Επίσκεψη στα κεντρικά της KGB

Επίσκεψη στα κεντρικά της KGB

Το αρχηγείο της άλλοτε πανίσχυρης σοβιετικής υπηρεσίας ασφαλείας στη Λετονία μετατρέπεται σε μουσείο και θα φιλοξενεί τουρ και εκθέσεις.

Γνωστό ως το «Γωνιακό Σπίτι», το αρχηγείο της KGB στη Ρίγα αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της ιστορίας της Λετονίας και από σήμερα θα είναι ανοιχτό στο κοινό, αφού ξεκινά να λειτουργεί ως μουσείο στο πλαίσιο των δράσεων της Ευρωπαϊκής Πολιτιστικής Πρωτεύουσας.

Οι κάτοικοι της λετονικής πρωτεύουσας έχουν όλοι μια ιστορία να διηγηθούν για το κτίριο της σοβιετικής υπηρεσίας εσωτερικής ασφάλειας, όπου συγγενείς ή φίλοι μπορεί στο παρελθόν να εργάζονταν ή να φυλακίστηκαν, να ανακρίθηκαν, ακόμη και να δολοφονήθηκαν, ενώ πολλοί ήταν εκείνοι που οδηγήθηκαν από το κτίριο αυτό στην εξορία.

Στην αρχή του Β’ Παγκοσμίου, όταν ο σοβιετικός στρατός κατέλαβε τη Λετονία, το κτίριο αποτέλεσε κέντρο κράτησης και σύντομα μετετράπη στο κέντρο της Κρατικής Υπηρεσίας Ασφαλείας της χώρας. Έκτοτε -με εξαίρεση τη σύντομη περίοδο που διετέλεσε υπό ναζιστική κατοχή- το κτίριο συνέχισε να λειτουργεί ως αρχηγείο της KGB ως το 1991, όταν το σοβιετικό «οικοδόμημα» κατέρρευσε και το κτίριο πέρασε για λίγο στη δικαοδοσία της λετονικής αστυνομίας.

Η βάση της «Κομιτάτ» στη Ρίγα παρέμενε άδεια για πολλά χρόνια. Οι αρχές της Λετονίας, ωστόσο, αποφάσισαν να το μετατρέψουν σε μουσείο και να ανοίξουν τις πύλες του στο κοινό, το οποίο θα έχει τη δυνατότητα να το επισκεφτεί και να δει από κοντά τους εσωτερικούς του χώρους, αλλά και να παρακολουθήσει από σήμερα μέχρι και τις 19 Οκτωβρίου μια σειρά πολιτιστικών εκδηλώσεων.

Ας δούμε τις φωτογραφίες.