Οι 18 πιο «δυστυχισμένες» χώρες στον κόσμο
- 13/09/2015, 18:00
- SHARE
Σε ποια θέση βρίσκεται η Ελλάδα; Δείτε την κατάταξη με βάση τα στοιχεία του CIA World Factbook.
Είναι δύσκολο να επιβιώσεις όταν δεν έχεις δουλειά και το κόστος ζωής αυξάνεται. Βασισμένος στην απλή αυτή αλήθεια, ο Άρθουρ Οκούν συνέλαβε τον «Δείκτη Δυστυχίας», ο οποίος ουσιαστικά δεν είναι τίποτε άλλο από το άθροισμα του πληθωρισμού και της ανεργίας μιας χώρας. Όσο μεγαλύτερο είναι το νούμερο, τόσο πιο «δυστυχισμένη» είναι μια χώρα.
Οι επικριτές του δείκτη τονίζουν ότι, σύμφωνα με μελέτες, η ανεργία επηρεάζει την ευτυχία (ή μάλλον τη δυστυχία) περισσότερο από τον πληθωρισμό. Όμως, όλοι συμφωνούν στο ότι τόσο η ανεργία όσο και ο πληθωρισμός είναι κακό να βρίσκονται σε υψηλά επίπεδα.
Σας παρουσιάζει τη λίστα με τις 18 πιο δυστυχισμένες χώρες του κόσμου, βασισμένη σε στοιχεία από το CIA World Factbook. Η χώρα μας βρίσκεται στην 11η θέση.
18. Τυνησία
Δείκτης Δυστυχίας: 20,1
Πληθωρισμός: 4,9%
Ανεργία: 15,2%
Η Τυνησία ήταν κάποτε το success story της Βόρειας Αφρικής, αλλά πλέον αντιμετωπίζει μια σειρά προκλήσεων ύστερα από την επανάσταση του 2011, όπως ο έλεγχος του προϋπολογισμού και η δημιουργία ενός σταθερού επενδυτικού κλίματος.
17. Τζαμάικα
Δείκτης Δυστυχίας: 20,7
Πληθωρισμός: 7,1%
Ανεργία: 13,6%
Η οικονομία της Τζαμάικα βασίζεται στον κλάδο των υπηρεσιών, στον οποίο συμπεριλαμβάνεται και ο τουρισμός. Δυστυχώς, η χώρα μαστίζεται από την εγκληματικότητα, τη διαφθορά και τα υψηλά ποσοστά ανεργίας – που τροφοδοτούν περαιτέρω την εγκληματικότητα.
16. Κροατία
Δείκτης Δυστυχίας: 20,8
Πληθωρισμός: -0,2%
Ανεργία: 21%
Η Κροατία τα πάει σχετικά καλά σε σχέση με τις υπόλοιπες πρώην γιουγκοσλαβικές δημοκρατίες, αλλά η αλήθεια είναι ότι δεν κατάφερε να επανέλθει από την επιβράδυνση που έφερε η χρηματοπιστωτική κρίση του 2008. Το επενδυτικό κλίμα παραμένει ασταθές ενώ οι περιφερειακές ανισότητες εντείνονται.
15. Ουκρανία
Δείκτης Δυστυχίας: 20,9
Πληθωρισμός: 12,1%
Ανεργία: 8,8%
Η ουκρανική οικονομία επλήγη βαθύτατα κατά τη χρηματοπιστωτική κρίση, επανήλθε το 2010, και μετά κατέρρευσε ύστερα από την προσάρτηση της Κριμαίας στη Ρωσία. Η διαφθορά σε πολιτικό επίπεδο και η έλλειψη αποτελεσματικών μεταρρυθμίσεων συνεχίζουν να καθηλώνουν τη χώρα.
14. Μογγολία
Δείκτης Δυστυχίας: 21,7
Πληθωρισμός: 12,9%
Ανεργία: 8,8%
Η οικονομία της Μογγολίας αντιμετωπίζει βραχυπρόθεσμους κινδύνους εξαιτίας των προβληματικών δημοσιονομικών και νομισματικών πολιτικών της κυβέρνησης, που οδηγούν σε υψηλό πληθωρισμό.
13. Αίγυπτος
Δείκτης Δυστυχίας: 23,5
Πληθωρισμός: 10,1%
Ανεργία: 13,4%
Η οικονομία της Αιγύπτου έχει επιβραδυνθεί από το 2011 μέχρι σήμερα, καθώς επικρατούν συνθήκες πολιτικής αστάθειας ενώ η χώρα αντιμετωπίζει και προβλήματα ασφαλείας. Οι τομείς του τουρισμού και της μεταποίησης έχουν πληγεί ιδιαίτερα. Πάντως, πρόσφατα ανακαλύφθηκε ένα τεράστιο πεδίο φυσικού αερίου κοντά στα αιγυπτιακά παράλια.
12. Ισπανία
Δείκτης Δυστυχίας: 24,1
Πληθωρισμός: -0,2%
Ανεργία: 24,3%
Κατά τη διάρκεια της κρίσης η Ισπανία φαινόταν να βρίσκεται σε άσχημη κατάσταση, αλλά τα πράγματα αρχίζουν να βελτιώνονται. Η χώρα γνώρισε το πρώτο έτος θετικής ανάπτυξης το 2014 ύστερα από χρόνια, ενώ και η ανεργία μειώνεται ταχύτατα.
11. Ελλάδα
Δείκτης Δυστυχίας: 25,5
Πληθωρισμός: -1,3%
Ανεργία: 26,8%
Η Ελλάδα ήταν το μεγάλο ζήτημα για την Ευρώπη αυτό το καλοκαίρι καθώς η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ πάλευε ενάντια στους ευρωπαίους πιστωτές της σε σχέση με τους όρους μιας συμφωνίας διάσωσης, η οποία τελικά και επιτεύχθηκε.
10. Ιράν
Δείκτης Δυστυχίας: 26,1
Πληθωρισμός: 15,8%
Ανεργία: 10,3%
Η άρση των κυρώσεων ίσως συνιστούν ένα οικονομικό παράθυρο ευκαιρίας για το Ιράν, δεδομένου ότι η χώρα διαθέτει έναν νέο και καλά εκπαιδευμένο πληθυσμό, και ένα σχετικά μεγάλο μέγεθος αγοράς.
9. Σερβία
Δείκτης Δυστυχίας: 27,8
Πληθωρισμός: 1,7%
Ανεργία: 26,1%
Η Σερβία αντιμετωπίζει πολυάριθμες οικονομικές προκλήσεις μακροπρόθεσμα, συμπεριλαμβανομένης της ανάγκης για τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, μαζί με αυξανόμενο χρέος και υψηλά επίπεδα διαφθοράς.
8. ΠΓΔΜ
Δείκτης Δυστυχίας: 27,9
Πληθωρισμός: -0,1%
Ανεργία: 28%
Η ΠΓΔΜ έχει κάνει βήματα προόδου αλλά παράλληλα έχει αποτύχει να προσελκύσει τον ίδιο όγκο ξένων επενδύσεων όπως οι άλλοι Βαλκάνιοι γείτονές της, ενώ υπάρχουν και σοβαρά προβλήματα διαφθοράς που «πνίγουν» την οικονομία.
7. Νότια Αφρική
Δείκτης Δυστυχίας: 31,1
Πληθωρισμός: 6,1%
Ανεργία: 25%
Η Νότια Αφρική είναι ένα από τα μεγαλύτερα «ονόματα» μεταξύ των αναδυόμενων αγορών, καθώς και το τελευταίο γράμμα στο γνωστό ακρωνύμιο BRICS (S για South Africa). Όμως, η ανάπτυξη έχει επιβραδυνθεί τα τελευταία χρόνια, και η ανεργία και η φτώχεια παραμένουν μακροπρόθεσμα προβλήματα.
6. Λεσότο
Δείκτης Δυστυχίας: 32
Πληθωρισμός: 3,9%
Ανεργία: 28,1%
Η κυβέρνηση του Λεσότο είναι ο μεγαλύτερος εργοδότης της χώρας, αλλά η οικονομία βασίζεται επίσης στην κλωστοϋφαντουργία και τη γεωργία. Παράλληλα, αναπτύσσεται σταδιακά και η εξόρυξη διαμαντιών.
5. Υεμένη
Δείκτης Δυστυχίας: 35,2
Πληθωρισμός: 8,2%
Ανεργία: 27%
Η Υεμένη είναι μια χώρα χαμηλού εισοδήματος που εξαρτάται ιδιαίτερα από τους μειούμενους πετρελαϊκούς της πόρους για να εξασφαλίζει έσοδα. Άλλα μακροχρόνια προβλήματα είναι η ελάττωση των υδάτινων πόρων, η υψηλή ανεργία και η σοβαρή έλλειψη τροφίμων. Σαν να μην έφταναν όλα αυτά, μαίνεται και εμφύλιος πόλεμος στη χώρα.
4. Αργεντινή
Δείκτης Δυστυχίας: 44,1
Πληθωρισμός: 36,4%
Ανεργία: 7,7%
Η οικονομία της Αργεντινής παλεύει με ένα ανεξέλεγκτο δημοσιονομικό πρόβλημα, οικονομική στασιμότητα και ιδιαίτερα μεγάλο πληθωρισμό. Παράλληλα, ολοένα και διογκώνεται το πρόβλημα της βίας που σχετίζεται με τα ναρκωτικά.
3. Τζιμπουτί
Δείκτης δυστυχίας: 62,9
Πληθωρισμός: 2,9%
Ανεργία: 60%
Το Τζιμπουτί βασίζεται πολύ στην ξένη βοήθεια για να υποστηρίξει το ισοζύγιο πληρωμών του, ενώ έχει να αντιμετωπίσει και ανεργία που ξεπερνάει το 60%. Ο πληθωρισμός δεν αποτελεί πρόβλημα, μόνο όμως επειδή το φράγκο Τζιμπουτί είναι συνδεδεμένο με το δολάριο ΗΠΑ, γεγονός που πλήττει το ισοζύγιο πληρωμών της χώρας.
2. Συρία
Δείκτης Δυστυχίας: 67,8
Πληθωρισμός: 34,8%
Ανεργία: 33%
Η οικονομία της Συρίας συνεχίζει να βυθίζεται καθώς χιλιάδες Σύριοι πρόσφυγες φεύγουν από τη χώρα. Η κατάσταση έχει χειροτερέψει από το 2014 και μετά, ύστερα από τις διεθνείς κυρώσεις που επιβλήθηκαν αλλά και την τεράστια καταστροφή των υποδομών.
1. Βενεζουέλα
Δείκτης Δυστυχίας: 70
Πληθωρισμός: 62,2%
Ανεργία: 7,8%
Η Βενεζουέλα φαίνεται να πηγαίνει απ’ το κακό στο χειρότερο, καθώς οι τιμές του πετρελαίου κατέρρευσαν στα τέλη του 2014 και έπληξαν μια οικονομία που βρίσκεται σε ύφεση. Ο πληθωρισμός είναι εκτός ελέγχου, και η μόνη ελπίδα της χώρας είναι η σταθεροποίηση των τιμών του πετρελαίου.