Σάμπα πολλών δισεκατομμυρίων

Σάμπα πολλών δισεκατομμυρίων

Το μάρκετινγκ, οι σπόνσορες, τα στάδια και τo κόστος του Παγκοσμίου Κυπέλλου της Βραζιλίας.

Του Κώστα Φαρμάκη

Καμία συζήτηση για τα οικονομικά και το μάρκετινγκ ενός Παγκοσμίου Κυπέλλου δεν μπορεί να μην ξεκινά από τη FIFA, τη Διεθνή Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία. Η FIFA είναι, επισήμως, μη κερδοσκοπικός οργανισμός, αλλά όταν ο λόγος έρχεται στα χρήματα συμπεριφέρεται ως κανονική εταιρεία. Πουλά ένα προϊόν που παίζεται από εκατομμυριούχους -στην πλειονότητά τους- επαγγελματίες, πουλά πανάκριβα τηλεοπτικά δικαιώματα, εισπράττει ποσοστά από κάθε είδους πωλήσεις (πλην των εισιτηρίων) και δεν πληρώνει φόρο για τίποτε από όλα αυτά.

Κρατά στα χέρια της την κορυφαία διοργάνωση του δημοφιλέστερου σπορ στον πλανήτη και με τη δύναμη αυτή συνδιαλέγεται με κυβερνήσεις, εθνικές ομοσπονδίες και χορηγούς που όλοι χρειάζονται την εύνοιά της. Χωρίς αυτήν κανείς δεν μπορεί να διοργανώσει το Παγκόσμιο Κύπελλο, όσο καλός κι αν είναι. Με την εύνοια αυτή, όμως, μπορεί να το οργανώσει ακόμα και εκείνος που δεν έχει την παραμικρή παράδοση ούτε από ποδόσφαιρο, ούτε από μεγάλες διοργανώσεις (βλ. Κατάρ 2022).

Το Μουντιάλ της Βραζιλιάς ξεκινά τον ερχόμενο Ιούνιο και, σύμφωνα με δηλώσεις αξιωματούχων, το κόστος για τη χώρα θα ανέλθει στα 9 δισ. €. Ποσό που άλλες πηγές ανεβάζουν ήδη στα 11 δισ. και στο τέλος θα είναι πολύ μεγαλύτερο αφού, όπως όλοι ξέρουμε, το κόστος τέτοιων διοργανώσεων αναπροσαρμόζεται μέχρι την τελευταία στιγμή.

Αυτά είναι τα στοιχεία για τo κόστος του επόμενου Μουντιάλ