Τι απαντούν οι Ευρωπαίοι στο ερώτημα εάν πρέπει να στείλουν στρατό στην Ουκρανία

Τι απαντούν οι Ευρωπαίοι στο ερώτημα εάν πρέπει να στείλουν στρατό στην Ουκρανία
epa09797385 People demonstrate to show support for Ukraine, at Koenigsplatz square in Munich, Germany, 02 March 2022. Russian troops entered Ukraine on 24 February prompting the country's president to declare martial law and triggering a series of severe economic sanctions imposed by Western countries on Russia. EPA/LEONHARD SIMON Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Τα κράτη μέλη της ΕΕ έχουν συντονιστεί μεταξύ τους για την αποστολή στρατιωτικού εξοπλισμού στην Ουκρανία, ενώ επιδεικνύουν ενιαίο μέτωπο για τις κυρώσεις, τις ροές προσφύγων και άλλες πτυχές της σύγκρουσης.

Μετά την επίσημη αίτηση της Ουκρανίας για ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση στις 28 Φεβρουαρίου, η Γεωργία και η Μολδαβία ακολούθησαν το παράδειγμά της την Πέμπτη. Όπως η Ουκρανία, και οι δύο χώρες έχουν ιστορία σοβιετικής κατοχής και φιλοξενούν αμφισβητούμενες περιοχές στα σύνορά τους, όπου ομάδες ανταρτών που υποστηρίζονται από τη Ρωσία πολεμούν ενάντια στις ένοπλες δυνάμεις τους και έχουν σχηματίσει ακόμη και αποσχισθείσες δημοκρατίες. Ειδικά μετά την εισβολή στην Ουκρανία, και οι δύο χώρες αισθάνονται ακόμη πιο έντονα την απειλή του ρωσικού επεκτατισμού.

Μπορεί όμως η ΕΕ να αποτελέσει γραμμή άμυνας για την Ουκρανία ή άλλες χώρες σε μια πιθανή εδαφική σύγκρουση με τη Ρωσία; Μια έρευνα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Εξωτερικών Σχέσεων σε επτά χώρες της ΕΕ τον Ιανουάριο του 2022 δίνει απάντηση στο ερώτημα “Αν η Ρωσία επιτεθεί στην Ουκρανία, ποιος θα πρέπει να την υπερασπιστεί;”

Πηγή: Statista