Οι καλύτερες χώρες στον κόσμο για να ζεις

Οι καλύτερες χώρες στον κόσμο για να ζεις

Όταν ο πλούτος και η ανάπτυξη πάνε χέρι-χέρι με την ευημερία των πολιτών – Δείτε πού βρίσκεται η Ελλάδα.

Του Κώστα Φαρμάκη 

Για μια ακόμα φορά οι Αυστραλοί αναδείχθηκαν ο πιο ευτυχισμένος λαός του κόσμου σύμφωνα με την έρευνα του ΟΟΣΑ.

Ο Οργανισμός για την Οικονομική Συνεργασία και Ανάπτυξη μετράει 11 αντικειμενικά, αλλά και υποκειμενικά, κριτήρια για να διαπιστώσει το επίπεδο ανάπτυξης, ευημερίας και προσωπικής ικανοποίησης στα 36 κράτη του ανεπτυγμένου κόσμου, μεταξύ των οποίων βρίσκεται και η Ελλάδα.

Μεταξύ των κριτηρίων είναι το εισόδημα, η περιουσία, η συμμετοχή στις πολιτικές αποφάσεις, η υγεία, η εκπαίδευση, η κοινωνική συνοχή, η εμπιστοσύνη στην κυβέρνηση, ακόμα και η γενικότερη ικανοποίηση από τη ζωή.

Όπως θα περίμενε κανείς, οι σκανδιναβικές χώρες βρίσκονται στην πρώτη δεκάδα, από την οποία όμως απουσιάζουν εντελώς οι ασιατικές χώρες -η Ιαπωνία βρίσκεται στην 20ή θέση- ενώ η Ελλάδα είναι τρίτη από το τέλος, στην 34η θέση, σχεδόν μαζί με τη Ρωσία και πάνω μόνο από το Μεξικό και την Τουρκία.

Η Ελλάδα, μάλιστα, είναι τελευταία στον δείκτη ικανοποίησης από τη ζωή. Ωστόσο η Ελλάδα, πάντα σύμφωνα με τα στοιχεία του ΟΟΣΑ, έχει πολύ καλές επιδόσεις στην κάλυψη υγείας (θεωρητικά, θα συμπληρώναμε εμείς) και στην ποιότητα του περιβάλλοντος (ομοίως).

Ας δούμε την πρώτη δεκάδα.