Με ποιες χώρες ξεκίνησε και πότε γιγαντώθηκε το ΝΑΤΟ

Με ποιες χώρες ξεκίνησε και πότε γιγαντώθηκε το ΝΑΤΟ
epa07473022 NATO flag during festive public event, the open-air ceremony '15 Years Safe and Secure with NATO!' in Vilnius, Lithuania, 30 March 2019. Lithuania celebrates the 15th anniversary of its membership in NATO. EPA/Toms Kalnins Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Από τις 30 χώρες μέλη, οι 27 βρίσκονται στην Ευρώπη, δύο στη Βόρεια Αμερική και μία στην Ασία.

Παρόλο που η συζήτηση για την ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ έχει “παγώσει” κατά τη διάρκεια του πολέμου με τη Ρωσία, δύο άλλα ευρωπαϊκά έθνη θέλουν να ενταχθούν σε αυτήν την ευρωπαϊκή-βορειοαμερικανική στρατιωτική συμμαχία. Όπως αναφέρει το CNBC, η Φινλανδία είναι υποχρεωμένη να ανακοινώσει την επίσημη αίτησή της μέσα σε λίγες μέρες μετά το μαζικό κύμα της κοινής γνώμης υπέρ της ένταξης στη στρατιωτική συμμαχία. Η Σουηδία, αν και είναι προσεκτική με τέτοιες δηλώσεις στο παρελθόν και προπαγανδίζει τη στρατιωτική κυριαρχία τα τελευταία δύο χρόνια, αναμένεται να ακολουθήσει το παράδειγμά της σύντομα. Σύμφωνα με τον Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ, αυτές οι αιτήσεις θα υπόκεινται σε «ελάχιστη καθυστέρηση», αν και η ίδια η διαδικασία επικύρωσης μπορεί να διαρκέσει μερικούς μήνες.

Ακόμη και πριν από το ξέσπασμα του πολέμου όμως, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν έχει επανειλημμένα θίξει το θέμα του ΝΑΤΟ λόγω της Ουκρανίας. Τον Δεκέμβριο κατακεραύνωσε την συμμαχία στην ετήσια συνέντευξη Τύπου στο τέλος του έτους. “Οποιαδήποτε περαιτέρω κίνηση του ΝΑΤΟ προς τα ανατολικά είναι απαράδεκτη“, ανέφερε ο Πούτιν. Έκτοτε επανέλαβε την έκκλησή του για απαγόρευση των επεκτάσεων του ΝΑΤΟ, αλλά χωρίς αποτέλεσμα. Η δηλωμένη πολιτική ανοιχτών θυρών του ΝΑΤΟ που περιλαμβάνεται στην ιδρυτική του συνθήκη καθιστά την ένταξη ως επιλογή για ευρωπαϊκά κυρίαρχα έθνη.

Ο οργανισμός που ξεκίνησε το 1949 μεταξύ 12 εθνών έχει από τότε προσελκύσει νέα μέλη, ειδικά τις τελευταίες δύο δεκαετίες, από την Ανατολική Ευρώπη και τα Βαλκάνια. Στην παρακάτω λίστα θα δούμε τα μέλη του ΝΑΤΟ, καθώς και το πότε εντάχθηκαν στην στρατιωτική συμμαχία.

Πηγή: Statista