Σημαντικά γεγονότα που χάσατε μέσα στην «τρέλα» του κορωνοϊού
- 29/05/2020, 12:50
- SHARE
Είναι γεγονός πως η πανδημία του κορωνοϊού έχει μονοπωλήσει κάτα κάποιο τρόπο την καθημερινότητά μας. Αδιαμφισβήτητα πρόκειται για μία τεράστια, παγκόσμια υγειονομική κρίση που έχει κοστίσει τη ζωή σε εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους, τη στιγμή που ο αγώνας για την εύρεση του εμβολίου συνεχίζει χωρίς σταματημό.
Καθώς λοιπόν ο κορωνοϊός… τραβάει όλα τα βλέμματα πάνω του, πολλές φορές χάνουμε σημαντικές ειδήσεις και γεγονότα που συμβαίνουν ανά τον κόσμο. Η καθημερινότητα φυσικά «τρέχει» και δεν παύουν να υπάρχουν εξελίξεις σε πάρα πολλούς τομείς, όπως αυτοί της επιστήμης και της τεχνολογίας. Ας δούμε παρακάτω τέσσερα γεγονότα που ίσως χάσαμε κατά της διάρκεια της πανδημίας.
Πηγή: World Economic Forum
1. Οι επιστήμονες βρήκαν τρόπο να σώσουν τα κοράλλια
Εδώ και χρόνια, η εικόνα των κοραλλιογενών υφάλων αποτελεί μια απογοητευτική υπενθύμιση της κλιματικής αλλαγής. Επιστήμονες όμως στην Αυστραλία λένε ότι έχουν ανακαλύψει έναν τρόπο για να κάνουν τα κοράλλια να «ζωντανέψουν» ξανά.
Γράφοντας στο περιοδικό Science Advances, οι ερευνητές εξηγούν ότι έχουν αναπτύξει ένα «πιο ανθεκτικό στη θερμότητα στέλεχος φυκών που ζουν σε κοράλλια».
Τα φύκια είναι ζωτικής σημασίας για τα κοράλλια επειδή παρέχουν μεγάλο μέρος της διατροφής τους. Όταν όμως τα κοράλλια επηρεάζονται από την κλιματική αλλαγή (με χαρακτηριστικό παράδειγμα την υπερθέρμανση του νερού), «διώχνουν» τα φύκια μακριά με αποτέλεσμα να γίνονται περισσότερο ευάλωτα στον αποχρωματισμό. Αυτή η διαδικασία μπορεί να οδηγήσει τα κοράλλια σε λιμοκτονία και, τελικά, σε θάνατο.
Οι επιστήμονες τοποθετούν πλέον νέα στελέχη φυκών που είναι ικανά να αντιμετωπίσουν το θερμότερο νερό. Ωστόσο, χρειάζεται άμεση δράση. Σε όλο τον κόσμο, το ένα τέταρτο των κοραλλιογενών υφάλων πιστεύεται ότι υπέστη ανεπανόρθωτη καταστροφή, με τα δύο τρίτα να απειλούνται σοβαρά.
2. Άλλη μία χώρα απαγορεύει τη «θεραπεία μετατροπής» των LGBTQ+ ατόμων
Η Αλβανία, μαζί με τη Βραζιλία, τον Ισημερινό και τη Μάλτα προχώρησαν στην απαγόρευση αυτής της πρακτικής. Οι Ηνωμένες Πολιτείες, ο Καναδάς, η Χιλή και το Μεξικό είναι μεταξύ άλλων χωρών που επιδιώκουν το ίδιο. Η Γερμανία απαγόρευσε πρόσφατα τη χρήση αυτής της πρακτικής σε ανηλίκους. Η Ένωση Ψυχολόγων της Αλβανίας, ο κορυφαίος επαγγελματικός οργανισμός της χώρας, αναφέρει ότι όποιος επιχειρήσει να πραγματοποιήσει τη λεγόμενη «θεραπεία μετατροπής» θα αντιμετωπίσει πειθαρχικές ποινές.
3. Μπαταρίες με ζωή... εκατομμυριών χιλιομέτρων
Τις τελευταίες ημέρες, υπήρξαν δύο ιστορίες σχετικά με την τεχνολογία της μπαταρίας που μπορεί να αποδειχθούν άκρως σημαντικές για το μέλλον των μεταφορών.
Η πρώτη είναι ότι ο κατασκευαστής ηλεκτρικών αυτοκινήτων Tesla, του Ελον Μασκ, σκοπεύει να παρουσιάσει μια νέα μπαταρία μεγάλης διάρκειας ζωής στο μοντέλο 3 sedan στην Κίνα αργότερα αυτό το έτος ή στις αρχές της επόμενης χρονιάς. Η Tesla αναμένει ότι αυτή η μπαταρία θα μειώσει σημαντικά το κόστος των ηλεκτρικών οχημάτων στα επίπεδα των βενζινοκίνητων μοντέλων, αφού οι νέες μπαταρίες θα έχουν πολλαπλές χρήσεις πριν ολοκληρώσουν τον κύκλο της ζωής τους
Η δεύτερη ιστορία είναι η είδηση ότι η General Motors πραγματοποιεί το δικό της έργο πάνω στις μπαταρίες, διερευνώντας ηλεκτρόδια μηδενικού κοβαλτίου και τρόπους για εξαιρετικά γρήγορη φόρτιση.
Η μείωση ακριβών υλικών όπως το κοβάλτιο θα μπορούσε να ρίξει σημαντικά το κόστος και να μας φέρει πιο κοντά στο σημείο που τα αυτοκίνητα με μπαταρία θα κοστίζουν το ίδιο με τα οχήματα βενζίνης και ντίζελ.
4. Πράσινο χιόνι στην Ανταρκτική
Και ξαφνικά το χιόνι στην Ανταρκτική έγινε πράσινο. Ή ίσως όχι τόσο ξαφνικά. Αυτό το φαινόμενο είναι γνωστό πως συμβαίνει στην περιοχή από τη δεκαετία του ’50. Μάλιστα, επιστήμονες του Ηνωμένου Βασιλείου βρήκαν ότι αυτό το χιόνι καλύπτει μια έκταση περίπου δύο τετραγωνικών χιλιομέτρων.
Κάτι τέτοιο μπορεί να μην ακούγεται πολύ, αλλά αρκεί για να απορροφά περίπου 500 τόνους άνθρακα από την ατμόσφαιρα κάθε χρόνο. Αυτό ισοδυναμεί με 875.000 μέσες διαδρομές βενζινοκίνητων αυτοκινήτων στο Ηνωμένο Βασίλειο, όπως αναφέρει το BBC. Τι δημιουργεί όμως αυτό το φαινόμενο; Το πράσινο χιόνι οφείλεται σε άνθιση φυτοπλαγκτού και καθώς οι αυξανόμενες θερμοκρασίες μετατρέπουν τον πάγο σε λιωμένο χιόνι, οι υδρόβιοι οργανισμοί όπως το φυτοπλαγκτό ακμάζουν υπό τέτοιες συνθήκες.
Παρά το γεγονός ότι είναι η πιο άγονη ήπειρος, υπάρχει χλωρίδα στην Ανταρκτική. Τα βρύα και οι λειχήνες είναι τα δύο μεγαλύτερα ορατά είδη οργανισμών που φωτοσυνθέτουν.
Could #climatechange turn Antarctica’s coasts green? Using pictures from space, scientists have found that warming temperatures could cause green snow algae – microscopic plants – to spread #NewPaper in @NatureComms https://t.co/OO5PuLi0ut pic.twitter.com/vTI2ffYKJA
— Antarctic Survey (@BAS_News) May 20, 2020