Επτά δεδομένα που θα ανατρέψει ο κορωνοϊός στα ταξίδια μας

Επτά δεδομένα που θα ανατρέψει ο κορωνοϊός στα ταξίδια μας
epa06621752 Passengers arrive to jetBlue Airways' self-service lobby in Terminal C at Logan Airport in Boston, Massachusetts, USA, 22 March 2018. The US-based airline has modified their departure areas at fifteen US airports to allow passengers to not only check in and print boarding passes but to print and affix bag tags for checked luggage before handing the luggage to gate agents (in front of blue wall near top) before proceeding to the Transportation Safety Administration checkpoint (above blue wall at top) with the goal of reducing time waiting in lines. EPA/MATT CAMPBELL Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Ανάμεσα σε όσα αναμένεται να λειτουργούν διαφορετικά από δω και πέρα είναι, φυσικά, και ό,τι αφορά στα ταξίδια, τις μετακινήσεις μας σε άλλες περιοχές, αλλά και τη διαμονή μας σε αυτές.

Μία εντελώς διαφορετική πραγματικότητα θα ζούμε από εδώ και πέρα σε ό,τι αφορά σε πολλές πτυχές της καθημερινότητάς μας, εξαιτίας των αυστηρών κανόνων που προβλέπονται λόγω της πανδημίας Ανάμεσα σε όσα αναμένεται να λειτουργούν διαφορετικά από δω και πέρα είναι, φυσικά, και ό,τι αφορά στα ταξίδια, τις μετακινήσεις μας σε άλλες περιοχές, αλλά και τη διαμονή μας σε αυτές.

Ο αριθμός των τουριστών διεθνώς μπορεί να μειωθεί κατά 60% έως 80% το 2020 λόγω των επιπτώσεων του νέου κορωνοϊού σύμφωνα με την εκτίμηση του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού (UNWTO), που στα τέλη Μαρτίου προέβλεπε μείωση 20-30% στις τουριστικές αφίξεις.

«Είναι μακράν η πλέον σοβαρή κρίση που έχει αντιμετωπίσει ο παγκόσμιος τουρισμός από την έναρξη των μελετών αυτών» το 1950, ανέφερε σε ανακοίνωση του ο Οργανισμός. Οι αφίξεις μειώθηκαν ήδη κατά 22% το πρώτο τρίμηνο σε ετήσια βάση και 57% τον Μάρτιο αφού τέθηκαν σε ισχύ τα μέτρα περιορισμού σε πολλές χώρες, διευκρίνισε ο UNWTO.

Ο κλάδος έχει χάσει έτσι 80 δισ. δολάρια (74 δισ. ευρώ) τους τρεις πρώτους μήνες του έτους. Συνολικά, οι απώλειες σε έσοδα μπορεί να φθάσουν τα 910 δισ. δολάρια (843 δισεκ. ευρώ) έως το 1,2 τρισ. δολάρια (1,111 τρισ. ευρώ). «Ο αντίκτυπος θα γίνει αισθητός σε διαφορετικό βαθμό στις διαφορές περιοχές και με χρονική αλληλεπικάλυψη, με την Ασία και την περιοχή του Ειρηνικού να είναι μεταξύ των πρώτων που αναμένεται να ανακάμψουν», σύμφωνα με τον Οργανισμό.

Οι νέες προβλέψεις βασίζονται σε τρία σενάρια για έξοδο από την κρίση: άνοιγμα και πάλι των συνόρων και άρση των περιορισμών στα ταξίδια στις αρχές Ιουλίου (μείωση 58% των αφίξεων), στις αρχές Σεπτεμβρίου (-70%) και στις αρχές Δεκεμβρίου (-78%).

Ο διεθνής Τύπος «ψηφίζει» Ελλάδα

Ο διεθνής Τύπος έχει κάνει εκτενείς αναφορές σχετικά με το πόσο καλά και άμεσα χειρίστηκε η ελληνική κυβέρνηση την κρίση της πανδημίας και δεδομένων των συνθηκών η χώρα μας προτείνεται ως ένας από τους πρώτους ταξιδιωτικούς προορισμούς μόλις καταλαγιάσει η έξαρση του ιού. Η γερμανική Bild για παράδειγμα πρότεινε με κεντρικό άρθρο στην ιστοσελίδα της ως προορισμό για καλοκαιρινές διακοπές το 2020 την Ελλάδα.

Άρθρο του BBC κάνει ειδική αναφορά στο πόσο γρήγορα ενήργησε η Ελλάδα- και η Κροατία- στη μάχη κατά του κορωνοϊού, ωστόσο θέτει το ερώτημα αν οι δύο χώρες θα μπορέσουν να σώσουν τον τουρισμό τους ενόψει του καλοκαιριού. Επίσης, άρθρο στο οποίο περιγράφει την καλή κατάσταση και την επιτυχημένη προσπάθεια αντιμετώπισης της πρώτης φάσης της πανδημίας του κορωνοϊού στην Ελλάδα, δημοσίευσε και η ισπανική εφημερίδα ABC.

Στην ηλεκτρονική έκδοση της ΑBC δημοσιεύθηκε άρθρο με τίτλο «Έναρξη της τουριστικής δραστηριότητας στην Ελλάδα την 1η Ιουλίου» και υπότιτλο: «Η έγκαιρη λήψη μέτρων κατά της πανδημίας και η τήρησή τους από τους Έλληνες, δημιουργούν σχετικά αισιόδοξο κλίμα».

Οι αλλαγές είναι μπροστά μας.