Οι 11 προτεραιότητες για τον ανασχηματισμό της οικονομίας που «γέννησε» ο Covid-19

Οι 11 προτεραιότητες για τον ανασχηματισμό της οικονομίας που «γέννησε» ο Covid-19
epa08245141 A screen shows the Dow Jones industrial average on the floor of the New York Stock Exchange in New York, New York, USA, 24 February 2020. Stocks around the world are broadly lower as investors are reportedly reacting to news that the coronavirus is spreading to more countries and the Dow Jones industrial average closed down over 1000 points. EPA/JUSTIN LANE Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Ο κορωνοϊός δημιούργησε νέες προκλήσεις, αλλά και νέες ευκαιρίες για οικονομικό μετασχηματισμό.

Η ειδική έκδοση της σειράς The Global Competitiveness Report (GCR) για το 2020 από το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ, κυκλοφορεί σε μια πολύ δύσκολη και αβέβαιη ιστορική στιγμή. Το ξέσπασμα της πανδημίας COVID-19 όχι μόνο οδήγησε σε παγκόσμια κρίση υγείας και βαθιά οικονομική ύφεση -βαθύτερη από την ύφεση κατά τη χρηματοπιστωτική κρίση 2008-2009- αλλά επίσης δημιούργησε κλίμα βαθιάς αβεβαιότητας για το μέλλον.

Σε αυτήν την ιστορική στιγμή, υπάρχουν αυξανόμενες εκκλήσεις για μια «καλύτερη οικοδόμηση». Ενώ η άμεση προτεραιότητα είναι η αντιμετώπιση της κρίσης στην υγεία, αυτή τη στιγμή προσφέρεται μια μοναδική ευκαιρία να προβληματιστούμε σχετικά με τους θεμελιώδεις παράγοντες ανάπτυξης και παραγωγικότητας που έχουν υποβαθμιστεί από την οικονομική κρίση. Είναι επίσης μια στιγμή να καθορίσουμε πώς μπορούμε να διαμορφώσουμε τα οικονομικά μας συστήματα στο μέλλον, έτσι ώστε να μην είναι μόνο παραγωγικά, αλλά να έχουν ως στόχο την περιβαλλοντική βιωσιμότητα και την κοινή ευημερία.

Η σειρά της Έκθεσης για την Παγκόσμια Ανταγωνιστικότητα στοχεύει από την πρώτη της έκδοση να παροτρύνει τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής πέρα ​​από τη βραχυπρόθεσμη ανάπτυξη επιδιώκοντας την μακροπρόθεσμη ευημερία. Η έκδοση του 2019 για την Παγκόσμια Έκθεση για την Ανταγωνιστικότητα έδειξε πώς οι φθίνουσες τάσεις στις θεμελιώδεις πτυχές της παραγωγικότητας έχουν καλυφθεί από τη μακροχρόνια διευκολυντική νομισματική πολιτική, αλλά παρέμειναν εμπόδια για την ενίσχυση της οικονομικής ανάπτυξης.

Αυτή η ομολογουμένως ασυνήθιστη κατάσταση που βιώνουμε, απαιτεί καινοτόμες και άκρως απαραίτητες αλλαγές στην πολιτική. Ως εκ τούτου, το 2020 η μακροχρόνια κατάταξη του Παγκόσμιου Δείκτη Ανταγωνιστικότητας (GCI) έχει διακοπεί. Αντ ‘αυτού, αυτή η ειδική έκδοση είναι αφιερωμένη στην επεξεργασία των προτεραιοτήτων για ανάκαμψη και αναβίωση, λαμβάνοντας υπόψη τα δομικά στοιχεία μιας μεταμόρφωσης προς νέα οικονομικά συστήματα που συνδυάζουν στόχους «παραγωγικότητας», «ανθρώπων» και «πλανήτη». Το 2021, η έκθεση θα επιστρέψει σε μια διαδικασία συγκριτικής αξιολόγησης που θα προσφέρει μια νέα πυξίδα για τη μελλοντική κατεύθυνση της οικονομικής ανάπτυξης.

Πιο συγκεκριμένα η Έκθεση έχει καταλήξει σε πολλά συμπεράσματα σχετικά την αναδιαμόρφωση του περιβάλλοντος και των αγορών, τη διαχείριση του ανθρώπινου κεφαλαίου, την αναζωογόνηση και μεταμόρφωση του οικοσυστήματος καινοτομίας, την αξιολόγηση της ετοιμότητας για οικονομικό μετασχηματισμό και της ανθεκτικότητας, καθώς και των διαταραχών κρίσης μέσω της επιχειρηματικής ενσυναίσθησης. Εμείς με τη σειρά μας επικεντρωθήκαμε στις 11 προτεραιότητες για τον ανασχηματισμό της οικονομίας όπως αυτές παρουσιάστηκαν από την Έκθεση.

Ας ρίξουμε μία ματιά σε μερικά χαρακτηριστικά παραδείγματα.