Οι καλύτερες σαμπάνιες

Οι καλύτερες σαμπάνιες

Υποδέχονται τον νέο χρόνο με πρεστίζ και... πολύ αφρό.

Του Κώστα Φαρμάκη 

Η σαμπάνια έχει συνδεθεί με μοναδικές στιγμές γιορτής και χαράς. Κάθε μεγάλη νίκη, από πολεμική επιχείρηση έως τη Formula 1, και κάθε μοναδικός εορτασμός, από γάμο έως το κλείσιμο μιας σημαντικής συμφωνίας, απαιτούσε και απαιτεί τον χαρακτηριστικό ήχο από το πέταγμα του φελλού και το ξεχείλισμά του σε μια αφρώδη πανδαισία από αρώματα και γεύσεις.

Σαμπάνια ονομάζεται μόνο το φυσικό αφρώδες κρασί που παράγεται με συγκεκριμένη μέθοδο οινοποίησης, αποκλειστικά στην περιοχή Καμπανία της Γαλλίας και χρησιμοποιώντας ποικιλίες σταφυλιών Pinot noir, Pinot meunier ή/και Chardonnay. Οτιδήποτε άλλο αφρίζει λέγεται απλώς αφρώδης οίνος – χωρίς αυτό να σημαίνει πως δεν υπάρχουν εξαιρετικά δείγματα και από εκείνα.

Οι σαμπάνιες που επιλέξαμε ξεχωρίζουν η καθεμία με τον δικό της τρόπο. Άλλες φέρουν ιστορικά ονόματα, άλλες είναι ακριβές σαν… χρυσάφι και άλλες προσιτές, αλλά πάντα φέροντας επάξια τον τίτλο τους. Για τις περισσότερες απαιτείται ειδική παραγγελία από τις κεντρικές κάβες, ή απευθείας από το εξωτερικό.

Ας τις δούμε