Ο «πόλεμος» της ευρω-αφίσας

Ο «πόλεμος» της ευρω-αφίσας

Επικοινωνιακή «μάχη» με χιούμορ, αλλά και προκλήσεις για τις Ευρωεκλογές.

Της Μαργαρίτας Βεργολιά

«Κανείς δεν είναι τέλειος», είναι το κεντρικό σύνθημα στην αφίσα με το στραβό αγγούρι, που επελέγη κατόπιν διαγωνισμού ΕΕ και γερμανικής κυβέρνησης για τις επικείμενες ευρωεκλογές. Το μήνυμα είναι σαφές…

Στην ενωμένη Ευρώπη γίνονται μοιραία λάθη. Όμως οι ψηφοφόροι πρέπει να κινητοποιηθούν, δη προς την «ορθή κατεύθυνση», όπως αναφέρεται στο κάτω μέρος της αφίσας: «οφείλεις να είσαι επιλεκτικός στην πολιτική απόφασή σου».

Κάπου εδώ κρύβεται βέβαια και το υπονοούμενο του εν λόγω πολιτικού μηνύματος: τυχόν επικράτηση των ευρωσκεπτικιστικών και των ακροδεξιών κομμάτων στις ευρωεκλογές της 25ης Μαϊου μπορεί να εξελιχθεί για την ΕΕ της σκληρής λιτότητας και της άκαμπτης δημοσιονομικής προαρμογής σε… αγγούρι!

Στο επικοινωνιακό προεκλογικό «παιχνίδι» έχουν βέβαια μπει όλοι οι «παίκτες», καθείς με τους δικούς του όρους: η ακροδεξιά, οι ευρωσκεπτικιστές, οι αντισυστημικές παρατάξεις, μέχρι τα κόμματα ενός -φαινομενικού έστω- πολιτικού… ευρω-χαβαλέ που έχουν προκύψει, όπως είναι για παράδειγμα το γερμανικό «Die Partei».

perfect

Επικεφαλής της ευρωλίστας του είναι ο Μάρτιν Ζόνεμπορν, πρώην αρχισυντάκτης του σατυρικού περιοδικού Titanic. «Υπάρχουν αρκετοί τρελοί που είναι υπέρ της Ευρώπης και αρκετοί μουρλοί που είναι κατά», αναφέρει στην ιστοσελίδα του κόμματός του. «Φτιάξαμε λοιπόν ένα σλόγκαν για το το 70% των Γερμανών που αδιαφορούν για τις ευρωεκλογές. «Ναι στηνΕυρώπη, όχι στην Ευρώπη: Die Partei»…

Ο Μάρτιν Ζόνεμπορν λέει μάλιστα ότι θεωρεί ρεαλιστικό τον στόχο το κόμμα του να εκλέξει έναν ευρωβουλευτή. Κι εφόσον αυτό γίνει, δηλώνει ότι το motto του θα είναι «για την πάρτη μου, για πλάκα στην Ευρώπη, για ακόμη πιο παράλογους ευρωπαϊκούς κανονισμούς»!

Δείτε άλλες χαρακτηριστικές αφίσες