Πέντε πράγματα που πρέπει να προσέξετε όταν επιστρέψετε στο γραφείο από την καραντίνα
- 08/06/2020, 13:50
- SHARE
Κινήσεις και δραστηριότητες ρουτίνας όπως είναι η χρήση του ασανσέρ ή των κοινόχρηστων χώρων μπορεί να δημιουργούν άγχος σε πολλούς εργαζομένους, οι οποίοι μέχρι πρότινος είχαν συνηθίσει να δουλεύουν από το περιβάλλον του σπιτιού τους.
Μάλιστα, πολλές εταιρείες έχουν θεσπίσει τη θερμομέτρηση κατά την είσοδο των εργαζομένων στα γραφεία τους, ενώ πολλοί από αυτούς υποχρεωούνται να συμπληρώνουν ερωτηματολόγια σχετικά με συμπτώματα για Covid-19. Όλες αυτές οι τακτικές, καθώς και πολλές άλλες, αποτελούν πλέον κοινά μέτρα που εφαρμόζουν οι εργοδότες αυτό το διάστημα προκειμένου να προστατεύσουν τους εργαζομένους τους από την έκθεση στον ιό.
Το lockdown χαλαρώνει σταδιακά στα περισσότερα μέρη του κόσμου, ωστόσο η επιστροφή στην κανονικότητα ίσως να μην είναι μια τόσο απλή υπόθεση για όσους εργάζονται σε εταιρείες με αρκετούς εργαζομένους, σε μεγάλα κτήρια ή σε ανοιχτούς χώρους όπου συχνά καταγράφεται συνωστισμός.
Παρουσία σε κοινόχρηστους χώρους
Οι αίθουσες συσκέψεων, οι κουζίνες, οι τραπεζαρίες που μπορεί να υπάρχουν στις εταιρείες αποτελούν επίφοβους χώρους σε περίπτωση που υπάρχει κάποιο κρούσμα. Μία λύση είναι να αποφεύγονται οι πολυπληθείς συγκεντρώσεις ή να επιβληθεί αριθμητικό όριο στα άτομα που μπορούν να συνυπάρχουν σε μια αίθουσα. Φυσικά, όλα είναι θέμα ατομικής ευθύνης. Για το λόγο αυτό, όταν πρόκειται για το μπάνιο ή την κουζίνα, καλό είναι να αποφεύγετε να παραμένετε εκεί για ώρα αν παρατηρήσετε ότι υπάρχει συνωστισμός.
Επίσης, δεν πρέπει να μοιράζεστε φαγητό με τους συναδέλφους στο μεσημεριανό γεύμα.
Ασανσέρ
Το ασανσέρ αποτελεί έναν χώρο ο οποίος ευνοεί τις … στενές επαφές και επομένως αυξάνει τις πιθανότητες μετάδοσης του ιού. Οι επιχειρήσεις μπορούν να τοποθετήσουν αντισηπτικά κοντά στην είσοδο και την έξοδο του κάθε ασανσέρ, όπως συμβουλεύει μιλώντας στο CNBC ο Δρ Jay Varkey, αναπληρωτής καθηγητής ιατρικής στη Σχολή Ιατρικής του Πανεπιστημίου Emory και επιδημιολόγος νοσοκομείου στο Πανεπιστήμιο Emory.
«Φυσικά πρέπει να αποκτήσετε τη συνήθεια να πλένετε τα χέρια σας κάθε φορά που αγγίζετε τέτοιες επιφάνειες », αναφέρει ο Leonard A. Mermel, καθηγητής ιατρικής στην Ιατρική Σχολή Warren Alpert του Πανεπιστημίου Brown.
Μάσκα
Αν και οι εργαζόμενοι αισθάνονται άβολα να φορούν μια μάσκα επί οκτώ ώρες, ενδείκνυται η χρήση τους σε χώρους όπου είναι δύσκολο να διατηρηθεί η κοινωνική απόσταση ή σε «πυκνοκατοικημένους» open space χώρους.
Φυσικά, ιδανικά, κάθε εργοδότης που δίνει οδηγίες στους εργαζόμενους να φορούν μάσκες στο χώρο εργασίας θα πρέπει επίσης να παρέχει μάσκες και να βεβαιώνεται ότι οι άνθρωποι γνωρίζουν πώς να τις φορούν σωστά
Μέσα μαζικής μεταφοράς
Τα μέσα μαζικής μεταφοράς αποτελούν ίσως τη μεγαλύτερη πηγή άγχους για όσους είναι αναγκασμένοι να τα χρησιμοποιήσουν σε καθημερινή βάση. Πρόκειται για κλειστούς χώρους οι οποίοι μπορούν υπό συγκεκριμένες συνθήκες να αποτελέσουν «υγειονομική βόμβα» αν δεν τηρούνται στο έπακρο οι κανόνες υγιεινής και χρήσης μάσκας. Για το λόγο αυτό, οι επιχειρήσεις μπορούν να ενθαρρύνουν την τηλεργασία, όπου αυτό είναι εφικτό φυσικά ή να διευρύνουν τις επιλογές στάθμευσης για τους εργαζομένους.
Τι γίνεται με τα ρούχα που φοράμε στη δουλειά
Πολλοί είναι οι εργαζόμενοι που φοβούνται ότι μπορεί γυρνώντας σπίτι από τη δουλειά να υπάρχει ο ιός πάνω στα ρούχα τους. Πρόκειται για ανησυχία η οποία δεν έχει ιδιαίτερη βάση, καθώς ο κύριος τρόπος με τον οποίο εξαπλώνεται ο κορωνοϊός από άτομο σε άτομο είναι μέσω των αναπνευστικών σταγονιδίων όταν ένα άτομο φτερνίζεται, βήχει, μιλάει ή αναπνέει. Ενώ ο ιός μπορεί να επιβιώσει για μέρες σε ορισμένες επιφάνειες, οι ειδικοί λένε ότι ο κίνδυνος να βρίσκονται τα σωματίδια του ιού στα ρούχα σας είναι χαμηλός.