Οι πιο γνωστοί «φορο-φυγάδες»

Οι πιο γνωστοί «φορο-φυγάδες»

Απαρνήθηκαν την υπηκοότητα τους για να γλιτώσουν φόρους.

Της Μαργαρίτας Βεργολιά

Τελικά, η φετινή χρονιά θα είναι αυτή της μεγάλης… φυγής Αμερικανών από τις ΗΠΑ, καθώς το «τίμημα» της υπηκοότητας τους πέφτει πια βαρύ. Οι αριθμοί μιλούν από μόνοι τους: μέσα στο 2013, έχουν ήδη καταγραφεί 1.131 περιπτώσεις αποκήρυξης της αμερικανικής υπηκοότητας, συγκριτικά με 189 που ήταν πέρυσι.

Συνολικά, μέχρι και το τέλος του τρίτου φετινού τριμήνου, υπήρχαν 2.369 περιπτώσεις εκπατρισμού, συμπεριλαμβανομένων δηλαδή και των καταθέσεων της λεγόμενης «πράσινης κάρτας» από μόνιμους κατοίκους ΗΠΑ. Κοντολογίς, μιλάμε για μία αύξηση της τάξης του 33% μέσα σε δύο χρόνια!

Ο λόγος είναι κυρίως φορολογικός κι ακούει στο όνομα FATCA. Έτσι είναι το ακρωνύμιο του νέου νόμου, που θα τεθεί σε εφαρμογή από την 1η Ιουλίου του 2014 και θα υποχρεώνει όλα τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα ανά τον κόσμο να δηλώνουν «με το νι και με το σίγμα» στην IRS (αμερικανική εφορία) όλα τα περιουσιακά στοιχεία και τα εισοδήματα όσων Αμερικανών διατηρούν χαρτοφυλάκια άνω των 50.000 δολαρίων εκτός ΗΠΑ.

Για όσες τράπεζες δεν συμμορφωθούν με τις νέες υποδείξεις, το αμερικανικό δημόσιο θα παρακρατεί το 30% από μερίσματα και τόκους. Και κάπως έτσι η Ουάσιγκτον φιλοδοξεί να ανακτήσει τα περίπου 100 δισ. δολάρια που χάνει κάθε χρόνο σε διαφυγόντες φόρους από τα κεφάλαια που διατηρούν Αμερικανοί πολίτες στο εξωτερικό.

Μοιραία, αυτοί που γυρνούν την «πλάτη» τους στον «Θείο Σαμ» είναι κυρίως όσοι έχουν πολλά βαλάντια στην «τσέπη». Η πρακτική δεν είναι βέβαια καινούργια. Τον «δρόμο» έχουν δείξει άλλωστε πολλοί πλούσιοι και διάσημοι, στο πρόσφατο παρελθόν.

Ας τους δούμε