Λίστα Fortune: Αυτές είναι οι πιο αξιοθαύμαστες εταιρείες του κόσμου

Λίστα Fortune: Αυτές είναι οι πιο αξιοθαύμαστες εταιρείες του κόσμου
epa07451941 The entrance of the Walt Disney Company is photographed in Burbank, California, 20 March 2019. The acquisition of 21st Century Fox by the Walt Disney Company for 71,3 billion dollars was made official today. EPA/ETIENNE LAURENT EPA-EFE/ETIENNE LAURENT Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Το Fortune μαζί με την παγκόσμια εταιρεία συμβούλων διαχείρισης, Korn Ferry, παρουσιάζει τη λίστα με τις Most Admired Companies για το 2023.

Οι μεγαλύτερες εταιρείες τεχνολογίας μπορεί να περνούν μια σχετικά δύσκολη φάση, αλλά η 25η έκδοση της λίστας All-Stars του Fortune World’s Most Admired Companies δείχνει ότι δεν έχουν χάσει τη δύναμή τους.

Το Fortune σε συνεργασία με την παγκόσμια εταιρεία συμβούλων διαχείρισης, Korn Ferry, πραγματοποίησε μία έρευνα σχετικά με την εταιρική φήμη και παρουσιάζει τη λίστα με τις Most Admired Companies για το 2023. Η έρευνα ξεκίνησε με ένα δείγμα 1.500 υποψηφίων: οι 1.000 μεγαλύτερες εταιρείες στην Αμερική που κατατάσσονται σύμφωνα με τα έσοδα, μαζί με τις μη-Αμερικανικές εταιρείες που έχουν έσοδα 10 δισ. δολαρίων και άνω. Στη συνέχεια συγκέντρωσαν τις εταιρείες με τα υψηλότερα έσοδα από κάθε κλάδο, δηλαδή 645 εταιρείες από 27 χώρες. Οι εταιρείες με την υψηλότερη βαθμολογία επιλέχθηκαν από τη λίστα των 645 εταιρειών. Τα στελέχη που ψήφισαν ανήκουν στις ομάδες που βρίσκονται σε αυτή τη λίστα.

Προκειμένου να προσδιοριστούν οι εταιρείες με τις καλύτερες επιδόσεις ανάμεσα σε 52 κλάδους, η Korn Ferry ζήτησε από στελέχη, διευθυντές και αναλυτές να αξιολογήσουν τις επιχειρήσεις στη δική τους βιομηχανία βάσει εννέα κριτηρίων, από την επενδυτική αξία, την ποιότητα διαχείρισης και τα προϊόντα μέχρι την κοινωνική ευθύνη και την ικανότητα να προσελκύουν ταλέντα.

Τα αποτελέσματα δεν είναι δημοσιευμένα για την παρακάτω λίστα λόγω ανεπαρκούς ποσοστού απόκρισης: Τρόφιμα και Φαρμακευτικός Κλάδος και Αυτοκινητοβιομηχανία.

Για να επιλεχθούν οι 50 καλύτερες εταιρείες, η Korn Ferry ζήτησε από 3.760 στελέχη, διευθυντές και αναλυτές που είχαν απαντήσει στην έρευνα σχετικά με τους κλάδους, να επιλέξουν δέκα εταιρείες που θαυμάζουν περισσότερο. Με τη σειρά τους επέλεξαν από μία λίστα εταιρειών που σκόραραν στο τοπ  25% της περσινής έρευνας, συν αυτές που κατάφεραν να φτάσουν στο 20% της κατηγορίας τους. Ο καθένας μπορούσε να ψηφίσει για οποιαδήποτε εταιρεία οποιουδήποτε κλάδου.

Η διαφορά στην ψηφοφορία εξηγεί γιατί μερικά από τα αποτελέσματα μπορεί να μοιάζουν περίεργα μεταξύ τους. Η Korn Ferry που συντάσσει τη λίστα με τις Most Admired Companies από το 1997, είναι μία παγκόσμια εταιρεία συμβούλων διαχείρισης. Το Fortune δεν δημοσιεύει πια τη λίστα με τους υποψηφίους των Most Admired Companies διαδικτυακά.