Τα 10 εντυπωσιακότερα κτίρια του κόσμου
- 06/10/2013, 17:23
- SHARE
Αναπάντεχες κατασκευές από ατσάλι ή ξύλο, ένα μουσείο-αχυρώνας και ουρανοξύστες που περιστρέφονται.
Του Κώστα Φαρμάκη
Το περιοδικό Architectural Digest επέλεξε τα δέκα πιο ενδιαφέροντα αρχιτεκτονικά δημιουργήματα. Κτίρια και κατασκευές που αντανακλούν την τόλμη και την ευφυΐα των σχεδιαστών τους και ανοίγουν νέους ορίζοντες δίνοντας υπόσταση σε τάσεις, ιδέες ή μεγάλες φιλοδοξίες.
Τέσσερις χώροι τέχνης, τέσσερις ουρανοξύστες, ένα ξύλινο στέγαστρο και ένα θερμοκήπιο είναι οι δέκα κατασκευές που εντυπωσιάζουν, σχεδόν εξίσου μοιρασμένες σε Ευρώπη, Ασία και Αμερική.
1. Harpa Concert Hall And Conference Center
Ρέικιαβικ, Ισλανδία
Henning Larsen Architects and Batteriid Architects, 2011
Μοιάζει με πολύτιμο λίθο και αυτό ακριβώς είχαν στο μυαλό τους οι Ισλανδοί όταν αποφάσισαν να κατασκευάσουν τη νέα τους όπερα. Ήθελαν ένα διαμάντι να στολίσει την πρωτεύουσά τους και, παρά την οικονομική κρίση που τους χτύπησε στη διάρκεια της κατασκευής του, την ολοκλήρωσαν. Εντυπωσιακή στο εσωτερικό όσο και στην όψη της, οι γεωμετρικοί της όγκοι αναδεικνύονται ακόμα περισσότερο τη νύχτα -η οποία το χειμώνα διαρκεί πολύ- όταν τα φώτα LED τη μεταμορφώνουν σε πολύχρωμο φάρο.
2. Burj Khalifa
Ντουμπάι, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα
Skidmore, Owings & Merrill, 2010
Η ψηλότερη κατασκευή που έχει φτιάξει ποτέ ο άνθρωπος (828 μ., 163 όροφοι) ξεκινά από μια βάση σχήματος Υ με τις πλευρές της να ενώνονται όσο ανεβαίνεις μέχρι την κορυφή. Στεγάζει γραφεία, κατοικίες, ξενοδοχείο, εστιατόρια και ένα παρατηρητήριο στον 124ο όροφο.
3. Gardens by the Bay
Σιγκαπούρη
Wilkinson Eyre Architects, Grant Associates, 2012
Ο βοτανικός κήπος της πόλης περιλαμβάνει δύο «θερμοκήπια» από ατσάλι και γυαλί τα οποία κέρδισαν το βραβείο Building of the Υear στο περσινό World Architecture Festival. Κλίμα ξηρό στο ένα και υγρό στο άλλο, φιλοξενούν το καθένα είδη φυτών από αντίστοιχες περιοχές του πλανήτη. Στο ανοιχτό χώρο οι «κάθετοι κήποι», σαν υπερμεγέθη δέντρα, υποδέχονται τους επισκέπτες που περπατούν στις αιωρούμενες γέφυρες ανάμεσά τους.
4. Linked Hybrid
Πεκίνο
Steven Holl Architects, 2009
Θέλοντας να «σπάσουν» την απομόνωση που συχνά επιβάλλουν στους κατοίκους τους τα ψηλά κτίρια, οι αρχιτέκτονες ένωσαν το χώρο ανάμεσα στους οκτώ μικρούς ουρανοξύστες δημιουργώντας χώρους συνάντησης όπως κήπους, καταστήματα, εστιατόρια και σχολεία. Πιο εντυπωσιακές είναι οι «γέφυρες» από γυαλί και ατσάλι που τα συνδέουν μεταξύ τους και στεγάζουν καταστήματα και καφέ, προσφέροντας κι άλλες ευκαιρίες συνάντησης μεταξύ των γειτόνων.
5. The Shard
Λονδίνο
Renzo Piano Building Workshop, 2012
To ψηλότερο κτίριο της δυτικής Ευρώπης βρίσκεται στο Λονδίνο και, αναπάντεχα, στη νότια όχθη του Τάμεση, απέναντι από τους ουρανοξύστες του Σίτι. Με έμπνευση από γοτθικά καμπαναριά, το δημιούργημα του Ρέντσο Πιάνο έχει οκτώ πλευρές-προσόψεις και στεγάζει γραφεία, κατοικίες, καταστήματα, εστιατόρια κι ένα ξενοδοχείο. Από το παρατηρητήριο στην κορυφή του φαίνεται (καιρού επιτρέποντος) η θάλασσα.
6. Perot Museum of Nature and Science
Ντάλας, Τέξας.
Morphosis Architects, 2012
Ένας κύβος από τσιμέντο, «σπασμένος» στη μία του πλευρά, που μοιάζει να αιωρείται στην κορυφή ενός λόφου. Στο πλάι του, σαν τεράστια σκλήθρα, ένα γυάλινο παραλληλόγραμμο στεγάζει την κυλιόμενη σκάλα που οδηγεί στον κύριο εκθεσιακό χώρο του μουσείου.
7. Parrish Art Museum
Water Mill, Νέα Υόρκη
Herzog & de Meuron, 2012
Θυμίζει τεράστιο αχυρώνα, αλλά κάτω από τη μήκους 187 μέτρων στέγη του από μέταλλο και ξύλο βρίσκονται τα σημαντικότερα έργα γλυπτών όπως οι John Chamberlain, Chuck Close και Eric Fischl και ζωγράφων όπως οι Dan Flavin, Roy Lichtenstein και Jackson Pollock. Η κατασκευή ταιριάζει άψογα με τον αγροτικό περίγυρό της και οι αίθουσές της «λούζονται» από φυσικό φως.
8. Guangzhou Opera House
Γκουανγκζού, Κίνα
Zaha Hadid Architects, 2010
Μία από τις εντυπωσιακότερες δημιουργίες της Ζάχα Χαντίντ που περιλαμβάνει δύο κατασκευές από γρανίτη, ατσάλι και γυαλί. Η μία στεγάζει την τεράστια πανέμορφη αίθουσα των 1.800 θέσεων και η άλλη την μικρότερη για 400 θεατές. Η κατασκευή τους θεωρήθηκε τεχνικό επίτευγμα, κόστισε $200 εκατ. και η συντήρησή τους είναι προβληματική, αλλά η εικόνα τους είναι αυτή ακριβώς αυτή που θέλει προβάλλει η Κίνα ως δύναμη του 21ου αιώνα.
9. Metropol Parasol
Σεβίλλη, Ισπανία
J. Mayer H. Architects, 2011
Η αναμόρφωση της κεντρικής πλατείας της πόλης «σκόνταψε» στην ανακάλυψη ρωμαϊκών αρχαίων ερειπίων και το σχέδιο έπρεπε να αλλάξει εντελώς. Έτσι, κατασκευάστηκε το μεγαλύτερο ξύλινο οικοδόμημα του κόσμου μήκους 150 μέτρων και σε ύψος 30 μέτρων από το έδαφος. Παρέχει σκιά στην πλατεία, χώρο περιπάτου και παρατηρητήριο ενώ στεγάζει ένα εστιατόριο και μουσείο με τις αρχαιότητες.
10. Absolute World
Μισισάγκουα, Οντάριο, Καναδάς
MAD Architects, 2012
Με πόσους διαφορετικούς τρόπους μπορεί να σχεδιαστεί ένας ουρανοξύστης; Οι πύργοι -50 ορόφων ο ένας, 56 ο άλλος, στεγάζουν αποκλειστικά κατοικίες- στο προάστιο του Τορόντο μοιάζουν να περιστρέφονται γύρω από τον εαυτό τους ή κάποιος να τους έστριψε επίτηδες αλλάζοντας το σχήμα τους σε έλλειψη αντί για κύλινδρο.