Οι σημαντικότερες ιστορικές ανακαλύψεις του 2018
- 01/01/2019, 17:00
- SHARE
Μεταξύ των οποίων βρίσκεται και μια ελληνική.
Ο εντοπισμός της αρχαίας Τενέας στο Χιλιομόδι Κορινθίας τον περασμένο Νοέμβριο «φιγουράρει» μεταξύ των 10 σημαντικότερων ανακαλύψεων για το 2018, σύμφωνα με το διαδικτυακό περιοδικό τέχνης ARTSY. Το ARTSY ειδικεύεται σε θέματα τέχνης, ωστόσο, δείχνει να εκτιμά τις αρχαιολογικές ειδήσεις καθώς, εκτός από τον εντοπισμό της αρχαίας Τενέας, της πόλης που σύμφωνα με το μύθο ανέθρεψε τον Οιδίποδα, στη λίστα συμπεριλαμβάνονται οι ανακαλύψεις στην Πομπηία, στην Αίγυπτο και στη νεκρόπολη των Μάγια στη Γουατεμάλα, αλλά και το πλέον «άθικτο» ναυάγιο στον κόσμο, δηλαδή, του ελληνικού πλοίου, ηλικίας τουλάχιστον 2.400 ετών, που βρέθηκε στα βάθη της Μαύρης Θάλασσας.
Σημειώνεται ότι ο εντοπισμός της αρχαίας Τενέας συμπεριλήφθηκε στα σημαντικότερα ιστορικά και αρχαιολογικά γεγονότα του 2018 και από τον ιστότοπο του δικτύου History στις αρχές Δεκεμβρίου.
Ακολουθεί η λίστα με τις υπόλοιπες σημαντικές ιστορικές ανακαλύψεις του 2018.
1. Πέτρα γεμάτη γκράφιτι ανακαλύφθηκε ότι ήταν τελικά τμήμα μεσαιωνικής Αγίας Τράπεζας
Ερευνητές στην Εκκλησία της Αναστάσεως στην Παλαιά Πόλη της Ιερουσαλήμ βρέθηκαν προ εκπλήξεως τον Φεβρουάριο όταν εξέτασαν την ανάποδη πλευρά μια προηγουμένως ασήμαντης μεγάλης πλάκας που βρισκόταν σε έναν τοίχο στην άκρη του ναού, και πάνω στην οποία είχαν γράψει τουρίστες. Στην πραγματικότητα, ο τοίχος ήταν τμήμα της Αγίας Τράπεζας που δημιουργήθηκε από μεσαιωνικούς Σταυροφόρους στις αρχές του 12ου αιώνα.
2. Ανθρώπινη γνάθος γίνεται το αρχαιότερο δείγμα ανθρώπων έξω από την Αφρική
Πριν από το 2018, το αρχαιότερο απολίθωμα που είχε βρεθεί έξω από την Αφρική εκτιμάτο πως ήταν μεταξύ 90.000 και 120.000 χρόνων. Αλλά τον Ιανουάριο, μια ομάδα ερευνητών αποκάλυψε την ανακάλυψη ενός απολιθώματος της άνω γνάθου ανθρώπου, που ήταν τουλάχιστον 50.000 ετών πιο παλιό, υποδηλώνοντας ότι οι πρώτοι άνθρωποι ίσως είχαν μεταναστεύσει έξω από την Αφρική πολύ νωρίτερα απ’ όσο πιστευόταν μέχρι τώρα.
3. Μια χαμένη συνέντευξη με έναν επιζήσαντα από το τελευταίο αμερικανικό δουλεμπορικό πλοίο
Στις αρχές της δεκαετίας του 1930, ο συγγραφέας Zora Neale Hurston εντόπισε και πήρε συνέντευξη από τον Cudjo Lewis, έναν πρώην δούλο που είχε μεταφερθεί από την Αφρική πάνω στο πλοίο Clotilda, το τελευταίο δουλεμπορικό πλοίο που έφτασε στις ΗΠΑ το 1860. Οι εκδότες της εποχής απέρριψαν το βιβλίο του Hurston «Barracoon: The Story of the Last “Black Cargo”» και εκδόθηκε τελικά τον φετινό Μάιο, φέρνοντας την ιστορία του Lewis σε ένα ευρύτερο κοινό, περίπου έναν αιώνα αφότου μίλησε στον Hurston.
Φωτογραφία: Former slave Cudjo Lewis pictured in his home. Erik Overbey Collection, The Doy Leale McCall Rare Book and Manuscript Library, University of South Alabama
4. Αρχαιολόγοι ανακάλυψαν τα αρχαιότερα γνωστά δείγματα φαγητών
Στην Σικελία, αρχαιολόγοι βρήκαν ίχνη από ελαιόλαδο σε θραύσματα κεραμικών σκευών που χρονολογούνται στο 2.000 π.Χ., ενώ ερευνητές στην Αίγυπτο ανακάλυψαν μια άμορφη, βακτηριωμένη ουσία μέσα σε μερικά σπασμένα βάζα που αποδείχθηκε ότι ήταν τυρί 3.300 ετών.
Φωτογραφία: Cheese recovered from the Tomb of Ptahmesduring excavation. University of Catania and Cairo University
5. Ένα οκτάχρονο κορίτσι τράβηξε ένα σπαθί 1.000 χρόνων από μια λίμνη στη Σουηδία
Η νεαρή Saga Vanecek πάτησε πάνω σε ένα σκουριασμένο παλιό μεταλλικό αντικείμενο ενώ έπαιζε στη Λίμνη Vidöstern. Μουσειολόγοι εκτίμησαν ότι το σπαθί που βρήκε ήταν τουλάχιστον 1.000 ετών, και πολλοί το χρονολογούν ακόμα και στον 5ο ή 6ο αιώνα μ.Χ., μια εποχή που ήταν προγενέστερη της εποχής των Βίκινγκς κατά εκατοντάδες χρόνια.
Φωτογραφία: Viking era sword discovered by8-year-old girl. Jönköping Läns Museum
6. Λέιζερ αποκάλυψαν 60.000 άγνωστες μέχρι σήμερα κατασκευές αρχαίων Μάγια
Χρησιμοποιώντας τεχνολογία που ονομάζεται «lidar» (ανίχνευση και εύρεση φωτός), ερευνητές σκάναραν πάνω από 800 μίλια του Maya Biosphere Reserve στην Γουατεμάλα και βρήκαν δεκάδες χιλιάδες φάρμες, σπίτια και αμυντικές δομές, μαζί με μίλια δρόμων και καναλιών. Το εντυπωσιακό εύρημα ήρθε σε αντίθεση με προηγούμενες εκτιμήσεις που υπέθεταν ότι τα σπίτια των Μάγια ήταν πιο απομονωμένα και οι πόλεις λιγότερο κατοικημένες.
Φωτογραφία: Newly documented Mayan structures. PACUNAM/ Estrada Belli
7. Αρχαιολόγοι βρήκαν ένα άλογο και ένα εντυπωσιακό βωμό «κατεψυγμένα» στις στάχτες τις Πομπηίας
Περίπου 2.000 χρόνια μετά την έκρηξη του ηφαιστείου που κατέστρεψε την ρωμαϊκή πόλη της Πομπηίας, αρχαιολόγοι έκαναν δύο εντυπωσιακές ανακαλύψεις, ξεκινώντας με αυτή του άθικτου σώματος ενός αρχαίου αλόγου. Ανακάλυψαν επίσης ένα περίτεχνο και άριστα διατηρημένο ιερό, που βρισκόταν για αιώνες κρυμμένος ανάμεσα στα συντρίμμια της πόλης.
Φωτογραφία: The plaster cast of a horse discovered in an ancient stable outside Pompeii. Parco Archeologico di Pompei
8. Το αρχαιότερο άθικτο ναυάγιο του κόσμου βρέθηκε στον πάτο της Μαύρης Θάλασσας
Μέχρι τη στιγμή που η αγγλοβουλγαρική ομάδα ερευνητών εντόπισε το ναυάγιο ενός αρχαίου ελληνικού εμπορικού πλοίου κοντά στην βουλγαρική όχθη, η απουσία οξυγόνου το είχε διατηρήσει σχεδόν άθικτο για πάνω από 2.400 χρόνια.
Φωτογραφία: Shipwreck found in the Black Sea with ties to ancient Greece Black Sea. MAP/ EEF Expeditions
9. Η χαμένη τρωική πόλη της Τενέας βρέθηκε στην Ελλάδα
Τον Νοέμβρη, ερευνητές ανακοίνωσαν ότι ανακάλυψαν τις πρώτες αρχαιολογικές ενδείξεις της αρχαίας πόλης της Τενέας, η οποία σύμφωνα με αρχαία ιστορικά ελληνικά κείμενα και μύθους είχε ιδρυθεί από μια ομάδα Τρώων αιχμαλώτων μετά την ήττα τους στον Τρωϊκό πόλεμο, και ίσως ήταν η πόλη καταγωγής του Οιδίποδα. Μαζί με πολλούς τάφους γεμάτους με ανθρώπινα υπολείμματα και πολύτιμα κτερίσματα, οι αρχαιολόγοι βρήκαν τα υπολείμματα των κτιρίων της Τενέας, τα οποία περιλάμβαναν τους τάφους δύο εμβρύων και μια συλλογή νομισμάτων που εκτείνεται σε πολλούς αιώνες. Όπως είχε αναφέρει, μεταξύ άλλων, στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η δρ. Έλενα Κόρκα, επικεφαλής του ερευνητικού προγράμματος Αρχαίας Τενέας, «το κομμάτι το οποίο εμείς σκάβουμε αυτή τη στιγμή, δηλαδή, τα οικιστικά, εντοπίζονται στα ελληνιστικά και στα ρωμαϊκά χρόνια, όταν είχε μια τεράστια ευμάρεια η πόλη αυτή, η οποία είχε αρχίσει να διεκδικεί την ανεξαρτησία της […] Και μόνο ο μύθος ότι ο Αγαμέμνονας εγκατέστησε εκεί τους Τρώες ή τους κατοίκους της Τενέδου, όλα αυτά δείχνουν τη σημασία της πόλης».
Φωτογραφία: Tenea an Ancient Greek city Greek Ministry of Culture
10. Μια πρώιμη απεικόνιση του Ιησού βρέθηκε σε αρχαία ισραηλινή εκκλησία
Βρέθηκε σε τοίχο εκκλησίας εν μέσω ερειπίων ενός αγροτικού χωριού της βυζαντινής εποχής στο νότιο Ισραήλ. Η μέχρι πρότινος άγνωστη τοιχογραφία 1.500 ετών είναι ένα σπάνιο παράδειγμα πρώιμης χριστιανικής τέχνης που ανακαλύφθηκε στην χώρα και πιστεύεται ότι απεικονίζει τον Χριστό στην βάπτισή του.
Φωτογραφία: Ancient drawing found in Israeli Church could show the face of Jesus. Dror Maayan/ Antiquity