Οι πιο «τρελές» θεωρίες συνωμοσίας για τον Covid-19 που διαδίδονται πιο γρήγορα και από τον ίδιο τον ιό

Οι πιο «τρελές» θεωρίες συνωμοσίας για τον Covid-19 που διαδίδονται πιο γρήγορα και από τον ίδιο τον ιό
Photo: pixabay.com
Η ψηφιακή εποχή ευνοεί τις θεωρίες συνομωσίας και τα fake news που ταξιδεύουν μέσω του ίντερνετ σε όλο τον κόσμο με ταχύτητα φωτός. Τα σενάρια περί προελεύσεως του κορωνοϊού βρίθουν και εκατομμύρια κόσμος φαίνεται πως τα μοιράζεται καθημερινά μέσω των κοινωνικών μέσων, γεγονός που συμβάλλει στον πολλαπλασιασμό και τη γρήγορη διασπορά ψευδών ειδήσεων.

Από την Ντόρα Σαμούρκα

Καθώς η κρίση του COVID-19 επιδεινώνεται, ο κόσμος αντιμετωπίζει πλέον και μια παράλληλη παγκόσμια κρίση παραπληροφόρησης. Οι θεωρίες συνωμοσίας, που συμπεριφέρονται όπως οι ίδιοι οι ιοί, εξαπλώνονται εξίσου γρήγορα στο διαδίκτυο.

Ενδεικτικά για να αντιμετωπίσει αυτή την κατάσταση παραπληροφόρησης, το Twitter αναβάθμισε την πολιτική περί COVID-19 ζητώντας από τους χρήστες να αφαιρούν tweets που κάνουν «μη επαληθευμένους ισχυρισμούς» και «υποκινούν τους ανθρώπους σε δράση, προκαλώντας εκτεταμένο πανικό, κοινωνική αναταραχή ή μεγάλη αταξία».

Οι αλλαγές ήρθαν, καθώς η παραπληροφόρηση σχετικά με τον COVID-19 έχει εξαπλωθεί στα κοινωνικά μέσα, και έχει παρακινήσει τους ανθρώπους να ενεργούν βιαστικά. Για παράδειγμα, πολίτες στην Βρετανία έβαλαν φωτιά στους πύργους 5G εξαιτίας θεωριών συνωμοσίας που συνδέουν ψευδώς την εξάπλωση του COVID-19 με τα δίκτυα- γι ‘αυτό το λόγο το Twitter αναφέρει συγκεκριμένα ότι tweets που υποκινούν ανθρώπους να καταστρέψουν υποδομές 5G περιλαμβάνονται στις νέες οδηγίες.

Το Facebook, η Google, το LinkedIn, η Microsoft, το Reddit, το Twitter και το YouTube ανακοίνωσαν ότι έχουν δεσμευτεί από κοινού να καταπολεμήσουν την παραπληροφόρηση που σχετίζεται με τον κορωνοϊό από τις 16 Μαρτίου.

Ιστορικά το ξέσπασμα μιας πανδημίας συνοδευόταν πάντα από φήμες ή θεωρίες συνωμοσίας. Σύμφωνα με τον Μίχαελ Μπούτερ, καθηγητή στο Πανεπιστήμιο του Τύμπινγκεν, πολλοί τείνουν να ισχυρίζονται ότι πάντα πίσω από τα μεγάλα δεινά, κρύβεται μια παράνομη ομάδα ανθρώπων που σχεδιάζει να πάρει την εξουσία ή να ελέγξει ή ακόμη να καταστρέψει τον πλανήτη. Αντίστοιχες θεωρίες έχουν υπάρξει πολλές ανά τους αιώνες. Ας δούμε παρακάτω τις πιο γνωστές θεωρίες συνομωσίας για τον κορωνοϊό.