Οι ποδοσφαιρικές «δυναστείες» της Ευρώπης

Οι ποδοσφαιρικές «δυναστείες» της Ευρώπης
Photo: pixabay.com
Ακόμα και στα μεγάλα πρωταθλήματα υπάρχουν περίοδοι που μία ομάδα είναι κάτι παραπάνω από «αφεντικό».

Η Μπάγερν Μονάχου νίκησε με 1-0 την Βέρντερ στη Βρέμη και κατέκτησε το 8ο συνεχόμενο πρωτάθλημα στη Bundesliga επιβεβαιώνοντας ότι είναι η απόλυτη κυρίαρχος στη Γερμανία.  Πόσο συχνό είναι το φαινόμενο μία ομάδα να κυριαρχεί στο εθνικό της πρωτάθλημα; Στην Ελλάδα ο Ολυμπιακός έχει κατακτήσει σε δύο διαφορετικές περιόδους 8 συνεχόμενα πρωταθλήματα, αλλά αυτό δεν είναι μόνο ελληνικό φαινόμενο.

Ακόμα και στα μεγάλα πρωταθλήματα υπάρχουν περίοδοι που μία ομάδα είναι κάτι παραπάνω από «αφεντικό». Με αφορμή τη νέα επιτυχία της Μπάγερν, το Αθηναϊκό Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, παρουσιάζει τις μεγαλύτερες ποδοσφαιρικές «δυναστείες» στην Ευρώπη, από τα 20 κορυφαία πρωταθλήματα, με βάση τους πίνακες της UEFA.

Στην Ιταλία η Γιουβέντους έχει κατακτήσει 8 συνεχόμενα πρωταθλήματα και φέτος θα διεκδικήσει το 9ο. Οσα ακριβώς έχει κατακτήσει στην Ελβετία η Βασιλεία.

Στη Γαλλία η Λιόν είχε κατακτήσει 7, ενώ τα ίδια ακριβώς έχει κατακτήσει και ο ΑΠΟΕΛ. Το ρεκόρ Ευρώπης, ωστόσο, κρατά η Ντιναμό Κιέβου στην Ουκρανία με 12 συνεχόμενα πρωταθλήματα κι ακολουθεί η Ντιναμό Ζάγκρεμπ στην Κροατία με 11 πρωταθλήματα.

Αντίθετα, «φτωχοί συγγενείς» είναι οι ομάδες της Premier League, καθώς ποτέ στην Ιστορία κάποια αγγλική ομάδα δεν έχει καταφέρει να ξεπεράσει τα τρία συνεχόμενα πρωταθλήματα. Την περίοδο 1924-26 η Χάντερσφιλντ είχε χτίσει τη δική της μικρή αυτοκρατορία και στη συνέχεια ακολουθούν Αρσεναλ (1924-26), Λίβερπουλ (1933-35), ενώ δύο φορές το πέτυχε η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ (1999-2001, 2007-09)

Ακολουθεί ο κατάλογος με τις «δυναστείες» του ποδοσφαίρου στο ευρωπαϊκό στερέωμα, ανάμεσα στα 20 κορυφαία πρωταθλήματα, όπως βρίσκονται στη λίστα της UEFA.