Οι ισχυρότεροι στρατοί του κόσμου

Οι ισχυρότεροι στρατοί του κόσμου
epa06570142 American soldiers salute during the ceremony of changing of the guard in the US command at the command center of the American Land Forces in Europe in Poznan, Poland, 28 February 2018. The 1st Infantry Division of the American Army takes over command from the 4th Infantry Division. US Army Europe's division-level headquarters is responsible for mission command of US forces deployed in support of Atlantic Resolve. EPA/JAKUB KACZMARCZYK POLAND OUT Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Σημειώνεται ότι οι ΗΠΑ αφιερώνουν 716 δισ. δολάρια στον ετήσιο αμυντικό προϋπολογισμό τους.

Οι ΗΠΑ κυριαρχούν στην πρώτη θέση με τους πιο ισχυρούς στρατούς στον κόσμο, παρά τον ολοένα και αυξανόμενο ανταγωνισμό με τη Ρωσία και την Κίνα. Ακριβείς συγκρίσεις της στρατιωτικής δύναμης των χωρών είναι δύσκολο να πραγματοποιηθούν, κάτι που κάνει την ετήσια κατάταξη της Global Firepower ακόμα πιο αξιόπιστη.

Η κατάταξη της Global Firepower για το 2019 βασίζεται σε πάνω από 55 παράγοντες προκειμένου να καταλήξει στο σκορ που λαμβάνει η κάθε μια από τις 137 χώρες που βρίσκονται στην κατάταξη και το οποίο αντιστοιχεί στην στρατιωτική τους δύναμη. Αυτή η κατάταξη εκτιμά την ποικιλία των όπλων της κάθε χώρας και δίνει ιδιαίτερη σημασία στο διαθέσιμο ανθρώπινο δυναμικό της. Η γεωγραφία, η αριθμιτική ισχύς, οι διαθέσιμες φυσικές πηγές και η κατάσταση της τοπικής βιομηχανίας λαμβάνονται επίσης υπ’ όψιν. Οι αναγνωρισμένες πυρηνικές δυνάμεις των χωρών λαμβάνουν επιπλέον πόντους, αλλά τα πυρηνικά αποθέματα δεν υπολογίζονται στο τελικό σκορ. Οι χώρες που περιβάλλονται από ξηρά δεν έχουν αρνητική βαθμολογία λόγω έλλειψης ναυτικού, αλλά χώρες που έχουν ναυτικό λαμβάνουν αρνητική βαθμολογία σε περίπτωση που οι στόλοι τους δεν έχουν ποικιλία.  Οι χώρες του ΝΑΤΟ λαμβάνουν ένα μικρό μπόνους καθώς η συμμαχία θεωρητικά μοιράζεται πόρους με τις χώρες- μέλη, αλλά γενικά, η παρούσα πολιτική και στρατιωτική ηγεσία της κάθε χώρας δεν λαμβάνεται υπ όψιν (αν και η οικονομική υγεία και σταθερότητα λαμβάνονται).

Η υψηλότερη βαθμολογία που μπορεί να λάβει μια χώρα στην κατάταξη είναι 0,0000, που είναι «ρεαλιστικά ανέφικτη», σύμφωνα με την Global Firepower. Όσο πιο κοντά είναι μια χώρα στο συγκεκριμένο νούμερο, τόσο πιο ισχυρός είναι ο στρατός της.

Βάσει επομένως αυτών των κριτηρίων, αυτοί είναι οι πιο ισχυροί στρατοί στον κόσμο.