Όλοι όσοι προσπάθησαν να αγοράσουν το Facebook αλλά απέτυχαν
- 12/01/2016, 14:23
- SHARE
Λίγα χρόνια πριν, το Facebook ήταν μία φέρελπις startup και πολλές εταιρείες αποπειράθηκαν να την εξαγοράσουν. Απέτυχαν, όμως, οικτρά!
Μόλις τέσσερις μήνες μετά την ίδρυσή του, το Facebook είχε γίνει μήλον της έριδος για πλούσιους επενδυτές, οι οποίοι προσέγγισαν τον Μαρκ Ζούκερμπεργκ με σκοπό να το εξαγοράσουν έναντι διόλου ευκαταφρόνητων ποσών.
Όπως γνωρίζουμε εκ των υστέρων, ο CEO του Facebook απέρριψε όλες τις προσφορές, παρότι ορισμένες ήταν-όπως θα δείτε παρακάτω-πολύ πιο δελεαστικές από ό,τι μπορείτε να φανταστείτε!
1.Ο ανώνυμος επενδυτής
Τον Ιούνιο του 2004, τέσσερις μόλις μήνες αφότου το Facebook έκανε την διαδικτυακή του εμφάνιση, ο 20χρονος Μαρκ Ζούκερμπεργκ δέχθηκε προσφορά ύψους 10 εκατομμυρίων δολαρίων από έναν ανώνυμο επενδυτή από την Νέα Υόρκη.
2.Friendster
Ένας από τους πρώτους μνηστήρες του Facebook ήταν η εταιρεία Friendster. Ωστόσο, η συμφωνία εξαρτιόταν από το κατά πόσο η Friendster θα κατάφερνε να αυξήσει το κεφάλαιό της στον γύρο χρηματοδότησης που θα ακολουθούσε. Αυτό δεν έγινε ποτέ.
3.Google
To 2004 υψηλά ιστάμενα στελέχη της Google πλησίασαν τον Μαρκ Ζούκερμπεργκ και τους συνεργάτες τους με σκοπό να εξετάσουν το ενδεχόμενο συνεργασίας τους ή και εξαγοράς του Facebook.
4.Viacom
Τον Μάρτιο του 2005 η εταιρεία Viacom προσέφερε στον Μαρκ Ζούκερμπεργκ 75 εκατομμύρια δολάρια για την εξαγορά του Facebook, εκ των οποίων τα 35 θα πήγαιναν στον ίδιο.
5.MySpace
Την άνοιξη του 2005 ο διευθύνων σύμβουλος του MySpace και ορισμένα στελέχη της εταιρείας του επισκέφθηκαν τον Μαρκ Ζούκερμπεργκ προκειμένου να εξετάσουν το ενδεχόμενο εξαγοράς του ανερχόμενου αντιπάλου τους.
6.News Corp
Τον Ιανουάριο του 2006 ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας News Corp Ρος Λέβινσον συζήτησε με τον Μαρκ Ζούκερμπεργκ το ενδεχόμενο εξαγοράς του Facebook, ωστόσο ανησυχούσε για το κατά πόσο η εταιρεία θα παρέμενε κερδοφόρα στο μέλλον.
7. Viacom: Προσπάθεια δεύτερη
Το φθινόπωρο του 2005 η Viacom επανήλθε με νέα πρόταση για την εξαγορά του Facebook, κι αυτό γιατί οι έρευνες έδειχναν πως οι τηλεθεατές του MTV περνούσαν όλο και περισσότερο χρόνο στη δημοφιλή σελίδα κοινωνικής δικτύωσης.
8. NBC
Το NBC προσπάθησε το 2005 να εξαγοράσει το Facebook, ωστόσο μέχρι και σήμερα δεν έχουν γίνει γνωστές περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με την πρόταση.
9. Viacom: Προσπάθεια τρίτη
Στις αρχές του 2006, η Viacom έκανε μία τρίτη, απέλπιδα προσπάθεια να εξαγοράσει το Facebook. Αυτή τη φορά ανέβασε το ποσό της προσφοράς στο ενάμιση δισεκατομμύριο δολάρια.
10. Yahoo
Το καλοκαίρι του 2006, η Yahoo υπέβαλε πρόταση ενός δισεκατομμυρίου δολαρίων για την εξαγορά του Facebook και πολλά από τα διοικητικά στελέχη της δημοφιλούς σελίδας κοινωνικής δικτύωσης ήταν σύμφωνα. Ωστόσο, η Yahoo αναγκάστηκε εν συνεχεία να ρίξει την προσφορά της στα 850 εκατομμύρια δολάρια λόγω των απογοητευτικών οικονομικών αποτελεσμάτων της στο δεύτερο τρίμηνο του έτους.
11. AOL
Το 2006 η εταιρεία τηλεπικοινωνιών AOL υπέβαλε πρόταση ύψους ενός δισεκατομμυρίου δολαρίων για την εξαγορά του Facebook. Παρά τις προσπάθειες που κατέβαλε η AOL, το deal δεν έκλεισε ποτέ.
12. Yahoo: Προσπάθεια δεύτερη
Το φθινόπωρο του 2006, η Yahoo επανήλθε με νέα πρόταση για την εξαγορά του Facebook, ένα δισεκατομμύριο υψηλότερη από την προηγούμενη. Την περίοδο εκείνη το Facebook είχε ήδη αρχίσει να λαμβάνει μεγάλη επισκεψιμότητα και η πρόταση θεωρήθηκε ανεπαρκής.
13. Google: Προσπάθεια δεύτερη
Το φθινόπωρο του 2007, ο Τιμ Άρμστρονγκ, υψηλόβαθμο στέλεχος της Google, έπεισε το διοικητικό συμβούλιο της εταιρείας να επανέλθει με νέα πρόταση για το Facebook. Η συμφωνία δεν έκλεισε ποτέ, ωστόσο η πρόταση ανήλθε στα 15 δισεκατομμύρια δολάρια.
14. Microsoft
Ο πρώην διευθύνων σύμβουλος της Microsoft, Στηβ Μπάλμερ, κατέθεσε προσφορά για την εξαγορά του Facebook το 2007. Επειδή γνώριζε πως πολύ δύσκολα το Facebook θα παραχωρούσε τον έλεγχο στην Microsoft, πρότεινε μία συμφωνία βάσει της οποίας η Microsoft θα είχε κάθε έξι μήνες την δυνατότητα εξαγοράς επιπλέον 5% του Facebook. Και η προσπάθεια της Microsoft, όμως, έπεσε στο κενό.