Οι 10 πιο βιώσιμες πόλεις της Ευρώπης και η θέση της Αθήνας

Οι 10 πιο βιώσιμες πόλεις της Ευρώπης και η θέση της Αθήνας
Photo: pixabay.com
Οι βιωσιμότερες πόλεις στη λίστα έχουν λάβει σχέδια δράσης για να συμβάλουν στη μείωση των εκπομπών, γεγονός που είχε ως αποτέλεσμα την υψηλή τους βαθμολογία.

Σύμφωνα με στοιχεία του ΟΗΕ, το 2022 ο παγκόσμιος πληθυσμός έφτασε τα 8 δισεκατομμύρια – τρεις φορές το μέγεθος του πληθυσμού το 1950. Μέσα στα επόμενα 30 χρόνια, αναμένεται να αυξηθεί κατά 2 επιπλέον δισεκατομμύρια.

Με το 68% του συνολικού πληθυσμού να αναμένεται να ζει σε αστικές περιοχές έως το 2050, αυτό σημαίνει ότι θα δούμε αύξηση στις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου, εάν δεν ενεργήσουμε γρήγορα.

Τούτου λεχθέντος, υπάρχουν εκατοντάδες πόλεις που υιοθέτησαν –και συνεχίζουν να υιοθετούν– μέτρα βιώσιμης ανάπτυξης, για τη μείωση του οικολογικού τους αποτυπώματος.

Η Compare The Market ανέλυσε παράγοντες όπως η ποιότητα του αέρα, οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και οι χώροι πρασίνου για να αποκαλύψει τις πιο βιώσιμες πόλεις, με την Αθήνα να βρίσκεται στην 15η θέση ανάμεσα στις 21 Ευρωπαϊκές χώρες της λίστας. Ποια είναι όμως η κορυφαία δεκάδα;