Οι πιο φθηνές πόλεις του κόσμου για τη φετινή χρονιά

Οι πιο φθηνές πόλεις του κόσμου για τη φετινή χρονιά
epa07339189 Hundreds of sympathizers of the opposition wave a giant Venezuelan flag during a march against Nicolas Maduro's Government, in Caracas, Venezuela, 02 February 2019. Maduro and his opponent National Assembly leader Juan Guaido have called on their supporters to take to the streets as international pressure increased on Maduro to resign. Guiado had declared himself interim president of Venezuela on 23 January and promised to guide the country toward new election as he consider last May's election not valid. EPA/LEONARDO MUNOZ Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Αυτό, όμως, δε σημαίνει ότι η ζωή είναι φθηνή για τους κατοίκους τους, καθώς οι τιμές προσαρμόζονται στον πληθωρισμό συχνά πιο γρήγορα από τους μισθούς.

Το Παρίσι και το Χονγκ Κονγκ για πρώτη φορά κατατάχθηκαν μαζί με τη Σιγκαπούρη ως οι ακριβότερες πόλεις για να ζει κανείς, σύμφωνα με έρευνα, με τις υπηρεσίες κοινής ωφελείας και τις μεταφορές να αυξάνουν το κόστος διαβίωσης. Η Ζυρίχη, η Γενεύη και η Οσάκα της Ιαπωνίας ακολουθούν σε κοντινή απόσταση, ενώ πόλεις αναδυόμενων αγορών όπως η Κωνσταντινούπολη και η Μόσχα έπεσαν στην κατάταξη εξαιτίας του υψηλού πληθωρισμού και της υποτίμησης του νομίσματος τους, σύμφωνα με την έρευνα του Economist Intelligence Unit (EIU).

Για την έρευνα του EIU, οι μελετητές συνέκριναν το κόστος περισσότερων των 150 προϊόντων και υπηρεσιών, όπως αυτοκίνητα, τρόφιμα, ενοίκιο, μεταφορές και ενδύματα σε 133 πόλεις. Η πολιτική αναταραχή στη Βενεζουέλα υποβάθμισε το Καράκας στο τέλος της κατάταξης, ενώ ακολουθούν η Δαμασκός της Συρίας, το Καράτσι στο Πακιστάν, το Μπουένος Άιρες της Αργεντινής και το Νέο Δελχί μεταξύ των 10 φθηνότερων πόλεων.

«Ωστόσο, η υποχώρηση μιας πόλης στην κατάταξη δεν σημαίνει απαραίτητα ότι η ζωή έγινε αυτομάτως πιο φθηνή για τους κατοίκους της, καθώς οι τιμές προσαρμόζονται στον πληθωρισμό συχνά πιο γρήγορα από τους μισθούς», δήλωσε η Γκιουνές Τσανσίζ από το ινστιτούτο World Resources Institute (WRI). «Το κόστος διαβίωσης στην Κωνσταντινούπολη, για παράδειγμα, φαίνεται να έχει μειωθεί, αλλά καθώς έχουν αυξηθεί οι δαπάνες των νοικοκυριών, αυτό δεν έχει θετικό αντίκτυπο στην καθημερινή ζωή των κατοίκων», δήλωσε η Τσανσίζ, διευθύντρια του προγράμματος του WRI «Βιώσιμες Πόλεις της Τουρκίας».

*Η Νέα Υόρκη, καθώς χρησιμοποιείται ως μέτρο σύγκρισης, βρίσκεται στην 100ή θέση.