Οι χώρες με την μεγαλύτερη στρατιωτική ισχύ- Η θέση της Ελλάδας

Οι χώρες με την μεγαλύτερη στρατιωτική ισχύ- Η θέση της Ελλάδας
epa06570142 American soldiers salute during the ceremony of changing of the guard in the US command at the command center of the American Land Forces in Europe in Poznan, Poland, 28 February 2018. The 1st Infantry Division of the American Army takes over command from the 4th Infantry Division. US Army Europe's division-level headquarters is responsible for mission command of US forces deployed in support of Atlantic Resolve. EPA/JAKUB KACZMARCZYK POLAND OUT Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Οι χώρες που βρέθηκαν στην πρώτη δεκάδα για φέτος.

Την 33η θέση καταλαμβάνει η Ελλάδα στη λίστα των χωρών με τη μεγαλύτερη στρατιωτική ισχύ, σύμφωνα με την εξειδικευμένη στρατιωτική ιστοσελίδα «Global Firepower» για το 2020.

Για την κατάταξη χρησιμοποιούνται πάνω από 50 μεμονωμένοι παράγοντες για να καθοριστεί το σκορ του Δείκτη Ισχύος (PowerIndex, «PwrIndx») με τις κατηγορίες να ποικίλουν από στρατιωτική και οικονομική ισχύ μέχρι λογιστική ικανότητα και γεωγραφία. Η μέθοδος της εξειδικευμένης στρατιωτικής ιστοσελίδας «Global Firepower» επιτρέπει, με αυτόν τον τρόπο, στα μικρότερα, πιο τεχνολογικά προηγμένα κράτη να ανταγωνιστούν με μεγαλύτερα.

Στις πρώτες δέκα θέσεις βρίσκονται, πλέον, οι ΗΠΑ, η Ρωσία, η Κίνα, η Ινδία, η Ιαπωνία, η Νότια Κορέα, η Γαλλία, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Αίγυπτος και η Βραζιλία. Η Τουρκία βρίσκεται στην 11η θέση και ακολουθούν η Ιταλία και η Γερμανία, το Ιράν και το Πακιστάν.

Όπως αναφέρει ο αιγυπτιακός Τύπος και μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, η Αίγυπτος προχώρησε τρεις θέσεις στη λίστα των χωρών με τη μεγαλύτερη στρατιωτική ισχύ, ξεπερνώντας την Τουρκία, το Ιράν και το Ισραήλ. Σημειώνεται ότι η Πολεμική Αεροπορία της Αιγύπτου κατατάσσεται σε ισχύ 10η στον κόσμο, το Πολεμικό Ναυτικό της στην 7η θέση παγκοσμίως, ενώ στην 4η θέση κατατάσσεται η χώρα σχετικά με την ισχύ της στα τανκς. Αναφορικά με το στράτευμα, η Αίγυπτος, με τον πληθυσμό της να αγγίζει και επίσημα αυτές τις ημέρες τα 100 εκατομμύρια (εντός των συνόρων της, εκτός των 9 εκατομμυρίων που ζουν στο εξωτερικό), οι άνδρες της χώρας υπολογίζονται σε περίπου 43 εκατομμύρια, εκ των οποίων 920.000 αποτελούν το στρατιωτικό προσωπικό, ενώ 36 εκατομμύρια άντρες είναι «κατάλληλοι για υπηρεσία» σε περίπτωση στρατιωτικής ανάγκης.

Δείτε ολόκληρη τη λίστα εδώ.