Οι χώρες που πετάνε το περισσότερο φαγητό στον κόσμο

Οι χώρες που πετάνε το περισσότερο φαγητό στον κόσμο
Παγκοσμίως χάνονται γύρω στα 400 δισ. δολάρια σε τρόφιμα τα οποία δεν προλαβαίνουν καν να φτάσουν στα καταστήματα.

Σύμφωνα με τα Ηνωμένα Έθνη, το 14% της προμήθειας τροφίμων χάνεται κάθε χρόνο. Παράλληλα, η σπατάλη αυτή προκαλεί περιττή «πίεση» στο περιβάλλον, σύμφωνα με τον FAO (Οργανισμός Τροφίμων και Γεωργίας των Hνωμένων Εθνών). Τα περισσότερα «χαμένα» τρόφιμα εντοπίζονται στην Κεντρική και Νότια Ασία, στη Βόρεια Αμερική και στην Ευρώπη. Ο Οργανισμός Τροφίμων και Γεωργίας των Ηνωμένων Εθνών αναφέρει πως η καλύτερη αποθήκευση και υποδομή ψύξης θα συμβάλλουν στη μείωση των απωλειών, αν και χρειάζονται περισσότερα λεπτομερή στοιχεία για την αντιμετώπιση του προβλήματος.

Η σπατάλη των τροφίμων συμβάλλει στις εκπομπές αερίων που προέρχονται από τα θερμοκήπια και εκτιμάται ότι περισσότεροι από 820 εκατ. άνθρωποι πεινούν καθημερινά. Οι παγκόσμιοι ηγέτες έχουν δεσμευτεί να προσπαθήσουν να μειώσουν κατά το ήμισυ τα παγκόσμια απόβλητα τροφίμων σε επίπεδο λιανικής και κατανάλωσης έως το 2030, καθώς και να μειώσουν τις απώλειες στην παραγωγή τροφίμων. Σε αυτό τον στόχο προσπαθούν να συμβάλλουν και οι εταιρείες βελτιώνοντας την αποτελεσματικότητα της παραγωγής τροφίμων.

Σύμφωνα με τον FAO, οι καταναλωτές σπαταλούν μεγάλες ποσότητες τροφίμων. Περίπου το 37% των ζωικών προϊόντων και ενδεχομένως το 1/5 των οπωροκηπευτικών μπορούν να σπαταληθούν μετά την αγορά τους. Τα πιο πλούσια έθνη έχουν μεγαλύτερα ποσοστά στην σπατάλη τροφίμων εξαιτίας της περιορισμένης διάρκειας ζωής ή του κακού σχεδιασμού κατανάλωσης τροφίμων, ενώ τα πιο φτωχά κράτη αντιμετωπίζουν συχνά προβλήματα με το κλίμα και τις υποδομές τους. Μεγάλη σπατάλη γίνεται επίσης, σε ρίζες, βολβούς και ελαιόσπορους, καθώς και σε δημητριακά και όσπρια.

Παρακάτω θα βρείτε οκτώ χώρες και το ποσοστό των τροφίμων που χάνονται από τη συγκομιδή μέχρι τη διανομή.