Οι μεγαλύτερες IPO της δεκαετίας και γιατί αξίζει να τις θυμόμαστε

Οι μεγαλύτερες IPO της δεκαετίας και γιατί αξίζει να τις θυμόμαστε
epa08067819 A pedestrian walks past a display showing information of the Nikkei Stock Average (C), New York Dow (R) and Shanghai stock market (L) in Tokyo, 13 December 2019. Japan's Nikkei 225 Stock Average surged by more than 2 percent during the morning trading session on 13 December following hopes of a US-China trade deal. EPA/KIMIMASA MAYAMA Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Από την Saudi Aramco μέχρι την... «κατρακύλα» της Uber, αυτές είναι σημαντικότερες αρχικές δημόσιες προσφορές που έγιναν μέσα στην τελευταία δεκαετία.

Από την Ντόρα Σαμούρκα

Με έναν αξιοσημείωτο και… περίεργο τρόπο, η αγορά των αρχικών δημόσιων προσφορών δεν είναι αυτή που ξέραμε. Ολοένα και λιγότερες νεοσύστατες επιχειρήσεις αποφασίζουν να κάνουν το μεγάλο βήμα και να μπουν στο χρηματιστήριο, τη στιγμή που τεράστιοι κολοσσοί δηλώνουν μετά από πολλή σκέψη ότι θα μπουν σε αυτό.

Ωστόσο, τα τελευταία 10 χρόνια η αγορά των IPO μας απασχόλησε αρκετά, με κάποια μεγάλα ονόματα όπως το Facebook, η General Motors και η Alibaba να δηλώνουν πως θα μπουν στο χρηματιστήριο. Συνολικά, 1.689 δημόσιες εγγραφές διεξήχθησαν στις χρηματιστηριακές αγορές των Η.Π.Α., αυξάνοντας συνολικά σε 435 δισ. δολάρια τα έσοδα, σύμφωνα με την Renaissance Capital, πάροχο θεσμικών ερευνών.

Βέβαια, ο ρυθμός των νέων καταχωρίσεων είναι πιο αργός σχετικά με τις προηγούμενες δεκαετίες. Σύμφωνα με έρευνες από τον Jay Ritter, καθηγητή οικονομικών στο Πανεπιστήμιο της Φλόριντα, ο αριθμός των IPO στη συγκεκριμένη δεκαετία είναι πάνω από 60% χαμηλότερος από τις νέες προσφορές τις τελευταίες δύο δεκαετίες του 20ού αιώνα.

Και ενώ υπήρξε αύξηση των IPO τεχνολογίας, η μεγαλύτερη αγορά νέων εκδόσεων μπορεί να χαρακτηριστεί από εταιρείες που περιμένουν περισσότερο και περισσότερο για να κάνουν τη δημόσια προσφορά τους. Ο διάμεσος χρόνος από την ίδρυση μιας τεχνολογικής εταιρείας σε μια IPO ήταν 11 χρόνια την τελευταία δεκαετία, από επτά χρόνια στα τέλη του 20ου αιώνα. Μια ματιά σε μερικές από τις σημαντικότερες δημόσιες εγγραφές των τελευταίων δέκα ετών δείχνει πώς εξελίσσονται οι τάσεις στην άντληση εταιρικού κεφαλαίου, καθώς και πώς οι… «γεύσεις» των επενδυτών μετατοπίστηκαν με την πάροδο του χρόνου.

Τι να περιμένουμε το 2020

Η ByteDance, η κινεζική startup αξίας 75 δισ. δολαρίων και ιδιοκτήτρια της εφαρμογής σύντομων βίντεο TikTok, σχεδιάζει την αρχική δημόσια προσφορά της στο Χονγκ Κονγκ μόλις το πρώτο τρίμηνο του 2020. Η κινεζική startup της εφηβικής «μανίας» του TikTok, προβλέπεται ότι θα αποζημιώσει πολλούς επενδυτές που «κάηκαν» από την IPO της Uber και της WeWork. Η επταετής εταιρεία, η οποία κατέχει επίσης την κινεζική εφαρμογή ειδήσεων Jinri Toutiao, επέλεξε το Χονγκ Κονγκ αντί της Νέας Υόρκης, παρά τις πρόσφατες αναταραχές. Ο δείκτης Hang Seng έχασε περίπου το 11% της αξίας του από τα υψηλά επίπεδα που είχε σημειώσει στις αρχές του τρέχοντος έτους, εν μέσω μαζικών διαδηλώσεων και εμφυλίων αναταραχών.

Η αποτίμηση της ByteDance στα 75 δισ. δολάρια τον Οκτώβριο του 2018, όταν έκλεισε ένα γύρο χρηματοδότησης ύψους 3 δισ. δολαρίων υπό την ηγεσία της SoftBank, διπλασίασε την αξία της σε σχέση με χρόνο νωρίτερα. Μια δημόσια εγγραφή θα σηματοδοτήσει μεγάλα κέρδη για τους πρώιμους επενδυτές όπως ο κινεζικός βραχίονας της Sequoia Capital και θα βοηθήσει επίσης τη SoftBank σε μια εποχή που η αξία των επενδύσεών της σε εταιρείες όπως η Uber και η WeWork έχει μειωθεί δραματικά.

Η Airbnb ανακοίνωσε τον Σεπτέμβριο ότι θα προβεί σε αρχική δημόσια προσφορά το 2020, σηματοδοτώντας έτσι την έναρξη άλλης μιας σειράς τεράστιων εισαγωγών εταιρειών τεχνολογίας στη Wall Street. Η εταρεία, η οποία ενοικιάζει κατοικίες σε τουρίστες, δεν έδωσε κάποιο χρονοδιάγραμμα για τη σχεδιαζόμενη δημόσια προσφορά της. Κάποιοι επενδυτές ανέμεναν είσοδο της εταιρείας στο χρηματιστήριο φέτος, όπως έκαναν πολλές άλλες εταιρείες στο tech, όπως η Uber, η Lyft, η Zoom και η Pinterest. Η είδηση των σχεδίων της Airbnb για ολοκλήρωση της αρχικής δημόσιας προσφοράς του χρόνου έρχεται στον απόηχο ανάμικτων τέτοιων κινήσεων από άλλους τεχνολογικούς «μονόκερους» (όρος που χαρακτηρίζει εταιρείες με αποτίμηση αξίας άνω του 1 δισ. δολαρίων).