Πώς η Γερμανία έφαγε το «φαΐ» των «γουρουνιών»

Πώς η Γερμανία έφαγε το «φαΐ» των «γουρουνιών»

Μια συνοπτική παρουσίαση μιας καθηγήτριας Οικονομικών κι ενός διδακτορικού φοιτητή για τα κέρδη της Γερμανίας έναντι των λεγόμενων PIIGS.

Με την Ευρώπη να παλεύει μεταξύ της ύφεσης και της λιτότητας, η Γερμανία αποτελεί έναν από τους μεγάλους κερδισμένους του ενιαίου νομίσματος.

Όπως μάλιστα αναφέρει σε δημοσίευμα του το Business Insider για τα κέρδη της γερμανικής οικονομίας εις βάρος των λεγόμενων PIIGS (Πορτογαλία, Ιταλία, Ισπανία, Ελλάδα, Ιρλανδία) και της Γαλλίας, η υπόθεση των ελλειμμάτων πριν το ευρώ απασχολούσε πολύ περισσότερο την Γερμανία, παρά άλλες ευρωπαϊκές οικονομίες.

Πάνω σε αυτή τη διαπίστωση, η αναπληρώτρια καθηγήτρια Οικονομικών του πανεπιστημίου του Μισούρι, Στέφανι Κέρλτον και ο διδακτορικός φοιτητής Αβραάμ Μπαράνες, παρουσίασαν μια μελέτη με τον τίτλο «Πώς οι μεταρρυθμίσεις της γερμανικής αγοράς εργασίας σφυροκόπησαν τη Γαλλία και τους PIIGS».

Στα παρακάτω διαγράμματα παρουσιάζεται η πορεία της γερμανικής οικονομίας από τα ελλείμματα στα πλεονάσματα, σε αντιδιαστολή με την αντίστοιχη πορεία των ευρωπαϊκών κρατών που επλήγησαν περισσότερο από την κρίση.