Ιδού πόσο έχει καταφέρει να μολύνει ο κορωνοϊός το ποδόσφαιρο

Ιδού πόσο έχει καταφέρει να μολύνει ο κορωνοϊός το ποδόσφαιρο
Photo: pixabay.com
Απώλειες δισεκατομμυρίων, μειώσεις μισθών των παικτών, πτώση της αξίας τους και πρωταθλήματα που έχουν αναβληθεί σχεδόν σε ολόκληρο τον κόσμο.

Τον Φεβρουάριο άρχισε να γίνεται έντονα συζήτηση από την πολιτική ηγεσία της Ιταλίας ότι υπήρχε πιθανότητα μετάθεσης της ημερομηνίας ή ακόμη και αναβολής του EURO 2020, τη στιγμή που η UEFA εκτιμούσε πως η ποδοσφαιρική διοργάνωση θα γινόταν κανονικά στις 12 Ιουνίου στη Ρώμη. Η UEFA διαβουλεύτηκε με τους υπουργούς της κυβέρνησης γύρω από την ήπειρο, σχετικά με την απειλή του κορωνοϊού προς τη διοργάνωση, καθώς και σε άλλες που συμπεριλαμβάνονταν στο ποδοσφαιρικό ημερολόγιο.

Τον Μάρτιο, η Seria A ανακοίνωσε την αναβολή του πρωταθλήματος του ποδοσφαίρου στο πλαίσιο των έκτακτων μέτρων προστασίας από την εξάπλωση του κορωνοϊού. Με ένα λιτό μήνυμα στα social media, η διοργανώτρια αρχή έγραψε: «Η Serie A σταματάει κι επίσημα, αλλά ανυπομονούμε να επιστρέψουμε… Όλα θα πάνε καλά».

Σταδικά άρχισε να μπαίνει «λουκέτο» και σε άλλες ευρωπαϊκές διοργανώσεις. H γαλλική Λίγκα (LFP) ανακοίνωσε αναστολή αγωνιστικής δραστηριότητας στις δύο ανώτατες επαγγελματικές κατηγορίες (Ligue 1, Ligue 2) μέχρι νεωτέρας, εξαιτίας της πανδημίας του κορωνοϊού. Το ίδιο συνέβη και με τη γερμανική Bundesliga. Στη συνέχεια η UEFA προχώρησε στην αναβολή όλων των προγραμματισμένων αγώνων του Champions League και του Europa League, ενώ «λουκέτο» μπήκε και στο αγγλικό ποδόσφαιρο.

Σε όλο αυτό το κλίμα, αρκετοί παίκτες του ποδοσφαίρου δεν κατάφεραν να γλιτώσουν την μόλυνση από κορωνοϊό. Οι απώλειες για τον ποδοσφαιρικό κόσμο υπολογίζεται πως θα είναι ανυπολόγιστες τόσο για τους ίδους του παίκτες, όσο και για τους διοργανωτές αλλά και τις χώρες.