Πώς η καραντίνα προστατεύει τον πλανήτη από τον άνθρωπο
- 22/04/2020, 18:00
- SHARE
Η Ημέρα της Γης γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 22 Απριλίου και έχει κυρίως στόχο να θυμίσει στους πολίτες, τις επιχειρήσεις, αλλά και τις κυβερνήσεις ότι πρέπει να κινητοποιηθούν και να πάρουν πρωτοβουλίες για έναν καθαρό και υγιή πλανήτη.
Η Ημέρα της Γης αποτελεί μια ημερομηνία, κατά την οποία διοργανώνονται εκδηλώσεις σε ολόκληρο τον κόσμο, με στόχο την ευαισθητοποίηση σε περιβαλλοντικά θέματα. Συντονίζεται παγκοσμίως από το Δίκτυο Ημέρας της Γης (Earth Day Network) και εορτάζεται σε περισσότερες από 175 χώρες κάθε χρόνο.
To 2009, τα Ηνωμένα Έθνη όρισαν τις 22 Απριλίου ως «Διεθνή Ημέρα της Μητέρας Γης».
Η έμπνευση του θεσμού αποδίδεται στον ακτιβιστή Τζον ΜακΚόννελλ, το 1969, σε ένα Συνέδριο της UNESCO στο Σαν Φρανσίσκο. Εκδηλώσεις έλαβαν χώρα για πρώτη φορά στο Σαν Φρανσίσκο και άλλες πόλεις στις 21 Μαρτίου 1970, ημέρα της εαρινής ισημερίας στο Βόρειο Ημισφαίριο.
Ηχορρύπανση
Η Erica Walker, ερευνήτρια δημόσιας υγείας στο Πανεπιστήμιο της Βοστώνης, πήρε ένα μετρητή ντεσιμπέλ μαζί της στους περιπάτους της μέσα στην καραντίνα και έχει εκπλαγεί από τις μετρήσεις. Πριν από την πανδημία, η πλατεία Kenmore, μια πολυσύχναστη διασταύρωση κοντά στην πανεπιστημιούπολη, είχε περίπου 90 ντεσιμπέλ κατά την ώρα αιχμής. Οι ενδείξεις της Δρ Walker ήταν τώρα κάτω από 68 ντεσιμπέλ. Σε ορισμένα σημεία στην περιοχή Fenway Park, όπου η Δρ Walker έχει μελετήσει την ηχορρύπανση για αρκετά χρόνια μέσω του προγράμματος Noise and the City, τα τελευταία της στοιχεία δείχνουν μειώσεις κοντά στα 30 ντεσιμπέλ. «Είναι μια τεράστια διαφορά», είπε η Δρ Walker.
Η μείωση της ηχορρύπανσης έχει αντίκτυπο και στο θαλάσσιο κόσμο. Έρευνα έχει δείξει ότι ο θόρυβος του περιβάλλοντος από τα πλοία και άλλες θαλάσσιες μεταφορές μπορεί να αυξήσει τα επίπεδα ορμονικής πίεσης στα θαλάσσια πλάσματα, τα οποία μπορούν να επηρεάσουν την αναπαραγωγική τους επιτυχία.
Δονήσεις της Γης
Το σεισμόμετρο έχει καταγράψει απότομη μείωση των δονήσεων που παράγονται από την ανθρώπινη δραστηριότητα. Το έχουν παρατηρήσει σεισμολόγοι σε όλο τον κόσμο.
Για τους σεισμολόγους που μελετούν σεισμικά σήματα από το εσωτερικό της Γης, οι καραντίνες φαίνεται να έχουν διευκολύνει την ακρόαση. «Συνήθως δεν θα πιάναμε ένα σεισμό μεγέθους 5,5 από την άλλη πλευρά του κόσμου, γιατί θα υπήρχε πολύς θόρυβος από την ανθρώπινη δραστηριότητα, αλλά με λιγότερο θόρυβο, ο σεισμογράφος μπορεί τώρα να πιάσει πολύ καλύτερα σήματα κατά τη διάρκεια της ημέρας», είπε η Paula Koelemeijer, σεισμολόγος από το Λονδίνο.
Ρύπανση των υδάτων
Τα κανάλια της Βενετίας είναι γνωστό ότι καθάρισαν από την εμφάνιση της πανδημίας. Τα νερά είναι πιο καθαρά και διαυγή από ποτέ, ενώ μόλις χτες εντοπίστηκαν τσούχτρες!
Η ESA κυκλοφόρησε εικόνες της Βενετίας από την αποστολή Copernicus Sentinel-2 – μία από τις 19 Απριλίου 2019 και μία άλλη από τις 12 Απριλίου 2020 για σύγκριση.
Η καραντίνα μείωσε δραστικά την κίνηση στα κανάλια της πόλης, οι οποίες συνήθως γεμίζουν με γόνδολες, θαλάσσια ταξί και κρουαζιερόπλοια, επομένως και τη ρύπανση των υδάτων.
Ατμοσφαιρική ρύπανση
Η πανδημία έχει πραγματικά καθαρίσει τους ουρανούς, με ένα παράπλευρο όφελος να είναι τα χαμηλότερα επίπεδα ατμοσφαιρικής ρύπανσης. Νέα δεδομένα δείχνουν σημαντική μείωση των συγκεντρώσεων διοξειδίου του άνθρακα σε σημαντικές πόλεις της Ευρώπης, συμπεριλαμβανομένου του Παρισιού, της Μαδρίτης και της Ρώμης.
Το διοξείδιο του αζώτου είναι ένα υποπροϊόν της καύσης ορυκτών καυσίμων που προκαλεί αναπνευστικά προβλήματα. Οι δορυφορικές εικόνες έχουν χαρτογραφήσει την ατμοσφαιρική ρύπανση σε όλη την Ευρώπη και την Κίνα και αποκάλυψαν σημαντική μείωση των συγκεντρώσεων διοξειδίου του αζώτου – που συμπίπτει χρονικά με τα αυστηρά μέτρα καραντίνας.
Η πρωτεύουσα της Κίνας, το Πεκίνο έχει ξαφνικά καταγάλανο ουρανό, ενώ είναι γνωστό για τα επίπεδα ρύπανσής του σε κανονικές συνθήκες, τα οποία σκοτώνουν περίπου ένα εκατομμύριο ανθρώπους στη χώρα κάθε χρόνο.
Τα επίπεδα καπνού στη Μεγάλη Βρετανία βρίσκονται στο 10 την Άνοιξη κάθε χρόνο, ενώ τώρα δεν έχουν ξεπεράσει το 3.
Προηγούμενες μελέτες διαπίστωσαν ότι τα ταξίδια με αεροπλάνο συμβάλλουν κατά 5% στην υπερθέρμανση του πλανήτη, οπότε η προσωρινή μείωση των πτήσεων, σίγουρα δίνει στον πλανήτη μας την ευκαιρία να αναπνεύσει.
Ελλάδα: Η ομάδα Μελέτης της Ατμοσφαιρικής Ρύπανσης σε Αστικές Περιοχές του ΕΑΑ, που μελετά τα δεδομένα εκπομπών ρύπων (κλασσικών και ”θερμοκηπίου”), έχει ήδη διαπιστώσει ότι η μείωση της χρήσης των οχημάτων σε ποσοστό περίπου 30-50% από το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού λόγω των περιορισμών έχει οδηγήσει σε σημαντική μείωση έως και 50% των εκπομπών μονοξειδίου και διοξειδίου του άνθρακα, των οξειδίων του αζώτου και των μικροσωματιδίων.
Συγκεκριμένα, όπως δήλωσε στο GoodNews ο Χάρης Κοντοές, Διευθυντής Ερευνών στο Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών: «Τα οξείδια του αζώτου εμφανίζουν μέση μείωση 45-50%, το μονοξείδιο του άνθρακα μείωση 30-40%, η αιθάλη μείωση 30-40%, τα PM2.5 (αιωρούμενα σωματίδια που εκπέμπονται απευθείας από την κυκλοφορία οχημάτων ή τη θέρμανση κατοικιών) έχουν μειωθεί κατά 10-20% και τα επίπεδα διοξειδίου του άνθρακα έχουν πέσει 1-2%. Οι τιμές αυτές εξαρτώνται άμεσα από την κυκλοφορία των οχημάτων και τη βιομηχανική δραστηριότητα, οπότε είναι λογικό η καραντίνα και η επακόλουθη μείωση των μετακινήσεων να έχει επιφέρει και αντίστοιχη υποχώρηση αυτών των τιμών. Είναι ένας θετικός αντίκτυπος της όλης κατάστασης». Να σημειωθεί ότι τα δεδομένα της ατμοσφαιρικής ρύπανσης ανανεώνονται εδώ καθημερινά, ενώ εδώ μπορεί κάποιος να δει στατιστικά για τον COVID-19 μέσα από το πρόγραμμα Beyond του Αεροσκοπείου Αθηνών.