Τα γρηγορότερα αυτοκίνητα του κόσμου

Τα γρηγορότερα αυτοκίνητα του κόσμου

Ποιοι είναι οι απόλυτοι πρωταθλητές της ταχύτητας σε τέσσερις τροχούς.

Του Κώστα Φαρμάκη

Πώς ορίζεται το ταχύτερο αυτοκίνητο στον κόσμο; Καταρχήν θα πρέπει να street-legal, δηλαδή να είναι πιστοποιημένο από τις αρμόδιες αρχές ώστε να κυκλοφορεί στους δρόμους και να μπορεί να αγοραστεί από το κοινό. Άρα αποκλείουμε τα αγωνιστικά, τις φόρμουλες και τις διάφορες κατασκευές που συμμετέχουν σε drag racing. Επίσης θα πρέπει να έχει παραχθεί σε πολλά αντίτυπα. Πόσα ακριβώς, δεν υπάρχει κανόνας. Κάποια υπερ-αυτοκίνητα παράγονται σε μόλις 15 κομμάτια και συμπεριλαμβάνονται κανονικά στη σχετική λίστα. Τέλος, θα πρέπει να μην έχει υποστεί την παραμικρή μετατροπή στον κινητήρα, τις αναρτήσεις κ.τ.λ.

Πώς ορίζεται το ρεκόρ; Με τον πιο επίσημο τρόπο: η επιτροπή των βραβείων Γκίνες απαιτεί το αυτοκίνητο να πραγματοποιήσει δύο «περάσματα», σε αντίθετη κατεύθυνση το ένα από το άλλο, προσθέτει τις μέγιστες κάθε φορά ταχύτητες και βγάζει το μέσο όρο. Κάποια ρεκόρ έχουν επιβεβαιωθεί έτσι, κάποια άλλα είναι κατά δήλωση των κατασκευαστών.

Τα 10 πρώτα της λίστας ξεπερνούν τα 360 χλμ/ώρα, τα 5 πρώτα και τα 400, και όλα είναι είτε ευρωπαϊκής είτε αμερικανικής κατασκευής. Εδώ η Ασία δεν έχει ακόμα αρχίσει τις προσπάθειες.

Πάμε να δούμε τους ταχύτερους του κόσμου.