Οι πιο ευτυχισμένες χώρες του κόσμου και η θέση της Ελλάδας

Οι πιο ευτυχισμένες χώρες του κόσμου και η θέση της Ελλάδας
AMSTERDAM, NETHERLANDS - JUNE 26: A general view from city center after the 4th phase of the normalization in the novel coronavirus (Covid-19) pandemic, in which the mask obligation in closed areas was removed, has started as of today, in Amsterdam, Netherlands on June 26, 2021. Abdullah Asiran / Anadolu Agency (Photo by Abdullah Asiran / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP) Photo: AFP
Ακόμα και αν πολλές πτυχές της ευτυχίας εξαρτώνται από εμάς τους ίδιους, υπάρχουν παράγοντες που είναι πέρα ​​από τον έλεγχό μας.

Είναι κοινώς αποδεκτό πως τίποτα στη ζωή δεν είναι πιο σημαντικό από την ευτυχία. Όμως ακόμα και αν πολλές πτυχές ενός τέτοιου συναισθήματος εξαρτώνται από εμάς τους ίδιους, δυστυχώς, υπάρχουν παράγοντες που είναι πέρα ​​από τον έλεγχό μας και καθορίζουν το επίπεδο ευτυχίας που νιώθουμε στη ζωή μας.

Ένας συχνά υποτιμημένος παράγοντας είναι και το περιβάλλον στο οποίο ζούμε. Όχι μόνο το πιο κοντινό μας περιβάλλον, αλλά ευρύτερα η χώρα στην οποία διαμένουμε, καθώς η συνολική ποιότητα ζωής των πολιτών διαφέρει από κράτος σε κράτος. Σύμφωνα με πολλές μελέτες, ορισμένες πτυχές του τι προσφέρει (ή δεν προσφέρει) μια χώρα στους κατοίκους της συσχετίζονται σημαντικά με το μέσο επίπεδο ευτυχίας που αισθάνονται αυτοί οι πολίτες.

Η παρακάτω λίστα περιλαμβάνει τις δέκα πιο ευτυχισμένες χώρες στον κόσμο, σύμφωνα με το World Happiness Report, στο οποίο προσμετρώνται έξι παράγοντες κατάταξης: κατά κεφαλήν ΑΕΠ, επίπεδο κοινωνικής υποστήριξης, προσδόκιμο υγιούς ζωής, ελευθερία δράσεων, γενναιοδωρία και αντιλήψεις για τη διαφθορά.

Αυτοί οι παράγοντες μετρώνται για, σχεδόν, κάθε κράτος της υφηλίου και όσο ψηλότερα βρεθεί στην κατάταξη, τόσο πιο ευτυχισμένος μπορεί να είναι ένας μέσος κάτοικος της.

Η χώρα μας βρίσκεται στην 67η θέση από 146 κράτη, και μετά από την οικονομική κρίση και την πανδημία, σίγουρα έχουμε δρόμο να διανύσουμε για να βρούμε την χαμένη μας ευτυχία.

Πηγή: World Happiness Report