Οκτώ πράγματα που θα αλλάξουν τελείως τα ταξίδια μας με αεροπλάνο

Οκτώ πράγματα που θα αλλάξουν τελείως τα ταξίδια μας με αεροπλάνο
epa08397424 An empty Terminal 5 at Heathrow Airport, in Britain, 02 May 2020. Due to the coronavirus number UK daily flights has fallen and in some routes have been suspended. British Airways' parent company IAG announced it is set to cut up to 12,000 positions. Easyjet has laid off its 4,000 UK-based cabin crew for two months. Countries around the world are taking increased measures to stem the widespread of the SARS-CoV-2 coronavirus which causes the Covid-19 disease. EPA/NEIL HALL Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
«Διαβατήριο υγείας», αλλαγή στην εσωτερική διαρρύθμιση των αεροπλάνων και απολύμανση αποσκευών. Τίποτα δεν θα είναι πια το ίδιο στα ταξίδια μας με αεροπλάνο.

Ενώ η πανδημία του κορωνοϊού έχει φέρει τον ταξιδιωτικό κλάδο σε αδιέξοδο, οι περισσότεροι ειδικοί συμφωνούν ότι τα ταξίδια σταδιακά θα ανακάμψουν. Απλά χρειάζεται χρόνος.

Κάτι επίσης πολύ σημαντικό είναι πως ορισμένοι ειδικοί προβλέπουν ότι πρόκειται να χτυπήσει ένα δεύτερο, ακόμη και ένα τρίτο κύμα κορωνοϊού, οδηγώντας τους στο συμπέρασμα ότι η επιστροφή στη σχετική ομαλότητα δεν θα έρθει μέχρι το 2021.

Οι αεροπορικές εταιρείες προσπαθούν να κάνουν τους ταξιδιώτες να πετάξουν ξανά. Τόσο οι αεροπορικές όσο και τα αεροδρόμια επανεξετάζουν τους κανονισμούς ασφάλειας και υγείας για να κερδίσουν την εμπιστοσύνη των επιβατών και να αποφύγουν την εξάπλωση του ιού. Μια έκθεση της εταιρείας αεροπορικών στρατηγικών SimpliFlying προβλέπει περισσότερους από 70 τρόπους με τους οποίους τα αεροπορικά ταξίδια ενδέχεται να είναι διαφορετικά μετά την πανδημία με ένα συνδυασμό αλλαγών πολιτικής και νέων δεδομένων.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε πριν λίγες ημέρες ότι οι αεροπορικές εταιρείες δεν θα χρειάζεται να διατηρούν κενές τις μεσαίες θέσεις στα αεροπλάνα, αλλά η χρήση της μάσκας εν πτήσει και στους χώρους των αεροδρομίων θα είναι υποχρεωτική, καθώς ξεκινούν σταδιακά οι μετακινήσεις εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η οδηγία για τις αεροπορικές μεταφορές εντάσσεται στο ευρύτερο πακέτο των συστάσεων που ανακοίνωσε η Κομισιόν για την σταδιακή άρση των συνοριακών περιορισμών και την προσεκτική επανέναρξη των ταξιδιών για την προώθηση του τουρισμού στην Ευρώπη.

Η χρήση εφαρμογών για την ιχνηλάτηση επαφών λόγω του κορωνοϊού θα πρέπει να είναι εθελοντική, σύμφωνα με την Κομισιόν, στο πλαίσιο των μέτρων που έχουν στόχο την άρση των περιορισμών στα σύνορα και την τόνωση του κλάδου τουρισμού και ταξιδίων στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ειδικότερα για τις αερομεταφορές:

-Η επιβίβαση γίνεται τμηματικά, ώστε να αποφεύγεται ο συνωστισμός.

-Όπου υπάρχουν γέφυρες επιβίβασης, η επιβίβαση γίνεται μόνο από την μπροστινή πόρτα.

-Όπου είναι εφικτό, οι επιβάτες μετακινούνται από την αίθουσα αναμονής στο αεροσκάφος πεζοί.

-Όπου χρησιμοποιείται λεωφορείο πίστας, τηρείται το όριο του 50% της χωρητικότητας του.

-Συσκευασίες με νερό, αντισηπτικό και σνακ, βρίσκονται τοποθετημένα στην είσοδο του αεροσκάφους ή στην πύλη επιβίβασης, ώστε οι επιβάτες να τις παραλαμβάνουν χωρίς παρέμβαση τρίτου.

-Αμέσως μετά την άφιξη στο αεροδρόμιο, το αεροσκάφος να υποβάλλεται σε καθαρισμό καμπίνας με ενισχυμένο πρόγραμμα αντισηψίας, πριν παραδοθεί για τη συνέχιση των επόμενων πτήσεων.