέχρι σήμερα έχουν περάσει από αυτή πολλές περιπτώσεις που αξίζει να αναφέρουμε: άλλες στα πρώτα τους βήματα και άλλες έχοντας ήδη σημειώσει σημαντική εξέλιξη και πρόοδο.
Διαφορετικές μεταξύ τους, αλλά με ένα κοινό χαρακτηριστικό: τη θέληση να πετύχουν.
Στη λίστα που ακολουθεί παρουσιάζουμε κάποιες τέτοιες ενδεικτικές περιπτώσεις που συμμετείχαν στο αφιέρωμά μας (πολλοί για περισσότερες από μια φορά), εξελίχθηκαν και κατάφεραν να αφήσουν το αποτύπωμά τους.
*Το αφιέρωμα δημοσιεύεται στο νέο τεύχος του Fortune που κυκλοφορεί την Τετάρτη 23 Ιουνίου.
Παµίνος Κυρκίνης - CEO efood
Στα 39 του χρόνια σήμερα ο Παμίνος Κυρκίνης θα μπορούσε να αποτελεί μέλος της λίστας σχεδόν κάθε χρόνο. Ο λόγος είναι ότι το efood έχει ταυτιστεί όσο κανένα άλλο με την αγορά του online delivery, με την εταιρεία το 2020 να ενισχύει σημαντικά τα μεγέθη της, καθώς ο κύκλος εργασιών της ανήλθε στα 64,4 εκατ. ευρώ, αυξημένος κατά 49,38% σε σχέση με τα 43,1 εκατ. ευρώ της χρήσης του 2019.
«Ξεκινώντας το efood το 2011, ήμασταν σίγουροι πως έχουμε δημιουργήσει μια πρωτοποριακή υπηρεσία που θα άλλαζε σημαντικά την εμπειρία παραγγελίας φαγητού των χρηστών μας εκεί έξω, αλλά και των συνεργαζόμενων καταστημάτων. Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει άλλη υπηρεσία στην Ελλάδα που να εκτελεί αυτόν τον αριθμό online παραγγελιών καθημερινά, ενώ το να προσφέρεις σε 90 πόλεις της χώρας μας περισσότερες από 15.000 επιλογές καταστημάτων -από τα καλύτερα εστιατόρια, mini market, super market, βιβλιοπωλεία, κάβες, ανθοπωλεία και άλλες πολλές κατηγορίες πέραν του έτοιμου φαγητού- είναι ένα σημείο που ανυπομονούσαμε να φτάσουμε» αναφέρει ο Παμίνος στο Fortune.
Στην πορεία τoυ efood ξεχωρίζει ως βασικό millestone τη δημιουργία του δικού του στόλου διανομής, με την υπηρεσία delivered by efood το 2018.
«Έχουμε καταφέρει να δημιουργήσουμε μια ομάδα που μεγαλώνει μέρα με τη μέρα αγγίζοντας σήμερα τους 2.700+ efooders – 700 εργαζόμενους στο γραφείο και 2.000 διανομείς- ενώ για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά το efood αναδείχθηκε ως ένα από τα καλύτερα περιβάλλοντα εργασίας στην Ελλάδα. Και προχωράμε» τονίζει.
Περιγράφοντας το όραμα της εταιρείας για τα επόμενα χρόνια, αναφέρει σχετικά: «Μέσα σε μια δεκαετία, το efood άλλαξε την κουλτούρα παραγγελίας φαγητού των Ελλήνων καταναλωτών και όραμα μας είναι στα επόμενα χρόνια, επενδύοντας στην τεχνολογία, το ανθρώπινο δυναμικό και την ανάπτυξη του quick commerce να γίνουμε η μεγαλύτερη on demand shopping υπηρεσία στη Ελλάδα, προσφέροντας ό,τι χρειάζονται οι χρήστες μας στον ελάχιστο χρόνο. Στο πλαίσιο αυτό στοχεύουμε μέχρι το τέλος του 2021 o στόλος διανομέων μας να ξεπεράσει τους 5.000».
Γιάννης Τσιώρης - Founder & CEO Instashop
Ο Γιάννης Τσιώρης δεν θα μπορούσε να λείπει από αυτό το αφιέρωμα. Η συμφωνία που έκλεισε η InstaShop για την εξαγορά της από τον γερμανικό όμιλο Delivery Hero, έναντι του ποσού των 360 εκατ. δολαρίων το 2020, σηματοδοτεί τo μεγαλύτερο deal startup εταιρείας ελληνικών συμφερόντων, το οποίο σχολίασε ακόμη και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με ανάρτησή του στο Twitter. Το InstaShop δίνει τη δυνατότητα στους χρήστες του να κάνουν παραγγελίες από σούπερ μάρκετ και τοπικά καταστήματα, και να λαμβάνουν τα προϊόντα τους όποτε αυτοί θελήσουν, ακόμη και μισή με μία ώρα μετά την παραγγελία. Μιλώντας στο Fortune, o Γιάννης ξεχωρίζει κάποια από τα millestones των τελευταίων χρόνων.
«Θα έλεγα ότι μέχρι στιγμής τίποτα δεν μπορεί να συγκριθεί με το συναίσθημα που ένιωσα όταν κλείσαμε το deal με το πρώτο μας σούπερ μάρκετ. Ήταν το πρώτο μας βήμα, η επιβράβευση μιας μικρής ομάδας που δούλευε μέρα νύχτα για να δημιουργήσει κάτι που εκείνη την περίοδο ήταν καινούργιο στον τομέα του on demand delivery. Από εκεί και έπειτα κάθε νέο βήμα που κάναμε, πάντα μελετημένο, ήταν μία καθοριστική στιγμή για την εταιρεία. Η υποστήριξη του Venture Friends, του ελληνικού fund που μας έδωσε «φτερά», η πρώτη μας διεθνή επέκταση στον Μπαχρέιν το 2016, η απόφαση να επεκταθούμε σε περαταίρων υπηρεσίες, πέρα από την παράδοση ειδών σούπερ μάρκετ, όταν βάλαμε τον πρώτο μας φαρμακείο το 2018, μέχρι την εξαγορά της Delivery Hero το 2020».
Σήμερα η Instashop δραστηριοποιείται σε εννέα χώρες, με μία ομάδα άνω των 500 ατόμων και με ένα κολοσσό να στηρίζει τα βήματά της. «Έχοντας την υποστήριξη της Delivery Hero, στόχος μας είναι η περαιτέρω επέκταση στις χώρες της Μέσης Ανατολής και η ανάπτυξη της υπηρεσίας στην Ελλάδα, ενώ παράλληλα πολλές συνεργασίες με διεθνή brand είναι στα σκαριά. Μακροπρόθεσμα, και έχοντας συγκεντρώσει τόση εμπειρία από τον μαραθώνιο που λέγεται InstaShop, θέλω να συνεχίσω να δημιουργώ καινοτόμες λύσεις, να μοιράζομαι τα μαθήματα που έχω αποκτήσει αυτά τα χρονιά και να συνεισφέρω και εγώ στην πορεία νέων επιχειρηματιών τόσο στην Ελλάδα όσο και σε διεθνές επίπεδο».
Ελευθερία Ζούρου - Founder & CEO, Doctoranytime
Από τις γυναικείες παρουσίες µε συνεχή παρουσία στη λίστα, η ιδρύτρια του Doctoranytime, µέσω της γνωστής διαδικτυακής πλατφόρµα αναζήτησης ιατρικών υπηρεσιών, στα εννέα χρόνια λειτουργίας της έχει βοηθήσει περισσότερους από 6.000.000 χρήστες να ενηµερωθούν αξιόπιστα για το θέµα υγείας που τους αφορά, να εντοπίσουν ποιος γιατρός είναι ο καταλληλότερος για αυτούς και να κλείσουν ραντεβού εύκολα και γρήγορα. H εταιρεία βρίσκεται µεταξύ εκείνων που θα συµµετάσχουν στον πρώτο κύκλο του προγράµµατος Endeavor Scale-up.
Θωµάς ∆ούζης, Γιώργος ∆ούζης - Founders ERGON
Εξελίσσοντας την οικογενειακή παράδοση τριών γενιών στον χώρο των τροφίμων, τα αδέλφια Θωμάς και Γιώργος Δούζης δημιούργησαν την εταιρεία ERGON, η οποία έχει συνεχή παρουσία στη λίστα 40under40. Ξεκίνησαν από το πρώτο ERGON Παντοπωλείο στη Θεσσαλονίκη το 2011, δημιούργησαν το foodie hotel Ergon House στην Αθήνα, βγήκαν εκτός ελληνικών συνόρων με εστιατόρια σε Αγγλία, Βέλγιο και Κύπρο και το 2021 επέστρεψαν ξανά στη πόλη τους, με τη δημιουργία του Ergon Agora East.
«Το αποκορύφωμα της πορείας μας είναι ότι δέκα χρόνια μετά το πρώτο μας κατάστημα στη Θεσσαλονίκη, αρκετά openings σε πόλεις του κόσμου όπως το Μαιάμι και η Σιγκαπούρη, επιστρέφουμε στη Θεσσαλονίκη με το μεγαλύτερο μας κατάστημα. Το ERGON Agora East είναι ένα Grocerant (σύνθεση των λέξεων grocery + restaurant) 2500 τ.μ., όπου ο καταναλωτής μπορεί να βρει μια ανοιχτή αγορά με μανάβικο, κρεοπωλείο, ιχθυοπωλείο, micro roastery, sourdough ξυλόφουρνο και ένα παραθαλάσσιο εστιατόριο που λειτουργεί αποκλειστικά με ξύλο και κάρβουνα. Όλος ο χώρος επεκτείνεται σε 15 στρέμματα οργανωμένου βιολογικού αστικού λαχανόκηπου που τροφοδοτεί το εστιατόριο, με θέα την θάλασσα και τον μαγευτικό Όλυμπο» αναφέρει ο Θωμάς στο Fortune και προσθέτει: «Ο σκοπός της ERGON μετά από το Agora East είναι να μεγαλώσει το αποτύπωμα της στο experiential retail σε Ελλάδα και Ευρώπη, ενώ είμαστε έτοιμοι να συνεχίσουμε το πλάνο ανάπτυξης των καταστημάτων μας σε Ελλάδα, Ευρώπη και Μ.Ανατολή. Θέλουμε τα επόμενα δέκα χρόνια να γίνουμε ένα lifestyle brand γύρω από την καθημερινή συνήθεια του φαγητού. Το μέσο για να το πετύχουμε είναι η δημιουργία μοναδικών εμπειριών στους χώρους της ERGON, στις πόλεις που δραστηριοποιούμαστε».
Αλεξάνδρα Δασκαλοπούλου - Ιδιοκτήτρια της Frontstage S.A
Με παρουσία στη λίστα το 2015 και το 2016, η επικεφαλής του Ομίλου Frontstage (RED, EN LEFKO, Hit, Μελωδία, Kids radio) θεωρείται ως μία από τις πιο επιτυχημένες παρουσίες στα ελληνικά ερτζιανά. Το 2021 ανέλαβε νέα πρόεδρος της Ένωσης Ιδιοκτητών Ιδιωτικών Ραδιοφωνικών Σταθμών Αττικής, με βασικό στόχο να αναδείξει τη σημασία και την αποτελεσματικότητα του μέσου και να ενημερώσει την αγορά μέσα από Β2Β events.
Aλέξανδρος Χατζηελευθερίου - Co-founder & CEO, Blueground
Η Blueground αποτελεί ένα από τα πιο πετυχηµένα case studies του οικοσυστήµατος καινοτοµίας και επιχειρηµατικότητας και ο Aλέξανδρος Χατζηελευθερίου έχει δώσει το «παρών» σε αρκετές εκδόσεις της λίστας 40under40.
Η εταιρεία ξεκίνησε το 2013 στην Αθήνα και γνώρισε µεγάλη ανάπτυξη από την αρχή, καθώς µέσα σε δύο χρόνια έφτασε τα 100 πρώτα διαµερίσµατα υπό ενοικίαση. Τον ίδιο χρόνο «σήκωσε» την πρώτη της χρηµατοδότηση (γύρος seed). Η δεύτερη χρηµατοδότηση (A’ γύρος) ήρθε ένα χρόνο αργότερα το 2016 µε την πρώτη διεθνή επέκταση της στην Κωνσταντινούπολη και λίγο αργότερα στο Ντουµπάι. Η είσοδος στην Αµερική, µε πρώτη αγορά αυτή της Νέας Υόρκης, ήρθε το 2017.
«Η επιτυχία µας εκεί οδήγησε στο Β΄ γύρο χρηµατοδότησης το 2019. Το 2020 η Blueground “χτυπήθηκε” από τις οικονοµικές επιπτώσεις της πανδηµίας, ωστόσο όχι µόνο επιβιώσε αλλά βγήκε και σηµαντικά ισχυρότερη µε σηµαντικούς πλέον ρυθµούς ανάπτυξης» αναφέρει ο Αλέξανδρος στο Fortune.
Έχοντας αντλήσει συνολικά κεφάλαια ύψους 78 εκατ. δολαρίων, η Blueground έχει δηµιουργήσει ένα δίκτυο 4.000 επιλεγµένων διαµερισµάτων υψηλής ποιότητας σε περιζήτητες γειτονιές σε όλο τον κόσµο, τα οποία είναι διαθέσιµα για διαµονή διάρκειας από έναν µήνα µέχρι και µερικά χρόνια.
«Με αυτόν τον τρόπο δίνουµε τη δυνατότητα στους πελάτες µας να ζήσουν όπου εκείνοι επιλέξουν και για όσο χρόνο θέλουν, κάτι που δεν υπήρχε σαν επιλογή πριν την Blueground. Πλέον ηγούµαστε του χώρου παγκοσµίως και πιστεύουµε ότι θα έχουµε σηµαντικό ρόλο στη διαµόρφωση του τρόπου ζωής στις πόλεις διεθνώς. Οι βασικοί µας στόχοι για επόµενα χρόνια είναι να αναπτυχθούµε σε 50+ πόλεις και 30,000 διαµερίσµατα µέχρι το 2025, να αναπτύξουµε καινοτόµες υπηρεσίες που θα επιτρέψουν στους πελάτες µας να µετακινούνται ευκολότερα και γρηγορότερα ανάµεσα σε πόλεις και χώρες και να παρέχουµε ένα περιβάλλον εργασίας στο οποίο να υλοποιούνται πρωτοποριακές πρακτικές µε στόχο την ανάπτυξη των ανθρώπων µας και να γίνουµε ένας από τους ελκυστικότερους εργοδότες σε Ελλάδα και το εξωτερικό» προσθέτει ο Αλέξανδρος.
Οι νέες τεχνολογίες που εξελίσσονται µε πολύ γρήγορο ρυθµό και τα πολύ περισσότερα επενδυτικά κεφάλαια για χρηµατοδότηση τεχνολογικά εξελιγµένων επιχειρήσεων από ότι υπήρχαν στο παρελθόν, αποτελούν σύµφωνα µε τον Αλέξανδρο τους δύο βασικούς λόγους που καθιστούν «εξαιρετική στιγµή ιστορικά για κάποιον να ξεκινήσει µια νέα επιχείρηση». Tα χαρακτηριστικά που πρέπει να έχει ένας founder, όπως αναφέρει, είναι αποφασιστικότητα, ξεκάθαρο όροµα, να επενδύει σε ανθρώπους και να προσαρµόζει το προϊόν του στις ανάγκες της αγοράς.
Aπόστολος Αποστολάκης - Partner Venture Friends
Ο κατά συρροή επιχειρηµατίας και επενδυτής βρίσκεται πίσω από πολύ γνωστά «best sellers» της ελληνικής επιχειρηµατικής σκηνής τα τελευταία χρόνια. Όπως δηλώνει στο Fortune, από το 2011 µέχρι και το 2016 τα δύο πιο βασικά milestones ήταν το e-food και το Beat.
«Η πώληση της e-food ήταν µια σηµαντική πιστοποίηση ότι µπορούν να γίνουν επιτυχηµένες εταιρείες τεχνολογίας στην Ελλάδα, οι οποίες να πωληθούν και να δηµιουργήσουν υπεραξίες. Το Beat ήταν milestone για εµένα επειδή είδα για πρώτη φορά πώς µπορεί µια ελληνική εταιρεία να πετυχαίνει την επέκταση της στο εξωτερικό και µάλιστα σε µια πολύ µακρινή αγορά, όπως η Λατινική Αµερική».
Το 2016 ξεκινάει το VentureFriends µε partner τον Γιώργο ∆ηµόπουλο και ξεχωρίζει την ενασχόλησή του µέσω του fund µε την Instashop και τη Blueground.
«Είχαµε την τύχη να γνωρίσουµε δυνατούς ιδρυτές µε µεγάλη φιλοδοξία και όραµα οι οποίοι και δηµιούργησαν δύο εµβληµατικές εταιρείες που ανέδειξαν περεταίρω το ελληνικό τεχνολογικό οικοσύστηµα». Και προσθέτει : «Θέλουµε να είµαστε ένα διεθνώς επιτυχηµένο fund, µε ένα ικανό µέγεθος για να στηρίζουµε σηµαντικά τα startups που πιστεύουµε και για αρκετούς χρηµατοδοτικούς γύρους».
Κωνσταντίνος Στρουµπάκης - Founder & CEO Apifon
Η πιο σταθερή παρουσία στη λίστα 40under40 από τη συµπρωτεύουσα της Ελλάδας, είναι αυτή του Κωνσταντίνου Στρουµπάκη. Η εταιρεία που ίδρυσε το 2014 κατάφερε σε λιγότερο από µια δεκαετία να πρωταγωνιστήσει στην αγορά του business messaging µε την Apifon να στέλνει την πρώτη Viber business messaging καµπάνια στην Ελλάδα το 2017. Την ίδια χρονιά η Google επιλέγει την Apifon µεταξύ 100 εταιρειών παγκοσµίου φήµης, για να γίνει µέρος του ερευνητικού προγράµµατος για το επαναστατικό RCS, το εξελιγµένο πρωτόκολλο επικοινωνίας SMS.
«Η πλατφόρµα και οι υπηρεσίες που προσφέρουµε είναι παγκόσµια ανταγωνιστικές. Το messaging (viber, whatsapp, sms, email) έχει πια γίνει ο προτιµητέος τρόπος επικοινωνίας και η γλώσσα είναι ανεξάρτητη από την ίδια την πλατφόρµα.
Με τις λύσεις που προσφέρουµε στo µάρκετινγκ και στις πωλήσεις, οι εταιρείες µπορούν να αυτοµατοποιήσουν τη διαδικασία συλλογής νέων πελατών και ταυτόχρονα να σχεδιάζουν ελκυστικούς συνδέσµους για αυτούς τους νέους εν δυνάµει πελάτες τους, µε µεγάλη ευκολία και χωρίς να απαιτούνται γνώσεις προγραµµατισµού» αναφέρει ο Κωνσταντίνος στο Fortune. To 2018 η Apifon έγινε η πρώτη ελληνική εταιρεία η οποία προσφέρει Viber υπηρεσίες µέσα από την κύρια πλατφόρµα της ΙΒΜ Watson Marketing, ενώ άνοιξε δύο νέα γραφεία σε Αθήνα και Μαδρίτη. «H Apifon µεγαλώνει µε ταχείς ρυθµούς και η αγορά δείχνει εµπιστοσύνη στις υπηρεσίες µας. Ο όγκος των µηνυµάτων που στέλνονται µέσω της πλατφόρµας µας έχει σηµειώσει τεράστια πρόοδο από τον πρώτο καιρό λειτουργίας της εταιρείας µέχρι σήµερα.
Ο ρυθµός ανάπτυξης ξεπερνά το 50% χρόνο µε το χρόνο, ενώ την περίοδο του lockdown ξεπέρασε το 100%, όταν αυξήθηκαν απότοµα οι ανάγκες επικοινωνίας των επιχειρήσεων µε τους πελάτες τους». Με την εταιρεία να επιλέγεται από την Endeavor Greece στο Scale-up Program, η συµβουλή του Κωνσταντίνου προς νέους επιχειρηµατίες είναι: «Όλα βασίζονται στην καινοτοµία, που δεν αφορά µόνο στο προϊόν, αλλά και στην εξέλιξη των ανθρώπων. Η αναζήτηση ταλέντου, η στελέχωση της οµάδας µε τα κατάλληλα πρόσωπα, η διαρκής εκπαίδευση και η “δίψα” για συνεχή εξέλιξη ξεχωρίζουν τις επιχειρήσεις που θα πετύχουν».
Γιώργος Πατσής - CEO και Co-founder Obrela Security Industries
Έχουν περάσει σχεδόν οχτώ χρόνια από τη συµµετοχή του στην πρώτη ελληνική έκδοση της λίστας 40under40 το 2013. Από τότε η εταιρεία που ίδρυσε µε ίδια κεφάλαια έχει καταφέρει να αναδειχθεί, σύµφωνα µε τη Gartner, σε µια από τις 20 κατεξοχήν αναγνωρισµένες εταιρείες του κλάδου της κυβερνοασφάλειας και να εξυπηρετεί πελάτες σε περισσότερες από οχτώ χώρες. «Έχουµε γραφεία σε Μ. Βρετανία (Λονδίνο), Σ. Αραβία (Ριάντ), Ντουµπάι, ενώ το µεγαλύτερο µέρος του ανθρώπινου δυναµικού µας είναι στην Αθήνα. Σε λίγες µέρες ανοίγουµε εταιρεία και στη Γερµανία» αναφέρει ο Γιώργος σε µεγάλη συνέντευξή του στο Fortune, στις σελίδες που ακολουθούν.
Η Obrela Security Industries έχει λάβει υποστήριξη από επενδυτές όπως η EOS Capital Partners µε επικεφαλής τον Απόστολο Ταµβακάκη, ενώ στο µετοχικό κεφάλαιό της συµµετέχει και ο επενδυτικός βραχίονας του Latsco Family Office, συµφερόντων Μαριάννας Ι. Λάτση.
«Κατ’ αρχάς ήταν µεγάλη µας τιµή η επιλογή στη λίστα 40under40. Από τότε δεν αισθάνοµαι ότι έχω αλλάξει. Με τον ίδιο τρόπο εργάζοµαι, µε τον ίδιο τρόπο κοιτάω τα πράγµατα, αλλά οπωσδήποτε η Obrela έχει κάνει άλµατα εξέλιξης στην καινοτοµία και στην τεχνολογία.
Οι τεχνολογίες αλλάζουν, οι µέθοδοι µάρκετινγκ αλλάζουν, αλλά δεν αλλάζει το όραµα και η στρατηγική της εταιρείας, αυτό που είδαµε όταν ξεκινούσαµε το 2009. Το µότο µου είναι «Hard work works».
Αν δουλεύεις και είσαι προσηλωµένος στον στόχο και στη στρατηγική σου, τότε οι πιθανότητες να πετύχεις είναι πολύ µεγάλες».
Βασίλης ∆ήµος, Γιώργος Αυγουστίδης, Γιώργος Χατζηγεωργίου - Συνιδρυτές της Skroutz
Mε συνεχή παρουσία στη λίστα 40under40, µέχρι να τους «κόψει» το ηλικιακό πλέον όριο, οι ιδρυτές της Skroutz σίγουρα έχουν ξεχωριστή θέση στην έρευνα. Βρέθηκαν στο εξώφυλλο του Fortune το 2016, και σήµερα το «ανορθόγραφο» Skroutz.gr αποτελεί ένα καθιερωµένο digital brand. Η πλατφόρµα τους σηµείωσε εκτίναξη τζίρου το 2020, µε τις ακαθάριστες συναλλαγές να ξεπερνούν τα 600 εκατ. ευρώ, ενώ ξεχωρίζει για την εταιρεία η εξαγορά υψηλού µειοψηφικού ποσοστού από το CVC Capital και η είσοδος στον τοµέα των online παραγγελιών φαγητού.
O Γιώργος Χατζηγεωργίου σε συνέντευξη του στο Fortune και στην εκπομπή Business Monitor είχε αναφέρει το 2019: «Όταν ξεκινήσαµε στη Skroutz, υπήρχε περισσότερη αφέλεια παρά διαίσθηση, καθώς τότε δεν ήµασταν πολύ σίγουροι για το τι κάναµε. Τότε δεν υπήρχε ούτε οικοσύστηµα µε startups, ούτε κάποιος να σε υποστηρίξει, οπότε µάλλον µας βοήθησε το γεγονός του ότι “δεν ξέραµε που πηγαίναµε” και δεν γνωρίζαµε πόσο δύσκολο ήταν αυτό που πάµε να κάνουµε. Όσοι ξεκινούν, εκτός από επιχειρηµατικά πλάνα, χρειάζεται να έχουν πάθος και διαίσθηση».